Petek, 23. 02. 2018

Nissan leaf – napoved

Nissan je pričel z napovedmi druge generacije popolnoma električnega modela Leaf – najbolje prodajanega električnega avtomobila na svetu. Na prvi skici so poudarili krepko izboljšano aerodinamiko, ki bo omogočila še večjo učinkovitost novega modela.

Nissan leaf 2

Aerodinamika je eden osrednjih faktorjev, ki vplivajo na učinkovitost premikanja avtomobila. Manjši zračni upor pomeni manjšo porabo energije (električne ali goriva) in s tem cenejšo vožnjo, oziroma večjo prevoženo razdaljo z enim polnjenjem. Nissan se je zato v drugi generaciji leafa še posebej posvetil toku zraka preko karoserije,. Novi leaf bo posledično nižji, bolj aerodinamičen in zaradi ugodnega pretoka zraka tudi bolj stabilen pri visokih hitrostih in bočnih sunkih vetra. Po navdihu letalskih kril so oblikovalci in inženirji zasnovali obliko, ki omogoča simetričen pretok zraka, za energijsko manj potratno, bolj stabilno in hkrati tišjo vožnjo.

Na skici je opaziti, da bo novi leaf očitno popolnoma drugačen od prvega. C-stebriček bo oblikovan v podobnem slogu kot pri novi micri, zadnje luči pa bodo sicer bolj poudarjeno vodoravne, a se bodo ob C-stebričku povzdignile proti strehi, kar je ena tipičnih potez juka.

Nissanova globalna novost bo tudi e-Pedal. S premikom gumba se bo pedal za plin pretvoril v e-Pedal, ki bo vozniku omogočal, da bo pospeševal, zmanjševal hitrost in tudi ustavil zgolj s premiki desne noge. Tehnologija e-Pedal je prvi primer upravljanja avtomobila z enim pedalom, ki omogoča ustavljanje vozila tudi na klancih, mirovanje na mestu in ponovno speljevanje. Vozniki naj bi z e-Pedalom pokrili kar 90% potreb upravljanja z motorjem, še posebej pa naj bi bil ta način vožnje z enim pedalom pridobitev v mestnem prometu s pogostimi pospeševanji in pojemanji.

Aleksander Praper

Izvedba: Igor Srdoč s.p.