Petek, 24. 11. 2017

24. Avtomobilski salon Slovenije – hostese

Dolgo pričakovani Avtomobilski salon Slovenije je v našo deželo po dolgo časa prinesel osrednji avtomobilski dogodek, na katerem je večina uvoznikov predstavila novosti v svoji ponudbi. Priznati gre, da so se večinoma lepo potrudili z videzom razstavnih prostorov, ob dejstvu, da ni bilo pričakovati novo, kot ga dosegajo največji saloni. Smo pa v koraku s temi ali celo pred njimi glede količine hostes na količino razstavljenih avtomobilov.

Alfa Romeo hostese 03

Priporočamo:
Koristni podatki o salonu
Pregled novosti in galerija avtomobilov

Ford hostese 03Sprehod po razstavišču je že na prvi pogled razkril, da so nekatere naše hostese tudi glede videza kar primerljive s Čehinjami in Slovakinjami, ki na evropskih salonih predstavljajo cvet lepote. Tako glede videza kot njihove nasmejanosti se ni bilo treba pritoževati, še posebej, ker je bil salon šele na začetku. Kot se lahko v spodnji galeriji sami prepričate, je bilo hostes precej, a tu niti niso zajete vse, saj so jih razstavljavci celo menjavali – ene dopoldne in druge popoldne. Celoten nabor je moral biti torej res raznovrsten. Že na enem izmed zadnjih preteklih salonov mi je Nemec, predstavnik neke tuje znamke, dejal, da takšne pestrosti obrazov še ni videl na drugih salonih. Vseeno pa bi po spominu rekel, da je bil v Celju videz hostes še nekoliko boljši. Na ulicah naših mest je videti dosti lepotic, a vprašanje, če sploh vedo za izbore in dobijo možnost.

Ford hostese 18Na celem salonu sem našel le eno hosteso, ki je nastopala tudi na enem izmed zadnjih tovrstnih dogodkov, pred »veliko pavzo«. Ostale so sicer večinoma prišle iz agencij, a predvidoma jim je bila specifika takšnega salona vendarle neznana. Videti je bilo kar nekaj znanih obrazov, denimo pri Fordu, Volkswagnu, pri Alfi pa so nastopale finalistke izbora Miss Slovenije. Osnovna težava večine hostes na avtomobilskih salonih je obutev - ekstremno visoke pete podaljšajo noge, naredijo hosteso atraktivnejšo in fotografe bolj vesele, ampak stati na njih cele dneve… nekaj, kar na srečo moški ne razumemo. Kljub splošni dobrovoljnosti je bilo opaziti, da je nekaterim dekletom rahlo nerodno pozirati, oziroma se ne znajo povezati z avtomobilom, kar pa mi lahko verjamete, da ni lahko in zahteva nekaj vaje.

Ford hostese 35

Lexus hostese 01Opazna pa je bila težava, ki je bolj težava organizatorjev kot deklet - osvetlitev razstavišča. Medtem, ko je lahko ostra kontrastna svetloba na avtomobilih dobra zaradi poudarjanja linij, je to za fotografiranje obrazov najmanj idealno. Ko k temu dodamo po možnosti še ne najbolj optimalno barvo svetlobe in temne razstavne prostore, je za marsikoga ustvarjanje lepe fotografije problem, hostese pa izpadejo ali čudne barve, ali imajo velike podočnjake, ali so povsem sploščene od bliskavic. Prav to je bilo lepo rešeno v dveh svetlih halah, kjer so bili PSA in Renault ter Porsche Slovenija.

Mazda hostese 06Avtomobilski svet je žal res sivinski, s preko 75 % avtomobilov med belo in črno, ampak vseeno bi glede oblačil hostes lahko pričakoval nekaj več pestrosti, barvitosti. Nekateri razstavljavci so bojda uporabili oblačila, ki so usklajena z znamko, drugi so jih kupili, nekaj pa se jih je celo povezalo z oblikovalci. Prav slednja možnost se mi zdi za prihodnost dobra. Dajte priliko ustvarjalcem, da se predstavijo, da vam ustvarijo slog, primeren avtomobilom, pri tem pa jim še povejte, če bodo prostori temni. Sem prepričan, da bodo znali ustvariti kaj dobrega. Navsezadnje gre v prisotnost na salonu pri vsaki znamki več deset tisoč evrov, zakaj ne bi ob teh vsotah pokazali še nekaj več domišljije? Nastopanje na salonu, predstavitev cca. 80.000 obiskovalcem in strokovni publiki, je stvar celostnega videza in tudi fotografije, ki se objavijo v medijih pri tem igrajo ključno vlogo.

Skratka, Avtmobilski salon Slovenije je uspel in verjetno pri marsikomu presegel pričakovanja. Hkrati pa upam, da bo dobra šola za v bodoče, saj še vedno obstaja kar nekaj možnosti izboljšav, na katere je možno vplivati tudi če že nimamo sreče, da bi imeli razstavišča, ki bi ponujalo kvadraturo, osvetlitev in videz najboljših.

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper

Galerija:

Izvedba: Igor Srdoč s.p.