Petek, 23. 02. 2018

Ford GT je obiskal čudovito Atlantsko cesto in hkrati postavil rekord najsevernejšega dirkališča

Niso vse ceste enake in niso vsi avtomobili enako zabavni. Ford že nekaj časa išče najbolj zanimive ceste in tokrat so našli veličastno obalno cesto, ki jemlje dih! Ni blizu, ampak ob tem videu utegnete pomisliti: »Je morda to popoln ‘roadtrip’?« Povrh so z GT-jem opravili še skok na prav posebno dirkališče, poznano samo najbolj zagretim dirkaškim navdušencem, in tam postavili nov rekord.

Ford GT Atlantic road 01

Ford GT Atlantic road 02Atlantska cesta, ki očara z osupljivo lepoto norveške obale, zagotovo sodi med »Najzanimivejše ceste v Evropi«, kot je Ford poimenoval svojo serijo posnetkov, tokrat pa jo spremljamo izza volana superšportnika Ford GT.

Z besedami je Atlantsko cesto težko opisati, morate jo prevoziti. Popotovanje po tako osupljivo lepi pokrajini bi pustilo hladnega samo najtrdovratnejšega cinika,” pravi avtomobilski novinar z mednarodnim slovesom Steve Sutcliffe, ki pri vsakem od ciljev, na katere ga popelje ‘roadtrip’, poleg vznemirljivosti vožnje enakovredno upošteva tudi zgodovino, razgled in kulturo. “V tem primeru sem moral spremeniti naš sistem ocenjevanja, saj si je ta cesta za slikovitost prizorišča zaslužila oceno 11/10. Kaj ti drugega ostane pri cesti, na kateri lahko med vožnjo dejansko opazuješ kite?

Ford GT Atlantic road 03

Ford GT Atlantic road 04Atlantska cesta je javna cesta z nizom osmih mostov, ki povezuje kraja Kårvåg in Vevang, na njej pa veljajo stroge omejitve hitrosti. Zato potenca forda GT na njej ne koristi prav dosti. Da bi pokazali, kaj zmore Ford GT s 655 KM, so snemalci serije obiskali le poznavalcem znano dirkališče blizu polarnega kroga, na katerem je voznik ekipe Ford Chip Ganassi Racing in veteran iz Le Mansa Stefan Mücke postavil nov rekord proge na dirkališču, ki je pomaknjeno najdlje na sever.

Ford GT Atlantic road 05GT je neverjetno hiter cestni avto, a njegova zasnova omogoča, da svojo pravo naravo pokaže na dirkališčih,” je povedal Mücke. “Vedno je lepo postaviti nov rekord, a na tako lepem dirkališču in s tako posebnim avtom dobi dosežek novo razsežnost.” Z dejavniki, ki vključujejo vznemirljivost, dostopnost in gostoljubnost, je ta cesta v okviru Fordovih iskanj Naizanimivejših cest v Evropi dosegla oceno 53/60.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Izvedba: Igor Srdoč s.p.