Okolju prijazni vozili novega rodu

Sobota, 06 September 2008

Družba Nissan Motor Co., Ltd. je predstavila dve novi študijski vozili z izključno elektro motorjem in z izvirnim hibridnim pogonskim sklopom. Povezujejo ju novi litij-ionski akumulatorji. Vozili sodita med obsežno zastavljene dejavnosti poslovnega načrta Nissan GT 2012, s katerim se je družba zavezala, da bo zasedla vodilno mesto med ponudniki vozil z ničelno stopnjo onesnaževanja. Po omenjenem poslovnem načrtu bo Nissan leta 2010 na Japonskem začel prodajati avtomobil na izključno električni pogon. Leta 2012 ga bo ponudil kupcem na globalni ravni.

Študijsko vozilo na električni pogon z litij-ionskimi akumulatorji je nastalo v okviru Nissanovega trajnostno razvojnega raziskovalnega programa vozil z ničelno stopnjo onesnaževanja. Postavlja se z najnovejšim elektro motorjem, ki je tudi generator, z največjo močjo 80 kW. Vozilo ima najnovejše, kompaktne ploščičaste litij-ionske akumulatorje, nameščene v dno, tako da ne krnijo prostornosti potniškega prostora in prtljažnika.

Serijsko vozilo, ki bo leta 2010 izšlo iz te najnovejše študije, bo imelo povsem izvirno obliko in se oblikovno ne bo naslanjalo na noben obstoječi hišni avtomobil.

Nissanovo novo elektro-hibridno vozilo se postavlja z dvema popolnima novostma; z zadnjim pogonom zmogljivega hibridnega motornega sklopa in z izvirno Nissanovo tehnologijo dveh sklopk. Motor na notranje zgorevanje je povezan z elektromotorjem in menjalnikom z dvema ločenima sklopkama. Glede na vozne razmere se sklopki posamično vključujeta in izključujeta, kar zagotavlja najbolj učinkovito in varčno delovanje ob najmanjši možni porabi goriva.

Ta novi, vzporedni hibridni pogonski sklop je brez klasičnega pretvornika navora, kar veča odzivnost, enakomernost pospeševanja in zagotavlja prijetnejšo vožnjo.

Ob večji dinamiki vožnje omogoča tehnologija dveh sklopk v prostem teku neposredno napajanje elektro motorja z električno energijo in akumulatorjev, kar ima za posledico večje prihranke goriva. Ob vožnji s stalno hitrostjo sklopki izboljšujeta izkoristek motorja z notranjim izgorevanjem za pogon elektro motorja. Pri tem se pridobiva električna energija, ki se shranjuje v akumulatorjih. Ob pospeševanju se elektro motorju dovaja električna energija tako iz akumulatorjev kot tudi iz motorja z notranjim izgorevanjem, kar veča odzivnost in poskočnost. Ob pojemkih pa se električna energija, ki nastane ob zaviranju, učinkovito shranjuje v akumulatorje.

V obeh študijskih vozilih so vgrajeni litij-ionski akumulatorji, ki jih izdeluje družba AESC (Automotive Energy Supply Corporation), v mešani lasti Nissana in NEC. V primerjavi s klasičnimi nikelj kovinsko-hidridnimi akumulatorji zagotavljajo novi, zanesljivejši, varnejši, vsestransko uporabni in stroškovno učinkovitejši akumulatorji večje zmogljivosti. V kompaktne ploščičaste akumulatorje je mogoče shraniti dvakrat več električne energije kot v klasične, okrogle nikelj kovinsko-hidridne akumulatorje. Ob ostalih prednostih omogoča kompaktna zgradba akumulatorjev novega rodu tudi napredno zasnovo vozil in brez omejitev uporabe.

Nissan ima izjemno tradicijo in velike izkušnje pri razvoju vozil na električni pogon, saj je svoje prvo tovrstno vozilo Tama kupcem ponudil že davnega leta 1947. Kot prvi izdelovalec avtomobilov na svetu je leta 1996 uporabil litij-ionske akumulatorje za električno vozilo prarie joy, ki mu je leta 2000 sledilo ultra kompaktno električno vozilo hypermini. Leta 1999 je na Japonskem ponudil svoj prvi hibridni avtomobil tino hybrid, leta 2006 pa je na trgu Severne Amerike začel prodajati altimo hybrid z licenčno tehnologijo.

V skladu z Nissanovim zelenim programom 2010 se je družba zavezala razvijati nove tehnologije, izdelke in storitve, ki bodo omogočile dejansko zmanjšanje izpusta ogljikovega dioksida, za okolje druge obremenjujoče emisije in večji obseg recikliranja. Nissan trajnostno vlaga v široko pahljačo sodobnih tehnologij, v katero med drugim sodijo brezstopenjski menjalniki CVT, sistem prilagodljivega odpiranja ventilov VVEL, čisti in napredni dizelski pogonski agregati, biogoriva in vozila na gorivne celice.

 

Nissan Slovenija

.