Četrtek, 18. 01. 2018

BMW serije 8 concept

Na luksuznem avtomobilskem dogodku  Concorso d’Eleganza Villa d’Este  je BMW predstavil nedavno napovedano oblikovalsko študijo serije 8 coupe. BMW si prizadeva povečati prodajo in prihodke v luksuznem segmentu, pri čemer bo koncept serije 8, ki ga bomo videli v italijanskem Komu, predstavljal začetek največje modelske ofenzive v zgodovini podjetja.

BMW serija 8 concept 2017 01

BMW serija 8 concept 2017 02Čeprav smo na podlagi nekdanje serije 8 pričakovali večji in bolj limuzinski videz kupeja, je BMW serije 8 koncept videti predvsem izrazito športno - kot lepši, bolj uglajeno oblikovan in odrasel sorodnik hibridnega i8. Lepo tekoča silhueta se začne pri nezgrešljivem prednjem delu, na katerem kraljuje ogromna maska skupaj z velikimi odprtinami za zrak, videz laserskih žarometov z dvojno heksagonalno grafiko pa ustvarja izrazito »hud pogled«. Boke preluknjata zračni reži za odvajanje toplote iz motornega prostora, ostre linije nad kolesi poudarijo sicer za BMW presenetljivo mehke površine, zadek pa se zaključi z integriranim spojlerjem in široko elegantno stilizirano L obliko zadnjih luči. BMW serije 8 concept je postavljen na 21-palčna kolesa in obarvan v ekskluzivno razvito modrikasto sivo barvo Barcelona Grey Liquid.

BMW serija 8 concept 2017 03

BMW serija 8 concept 2017 04V notranjosti naj bi voznika »objel« kokpit, ki omogoča osredotočanje na vožnjo. Površine in linije težijo naprej in poudarjajo vozno doživetje. Razvrščanje funkcij v nadzorne enote daje notranjosti jasno grafično strukturo. Med izstopajočimi oblikovnimi elementi sta tekoča prehoda od instrumentne plošče k vratom in k visoki sredinski konzoli. Oblikovalci so želeli poudariti kontraste med čustvom in inženirstvom, dinamičnim slogom in luksuzom. Oblika odraža športnost, medtem ko skrbno izbrani materiali pričajo o ekskluzivnosti. Ozki športni sedeži imajo lupino iz karbona, oblazinjenje v kabini pa je v kombinaciji črnega in belega usnja. Volan nadaljuje športen vtis z ročno poliranimi aluminijastimi kraki in rdeče eloksiranima prestavnima vzvodoma. Prestavna ročica in upravljalnik iDrive, iz kristalčkov Swarovski v videzu poldragega kamna sivkaste barve, pa vnašata v notranjost še nekaj modernega in elegantnega sloga.

BMW serija 8 concept 2017 05

BMW serija 8 concept 2017 06Številka 8 je pri BMW vedno predstavljala vrhunec športne zmogljivosti in ekskluzivnosti,” je pojasnil Harald Krüger, predsednik upravnega odbora BMW AG. Adrian van Hooydonk, višji podpredsednik in direktor oddelka oblikovanja pri BMW Group, pa je dodal: “BMW concept serije 8 je naše dojemanje polnokrvnega, luksuznega voznega stroja. Oblika ponuja svežo interpretacijo ikonskih oblikovnih poudarkov BMW. Prav tako pa kaže nov pristop uporabe oblik, ki se jasno odraža prek površin vozila. Peščica ostrih linij označuje čiste površine, medtem ko so volumni vozila močno izklesani. Ti elementi skupaj tvorijo silovit izraz in oblikujejo model, ki prekipeva od značaja

BMW serija 8 concept 2017 07

BMW concept serije 8 predstavlja napoved modela, ki ga bo BMW v zelo podobni obliki predstavil javnosti v prihajajočem letu.

Aleksander Praper

Video

Galerija

Izvedba: Igor Srdoč s.p.