Petek, 23. 02. 2018

Aston Martin vanquish Zagato speedster in shooting brake

Italijanski oblikovalski studio Zagato ima za sabo dolgo zgodovino sodelovanja z Aston Martinom. Tudi aston martin DB4 z oznako Zagato sodi med najlepše in najdražje starodobnike te znamke. V sedanji dobi oznako Zagato nosita omejeni seriji vanquisha preoblikovanega pri zagatu. Te dni so kupeju in kabrioletu (volante) dodali še speedsterja in shooting brake. Celotna štiričlanska družina Vanquish Zagato bo omejena na 325 ekskluzivnih vozil.

Aston Martin Vanquish Zagato Family 2017

Aston Martin Vanquish Zagato Volante 01Aston Martin je skupaj s potrditvijo, da bo po kupeju maloserijsko proizvodnjo dočakal tudi volante, objavil, da bodo dvočlansko družino razširili na dva dodatna člana in jo omejili na 325 vozil, s čemer ustvarjajo zbirateljske modele, ki bodo lahko čez nekaj destletij tekomovali na concoursih in dosegali posebej visoke cene. Vodja oblikovanja Marek reichman je povedal, da je povpraševanja pri njihovih strankah vedno več kot je na voljo vozil, ampak modele Zagato želijo ohraniti še posebej ekskluzivne. Proizvodnja 99 vanquishov Zagato coupe se je pričela konec lanskega leta, sledilo je 99 vanquishov Zagato volante, ki so, enako kot kupeji, že razprodani, dostave pa bodo potekale tokom prihodnjega leta. Medtem, ko sta klasični karoserijski izvedbi kupe in volante v ponudbi aston martinov že običajni, predstavljata speedster in shooting brake ekstremni možnosti.

Aston Martin Vanquish Zagato Speedster 01Najbolj redek član Zagatove družine aston martinov je Speedster, ki bo na voljo le v 28 primerkih. Ta majhna omejena serija nosi potencial za zbirateljstvo in je poskrbela, da so zvesti kupci vse avtomobile pokupili takoj po objavi. Dočakali pa jih bodo v prihodnjem letu. Speedster, kot avtomobil brez strehe, je vozilo za čiste užitke pod milim nebom. Po zgledu »dvojno izbočene Zagatove strehe« ga zaznamujeta dve izboklini, ki aerodinamično nadaljujeta linijo sedežev in se »zlijeta« v zadek, značilne pa so tudi zadnje luči z »rezilom« ki ga je navdahnil zadek superšportnega astona martina vulcana. Boj pozorni bodo opazili še specifičen videz mrežice maske in rež na zadku, s teksturo iz črk Z.

Aston Martin Vanquish Zagato shooting brakeZadnji član Zagatove družine je kupe s karavanskim zadkom, ki je trenutno prikazan le še kot računalniška simulacija. Aston martin vanquish Zagato shooting brake je še vedno dvosed, a v lepo obdelanem zadnjem delu kabine, pod podaljšano streho, nudi več prostora za po meri izdelano prtljago. Do nje se dostopa skozi električno pomična prtljažna vrata. Zagatova »double bubble« valovita streha je zastekljena, da bi notranjost delovala še bolj bivalna in prostorna. Shooting brake je torej idealen za tiste, ki potrebujejo nekaj več prostora za prtljago dveh oseb, ali pač, po angleški tradiciji, za opremo za lov ali golf. 99 vozil bodo pričeli izdelovati prihodnje leto.

Aston Martin Vanquish Zagato 01Vsi štirje angleško-italijanski eksoti temeljijo na športnem vanquishu S, ki ga poganja atmosferski V12 motor, združen s samodejnim menjalnikom Touchtronic III. 600 KM bo poskrbelo za odlične zmogljivosti, elektronsko uravnavano blaženje pa bo posebej prilagojeno tej seriji. Vsi Zagatovi vanquishi imajo karoserijske panele izdelane iz karbona, ter specifične barve, materiale in detajle v notranjosti.

Aleksander Praper

Galerija

Izvedba: Igor Srdoč s.p.