Koncern VW prilagaja naložbe – več elektrike in digitalizacije, manj prestiža

Ponedeljek, 23 November 2015

Predsednik uprave družbe Volkswagen AG je predstavil spremembe v naložbah koncerna Volkswagen. Svojo naložbeno politiko na avtomobilskem področju bodo prilagodil aktualnemu razvoju dogodkov. Zmanjšali bodo naložbe v osnovna sredstva, bolj se bodo osredotočili na alternativne vrste pogonov in digitalizacijo, manj v prestižnejše projekte.

"Preživljamo obdobje negotovosti in nihanj in temu se moramo prilagoditi," je povedal Matthias Müller, predsednik uprave družbe Volkswagen AG, po zaključku petkove seje nadzornega sveta. "Vse načrtovane naložbe in odhodke bomo prednostno razvrstili. Kar ni nujno potrebno, bo črtano ali odloženo, kot smo že napovedali."

Müller je v zvezi s tem napovedal, da naj bi sredstva za alternativne vrste pogonov v naslednjem letu povečali na okrog 100 milijonov EUR. "Ne bomo naredili te napake, da bi nas z varčevanjem prikrajšali za našo prihodnost. Zato načrtujemo, da bomo sredstva za razvoj električne mobilnosti in digitalizacije še bolj povečali," je dejal Müller. V ospredju bo predvsem čim hitrejši razvoj električnih pogonov pri znamkah Volkswagen Osebna vozila, Audi in Porsche.

Večina naložb v osnovna sredstva bo šla za nove produkte, za nadaljnji razvoj in uvajanje modularnih sistemov ter za dokončanje tekočih širitev kapacitet. Pri tem gre predvsem za zagon produktov, kot so naslednja generacija Golfa in Audija Q5, za novo tovarno za proizvodnjo modela Crafter na Poljskem ter za pripravljalna dela za razvoj električnega modularnega sistema (MEB). Naložbe v osnovna sredstva za naslednje leto naj bi znašale največ okrog 12 milijard EUR. V preteklem programskem obdobju je znašala ta vrednost v povprečju okrog 13 milijard EUR letno. Okrog 50 odstotkov naložb v osnovna sredstva bo realiziranih v 28 koncernskih tovarnah na nemških tleh.
 

Odložili gradnjo novega dizajn centra in razvoj phaetona

Müller je poleg tega navedel tudi prve projekte, za katere bodo naložbe zmanjšali ali preklicali. Ob nedavni upokojitvi Walterja de Silve se je govorilo, da bo koncern zmanjšal investicije na področju dizajna in naj bi v bodoče za položaj De  Silve sploh ne predvidevali naslednika. O tem sedaj ni bilo govora, potrdilui pa so, da načrtovanega novega oblikovalskega centra v Wolfsburgu zaenkrat ne bodo gradili. S tem bodo prihranili okrog 100 milijonov EUR. Poleg tega naj bi preverili izgradnjo lakirnice v Mehiki. Tudi nedavna napoved, da bo naslednik phaetona popolnoma električen avtomobil, bo potencialne kupce še pustila na čakanju - razvoj modela je zaenkrat odložen.

"V naslednjih tednih bomo preverili nadaljnje odhodke ter jih po potrebi tudi preklicali ali zmanjšali, vendar tako, da ne bomo ogrozili naše prihodnosti," je pojasnil Müller in dodal: "Še naprej si bomo skupaj s predstavniki delavcev prizadevali, da bi vsi redno zaposleni lahko obdržali delovna mesta."
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper