Volkswagen proda skoraj toliko karijevih klobas kot avtomobilov

Sreda, 23 Marec 2016

Nova posebna razstava zavoda AutoMuseum Volkswagen je posvečena posebni klasiki: Volks­wag­novi karijevi klobasi, ki so jo leta 1973 ustvarili v tovarniški mesnici in ki ima vse odtlej v Nemčiji stalno mesto v kulinarični ponudbi Volks­wagno­vih menz in kantin. Danes jo tržijo domala po vsem svetu. Razstava, ki bo odprta od 3. marca do 29. maja 2016, je nastala v sodelovanju s Volks­wagnovo gostinsko službo in z nemškim muzejem karijeve klobase v Berlinu. To je prva razstava o Volkswagnovi interni kulturi.

Volkswagnovo karijevo klobaso (currywurst) so prvič postregli leta 1973 sodelavcem interne gostinske službe – in klobasa je čez noč postala priljubljen hit. Odtlej ima stalno mesto v gostinski ponudbi za zaposlene – v menzah in kantinah ter številnih samopostrežnih lokalih. Klobasa je v svoji 40-letni zgodovini doživela velik preobrat.

Receptura zanjo je in ostaja skrivnost, ki ne sme zapustiti prostorov Volks­wagnove mesnice. Enako velja tudi za originalni Volkswagnov kečap, ki ga postrežejo s klobaso. Proces izdelave vključuje več faz, od sekljanja in stiskanja v umetno črevo z napisom "Volkswagen Originalteil" do pakiranja. V Nemčiji Volkswagnovo karijevo klobaso prodaja edino živilska veriga EDEKA, to speci­aliteto pa imajo v ponudbi tudi Volkswagnovi trgovci v Nemčiji in tudi v tujini. Tržijo jo celo na drugih koncih sveta – tako imajo na Kitajskem in v ZDA licencirane nemške mesnice, ki izdelujejo te klobase. Lani je bilo prodanih okrog 7,2 milijona Volkswagnovih karijevih klobas.

Karijeva klobasa, kot pomembna sestavina jedilnikov za zaposlene v podjetju, sooblikuje interno kulturo znamke Volkswagen in vpliva na zadovoljstvo zaposlenih. Vsako podjetje ima svojo lastno, samorodno kulturo, ki se kaže v mnogih zanimivih vidikih delov­ni­ka, te pa naj bi osvetlili z naslednjimi razstavami v okviru serije o Volkswagnovi interni kulturi.

Aktualna razstava je seveda posvečena tudi splošnemu fenomenu karijeve klobase. Zraven spadajo številne zanimivosti, med njimi omaka körri in postaja, kjer lahko obiskovali poskusijo posamezne začimbe, ki se uporabljajo v skoraj vsaki karijevi mešanici. Vse to zaokrožajo še mnoge druge neobičajne variacije iz nemškega muzeja karijeve klobase v Berlinu. Te začimbne mešanice in Volks­­wagnove karijeve klobase ter omejena serija originalnega Volkswagno­vega kečapa z ekskluzivno etiketo bodo v času razstave naprodaj v muzejski prodajalni.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper