Petek, 24. 11. 2017

24. avtomobilski salon Slovenije – vtisi in novosti

Kot smo napovedali v preteklem tednu, je konec marca čas za osrednji avtomobilski dogodek v Sloveniji. Po 11 letih se spet odvija Avtomobilski salon Slovenije, ki se po 16 letih spet vrača na Gospodarsko razstavišče, oziroma v Ljubljano. Obiskali smo ga in pripravili pregled novosti.

01 Avtomobilski salon Ljubljana Ford Hyundai

Priporočamo:
Koristni podatki o salonu
Galerija hostes

02 Avtomobilski salon Ljubljana Peugeot 09Pričakovanja po dolgi odsotnosti so bila velika, a ob upoštevanju, da ne moremo parirati s salonom v Ženevi, je salon vseeno pozitivno presenetil. Večina uvoznikov avtomobilskih znamk v Sloveniji se je odločila za sodelovanje in ob precej visokih stroških poskrbela tudi za lepo urejen videz svojih prostorov, na katerih so skupno razstavili okoli 260 vozil. Za novinarje novi avtomobili seveda niso presenečenje, bolj so jih lahko veseli obiskovalci, ki imajo na Gospodarskem razstavišču tako priliko videti večino avtomobilov, ki so ali bodo v kratkem na našem trgu. Povrh se na salonu odvija spremljevalni program, dovolj pa je tudi ponudbe hrane in pijače. Nikakor ne gre prezreti še Tehničnega paviljona, kjer strokovnjaki poskrbijo za odgovore na številna vprašanja v zvezi z delovanjem avtomobila, lastništvom, varnostjo in tudi s pogledom v prihodnost.

03 Avtomobilski salon Ljubljana Renault 06

04 Otvoritev Miro Cerar 02Čeprav datumsko dihamo za vrat salonu v Ženevi, kar je glede »svežine novosti« dober termin, se s kvadraturo in premierami ali koncepti ne moremo primerjati z največjimi saloni. Bolj kot s pločevino jim lahko konkuriramo ali jih prehitimo po številu in videzu hostes, ki so bile na dan našega obiska povrh večinoma nasmejane, prijazne in zgovorne, čeprav verjetno ni prav lahko stati na izjemno visokih petkah. Avtomobilske novosti je v ponedeljek popoldne prišel »požegnati« tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar v spremstvu ljubljanskega župana, Zorana Jankoviča.

Pregled po znamkah:

05 Avtomobilski salon Ljubljana Alfa 02Alfa Romeo – ima glede pretočnosti sicer dober položaj razstavnega prostora, a glede na pričakovano italijansko estetiko žal zaostaja za ostalimi razstavljavci. Na srečo našega uvoznika rešuje čustvena privlačnost modelov Giulia in Stelvio, kljub temu, da sta barvno neizrazita. A stelvio je prvi SUV model znamke Alfa Romeo in ob dolgi bogati tradiciji ter odlični mehaniki mu pomaga še zelo privlačna oblika.

06 Avtomobilski salon Ljubljana Audi 04Audi – razstavlja skupaj s sorodnimi znamkami koncerna Volkswagen v dvorani, ki je najbližje vrhunski ureditvi na največjih prostorih. Lepo osvetljena, dvorana prečiščenega videza na desni pozdravi obiskovalce z audiji, ki jim je (prav vsem razstavljenim) skupen štirikolesni pogon Quattro. Premierno v Sloveniji je na ogled novi Q5, najbolj atraktiven je R8 spider V10, najbolj divji pa dirkalnik R18 e-tron quattro.

07 Avtomobilski salon Ljubljana TeslaAxiam – sicer ne sodi med avtomobile ampak med štirikoesnike, vendar velja omeniti predstavitev nove generacije Sensation, ki jo lahko vozijo mladostniki od 15 let dalje z izpitom kategorije AM.

BMW – edini avtomobil te bavarske znamke, ki sem ga opazil na Avtomobilskem salonu Slovenije, je okolju prijazni BMW i3. Predstavljen ni pod okriljem uvoznika, temveč ga je skupaj Teslo X na salon pripeljalo podjetje Avant car.

08 Avtomobilski salon Ljubljana Citroen 03Citroen – razstavlja skupaj s preostalimi francoskimi znamkami v veliki svetli montažni hali. V številčni paleti – od družinskega kombija do C1 se zdi najbolj izpostavljen C3, a dejansko je ključna novost prenovljena cenovno ugodna limuzina C Elysee.

09 Avtomobilski salon Ljubljana Dacia 02Dacia – je v letošnje leto vstopila s prenovljeno družino modelov, ki jo prikazujejo tudi na Gospodarskem razstavišču – od Sandera, Logana MCV pa do Dusterja. Slovensko premiero doživlja logan MCV stepway, sandero in duster pa sta pridobila možnost samodejnih menjalnikov.

DS – plemenitejši sorodnik znamke Citroen v Ljubljani stavi le na dva črno-bela oblikovno še vedno elegantna modela – DS3 in DS5.

10 Avtomobilski salon Ljubljana Ford 03Ford – na 24. Avtomobilskem salonu Slovenije premierno predstavlja fiesto in edga z elegantno opremo Vignale. Nov je tudi KA+, ki gre oblikovno v povsem drugo smer kot prejšnja Ka-ja. Temen razstavni prostor še posebej pritegne zaradi kontrastno osvetljenih barvitih modelov iz programa Ford performance – Focusa RS, Mustanga in Mustanga kabrio. Ford v ločeni hali razstavlja tudi gospodarska vozila, med katerimi v oči najbolj pade športno predelani Transit connect in Ranger beach patrol, ki sodi na plaže Kalifornije.

11 Avtomobilski salon Ljubljana Hyundai 08Hyundai – korejska znamka Hyundai slovenskim kupcem poleg obstoječih modelov prvič predstavlja i30 nove generacije v karavanski različici, ki bo na naš trg zapeljal septembra. Izpostavljen je tudi okolju prijazni Ioniq, v prehodu med dvoranama pa skrit še reli dirkalnik i20.

12 Avtomobilski salon Ljubljana Lexus 04Lexus – je na elegantnem razstavnem prostoru postavljen ločeno od matične Toyote, bližje konkurentu Mercedesu. Prestižna japonska znamka, ki ima bogato ponudbo hibridnih vozil, predstavlja novo športno limuzino IS, izstopajoče oblikovana športna terenca NX in RX ter luksuznega kupeja RC.

13 Avtomobilski salon Ljubljana Mazda 01Mazda – se na Avtomobilskem salonu predstavlja v prepoznavnem slogu, kot ga srečujemo na večjih salonih. Na prečiščeno temnem razstavnem prostoru je poudarjen napis Jinba Ittai, v oči pa padejo modeli v globoki »soul red« rdeči barvi. Le osrednja novost je siva, a dobro izpostavljena – nova mazda MX-5 RF - roadster z električno pomično trdo streho.

14 Avtomobilski salon Ljubljana Mercedes 02Mercedes-Benz – razstavlja na temnem in bogato založenem prostoru, ki ga popestrijo grafike na steni in predvsem en atraktiven model – strupeno zeleni AMG GT R. Paleta znamke je bogatejša kot kadarkoli prej in veliko modelov je tudi v Ljubljani. Ključni med njimi so: prenovljeni GLA, novi kupe razreda E in razred E All Terrain. Obiskovalce je v ponedeljek s svojim predavanjem navdušil tudi slovenski avtomobilski oblikovalec Robert Lešnik, ki je odgovoren za preporod Mercedesovih zunanjosti.

15 Avtomobilski salon Ljubljana Nissan 01Nissan - predstavlja osebna, športna in lahka gospodarska vozila. V ospredju je nova micra, ki se v peti generaciji slogovno in značajsko zelo oddaljuje od predhodnic. Ob Nissanovih križancih ne gre spregledati živobarvnega športnega kupeja GTR. Kupce gospodarskih vozil nagovarjajo z navaro, in NV200 v kombi in furgon različici.

16 Avtomobilski salon Ljubljana Opel 03Opel – je v središče svojega prostora postavil elegantno oblikovano novo insignio grand sport. Čeprav je ta model na našem trgu dosegal lepe uspehe, trendi kažejo v smer križancev, zato so pri Oplu poudarili še modela Mokka X in Crossland X. Na ogled je reli dirkalnik Adam dirkača Tima Novaka, najbolj eksotično vozilo pa je Opel GT concept. V dvorani z gospodarskimi vozili so predstavljeni še opli Corsa Van, Combo, Vivaro in Movano.

17 Avtomobilski salon Ljubljana Peugeot 03Peugeot – je v osrčje svojega razstavnega prostora postavil reli dirkalnik Peugeot 208 R5 T16, ki ga bo v sezoni 2017/2018 vozil Rok Turk. A najnovejši med pregledno razstavljenimi modeli je sedemsedežni SUV 5008. Slogovno sledi SUV-ju 3008, ki je letošnji evropski avto leta. Na Peugeotovem razstavnem prostoru si lahko ogledate še kolesa in novi skuter Metropolis ter se preizkusite dirki na simulatorju. Na razstavnem prostoru lahkih gospodarskih vozil predstavljajo dodelave potujočih delavnic, vključno s štirikolesnim pogonom Dangel.

18 Avtomobilski salon Ljubljana Porsche 01Porsche – v okviru razstavišča Porsche Slovenija je urejeno svetel prostor namenjen tudi Porscheju, ki prikazuje novo panamero. Prvič na slovenskih tleh je predstavljena tudi športna izvedba legendarnega modela 911, in sicer Carrera GTS.

19 Avtomobilski salon Ljubljana Renault 02Renault – vas pričaka takoj ob vstopu v svetlo montažno halo ob zastekljenem »jurčku«. Renault se predstavlja z najmlajšo paleto vozil v Evropi, ki povrh sega od majhnega twinga do velikega espaca. Slovencem sta premierno predstavljena prenovljeni SUV Captur in njegov novi večji brat Koleos, ki se bo začel prodajati poleti. Povsem blizu električnih renaultov pa stoji še najbolj atraktivni predstavnik znamke - dirkalnik R.S 01. Renaulte boste našli tudi med lahkimi gospodarskimi vozili.

20 Avtomobilski salon Ljubljana SEAT 04SEAT – španska znamka se vedno bolj ponaša s svojim temperamentnim poreklom in Barcelono. V Ljubljani je postavljena med Volkswagen in Porsche, ob sveži ateci in prenovljenem leonu pa je glavna novost nova ibiza, ki v 33. leto vstopa s peto generacijo.

21 Avtomobilski salon Ljubljana Suzuki 03Suzuki – je znamko v Sloveniji ponovno oživil leta 2013 in lani že dosegel najboljšo prodajo med 4x4 vozili, z Vitaro. Na salonu v Ljubljani je Suzki sosed Forda in Toyote, glavni novosti pa sta nova modela Ignis in Swift. Med dokaj svežimi vozili te znamke je omembe vreden še SX-4 cross.

22 Avtomobilski salon Ljubljana Skoda 04Škoda – je tretja doslej omenjena znamka koncerna Volkswagen, ki je predstavljena v skupnem prostoru. Glavna novost je veliki SUV Kodiaq, ki ni le vstop Škode v nov segment ampak že ob začetku nakazuje možnost, da bo postal prodajna uspešnica. Slovensko premiero je doživela tudi prenovljena octavia RS. Namesto značilno zelene barve pa tokrat v oči padeta zanimivo rumenkasti model Superb in dirkalna Fabia RS kombi.

23 Avtomobilski salon Ljubljana Toyota 01Toyota – tudi na slovenskem avtomobilskem salonu izpostavlja svojo prijaznost do okolja, saj mineva že 20 let, odkar so kot prvi lansirali serijski hibridni avtomobil. To tehnologijo predstavljajo z yarisom, aurisom in priusom, a gotovo boste prvo opazili odštekano oblikovanega križanca C-HR. Razstavljajo tudi najbolj prodajan avtomobil na svetu, Corollo, in novega družinskega kombija Proace Verso.

Volvo – se je očitno za svoj nastop odločil podobno pozno kot Alfa in Avant car, ko so bile dvorane že polne. Vendar pa sta nova V90 in XC90 tudi na prostem, v posebej oblikovani »kapsuli«, hitro na očeh obiskovalcev.

24 Avtomobilski salon Ljubljana Volkswagen 05Volkswagen – je na salon v Ljubljano pripeljal dve ključni novosti – najnovejši je naslednik modela CC, ki se sedaj imenuje Aerton, prodajno pa bo verjetno bolj zanimiv podaljšani SUV Tuguan Allspace. Lepo urejen prostor nakazuje pogled v električno prihodnost s konceptom BUDD-e, na pomembnost glasbe v naših življenjih pa vas bo opomnil atraktivni beetle z napisi »Volkswagen rocks«. V hali z gospodarskimi vozili lahko premierno spoznate še novega crafterja , mednarodnega dostavnika leta 2017.

25 Gospodarska vozila 05Do nedelje zvečer imate še čas, da se podate na Gospodarsko razstavišče in pasete oči na pločevini ali dolgonogih dekletih. Nekaterim zadošča obisk iz radovednosti, drugi pa lahko na takšen način primerjate različne avtomobile, ki jih imate na seznamu vašega potencialnega nakupa. Za avtomobiliste je torej oživitev salona v Sloveniji gotovo dobrodošla. Pričakuje se med 80.000 in 100.000 obiskovalcev in prav to končno število bo skupaj s prodanimi avtomobili ključno za odločitev, ali se bodo zastopniki znamk odločili, da se čez dve leti ponovno pokažejo na takšen način.

Aleksander Praper

Galerija avtomobili

Izvedba: Igor Srdoč s.p.