Sobota, 20. 01. 2018

Nissan NP300 navara – slovenska predstavitev

Nissanov razvojni oddelek je na podlagi 80-letne tradicije pick-upov (sprva pod znamko Datsun) in preko 15 milijonih prodanih vozil te vrste s 14. generacijo želel narediti velik korak proti prijazni uporabniški izkušnji, kakršne smo vajeni iz osebnih avtomobilov. Zato so z novo navaro zasnovali pick-upa, ki ohranja trpežnost in uporabnost, a prinaša napredne tehnologije iz osebnih nissanov. Na ta način naj bi zagotovili primernost za poslovno ter za privatno rabo. Ta pogled poznamo že iz nekaterih konkurenčnih pick-upov in očitno je prava, saj je navara že osvojila naziv »mednarodni pick-up leta 2016«.

Nissan navara-SLO 01
Nissan NP300 navara je nastala na podlagi Nissanove 80-letne izkušnje izdelave pick-upov. Tokrat je videti bolj "civilna"

Nissan navara v novi generaciji deluje oblikovno manj »delavski« pick-up. Z več kromiranimi Nissan navara-SLO 02dekoracijami, masko po navdihu Nissanovih SUV-jev in prepoznavno linijo LED dnevnih luči, je tudi bolj podobna osebnim nissanom. Širina in višina nove generacije ostajata nespremenjeni, dolžina je 3,5 cm večja, medosna razdalja 5 mm krajša, keson pa za 7 cm daljši (pri izvedbi double cab meri 158 cm). Med dodatno opremo je najti elemente za polepšanje videza in boljšo funkcionalnost – od pokrova kesona z nosilci za kolesa, preko 18-palčnih koles, do okrasnih pragov. Nissan bo kupcem nudil tri karoserijske izvedbe – podaljšano kabino »king cab«, dvojno kabino »double cab« in "šasijo" za nadgradnje. Omeniti velja, da je bil ravno predhodnik navare, leta 1977, prvi pick-up na trgu s podaljšano kabino.

Ob upoštevanju, da ljudje pick-upe vedno bolj uporabljajo tudi za osebne potrebe, so Nissanovi oblikovalci navarino notranjost skušali zasnovati čim bolj podobno osebnim vozilom. Sedeži so bolj
Nissan navara-SLO 03ergonomski, armaturna plošča deluje bolj kakovostna, zadnja klop pa ima v izvedbi double cab za 23 stopinj nastavljiv naklon naslonov. Predvsem pa je NP300 navara prevzela tehnologije, ki jih vsebujejo Nissanovi križanci. Torej nudi 2-področno samodejno klimo, blueetoth, navigacijo M connect in 360-stopinjski prikaz okolice vozila na podlagi štirih kamer, kar pride še posebej prav saj nacara v dolžino meri 5,3-metra. Dodan je tudi sistem za preprečevanje naleta, ki sprva opozori, nato pa samodejno zavira in pri hitrostih do 30 km/h uspe preprečiti trčenje, sicer pa vsaj zmanjša posledice trka.

Nissan navara-SLO 04
Notranjost nove navare povzena slog Nissanovih SUV-jev in križancev ter nudi več udobja za privatno uporabo avtomobila

Pogonski sklop nissana NP300 navare sestavlja 2,3-litrski Renaultov turbodizelski motor 2,3 dCi, ki Nissan navara-SLO 05se vgrajuje tudi v nissana NV400 in renaulta masterja. V navari ga ponujajo v dveh izvedbah – s 163 in 190 KM – ter z dvema menjalnikoma – 6-stopenjskim ročnim in 7-stopenjskim samodejnim. Močnejša izvedba premore kar 450 Nm največjega navora in dosega bistveno ugodnejšo porabo ter emisije (- 24 %) kot pri predhodniku. Na preizkušenem štirikolesnem pogonu, ki bo v Sloveniji edina možna izbira, niso naredili velikih sprememb. Dodali so sistem za speljevanje v klancu, sistem za nadzorovan spust (HDC) ter elektronsko zaporo diferenciala.

Nissan navara-SLO 06Predvideva se le 3-odstotna prodaja karoserijske izvedbe king cab, zato so pri tej ohranili zadnje listnate vzmeti, pri navari double cab (97 % prodaje) pa so uporabili večtočkovno zadnje vpetje in vijačne vzmeti, kar bistveno izboljša udobje pri vožnji praznega vozila (manj poskakuje). Nosilnost navare je 1047 do 1203 kilogramov, vleče pa lahko do 3,5 tone težko prikolico z zavoro. Še terenski podatki: oddaljenost dna od tal je 22,3 centimetra, vstopni kot 30 stopinj, izstopni 24 stopinj, globina vode, ki jo lahko navara prečka, pa do 60 centimetrov.

Nissan navara-SLO 07
V navaro se vgrajuje Renaultov 2,3-litrski turbodizel, s 163 ali 190 KM, serijski štirikolesni pogon in dva menjalnika

V Sloveniji se je lani prodalo 314 pick-upov, od tega jih 90 % uporabljajo podjetja. Predstavniki Nissan navara-SLO 08Nissana pravijo, da je navara »vzdržljiva kot vedno in pametna kot še nikoli«, kar na bi jim pomagalo pri prepričevanju kupcev. Teh naj bi letos bilo med 40 in 50. Izbirali bodo lahko med opremami Visia, Acenta, N-connect in Tekna. Cene nove navare double cab brez DDV (za podjetja) segajo od 23.811 €, za izvedbo Visia dCi 163, do 31.803 €, za izvedbo Tekna Premium dCi 190 z avtomatskim menjalnikom. Vse pravne osebe bodo pridobile še dodaten 10-odstotni popust, kar pomeni, da bo osnovna navara king cab (normalna cena 21.352 € + DDV) stala manj kot 20.000. Navara je tudi prvi nissan s 5-leti oziroma 160.000 kilometri garancije.


Aleksander Praper


Galerija

Izvedba: Igor Srdoč s.p.