Petek, 23. 02. 2018

Nissan qashqai, prenova – slovenska predstavitev

Nissan je leta 2007 predstavil prvo generacijo modela Qashqai, s katerim so sprožili danes izrazito močan trend križancev, ki združujejo lastnosti običajnih družinskih kombilimuzin z videzom bolj terensko naravnanih avtomobilov. Iz pionirja je nastal najbolj prepoznaven in prodajan model znamke Nissan, ki se je doslej razmnožil v več kot 2,3 milijona primerkov, prejel kar 81 mednarodnih nagrad, od tega 19 naslovov za avto leta (po različnih državah) in ima daleč največji tržni delež v segmentu. Zato naj bi posodobitev prinesla zgolj potrebne spremembe, da do naslednje generacije ostane v vodstvu.

Nissan qashqai prenova 2017 SLO 10

Nissan qashqai prenova 2017 SLO 11Ob letošnji prenovi je Nissan qashqajev zunanji videz polepšal predvsem na prednjem delu, kjer je nemudoma prepoznaven novi obraz znamke – po zgledu nove micre. Opaziti je dve različni izvedbi dnevnega LED svetlobnega podpisa – za žaromete s halogenkami oziroma za celotne LED žaromete. Nova kromana maska V-motion gosti logotip, ki ga uporabljajo v dveh različnih izvedbah – klasične 3D oblike pri opremi Accenta, od te dalje pa nov logotip, ki ga poznamo iz micre in za sabo skriva izboljšani radar. Spremenjen odbijač ima dodane nove okrasne elemente, drugačne meglenke in lepše integrirane parkirne senzorje. Za izboljšanje aerodinamike so v prednji del dodali plošče z usmerniki zraka (vorteks), za vizualno bolj dinamičen vtis pa so tudi izraziteje konturirali pokrov motorja, ponudili nova 17-, 18- in 19-palčna lita platišča in dve novi lansirni barvi – rjavo ter modro.

Nissan qashqai prenova 2017 SLO 12V notranjost qashqaja so po prenovi vgradili bolj kakovostne materiale in elemente za dojemanje višje kakovosti. Opaziti je novi večji in debelejši volanski obroč, s prisekanim spodnjim delom, in spremenjene okrasne elemente na vratih ter armaturni plošči. Poudarek je tudi na lepših in ergonomsko boljših sedežih, ki imajo 4-delno nastavljanje ledvene opore. Ljubiteljem glasbe Nissan v prenovljenem qashqaju ponuja še novi Bose zvočni sistem z 8 zvočniki in digitalnim ojačevalnikom. S prenovo se uvaja nova stopnja opreme Tekna plus, ki se navzven odraža v »premium srebrnih« okrasnih elementih, znotraj pa nudi napa usnje in okrasne šive. Izboljšana je tudi ergonomija, voznik pa bo pozimi hvaležen možnosti ogrevanja prednjega stekla.

Nissan qashqai prenova 2017 SLO 13

Nissan qashqai prenova 2017 SLO 14V qashqaja Nissan vgrajuje 1,2- in 1,6-litrska bencinska motorja, s 85 kW (115 KM) oziroma 120 kW (163 KM) ter 1,6-litrskega dizla z 81 ali 96 kW (110 ali 130 KM). Skupaj s slednjim je možno naročiti tudi štirikolesni pogon. Menjalniki so 6-stopenjski ročni, 1,2-litrski bencinski motor ter močnejši dizel pa sta na voljo tudi s samodejnim menjalnikom X-tronic. Pod pločevino se skrivajo tudi izboljšave krmilnega mehanizma in vzmetenja, ki je udobnejše ter hkrati zagotavlja manjše nagibanje karoserije v ovinkih. Zmanjšanje notranjega hrupa so dosegli z novimi izolacijskimi materiali in debelejšimi stekli, pri dizlu pa tudi z dodatno izolacijo tal. Povrh so se pri Nissanu pohvalili, da prenovljeni qashqai v ozračje izpusti najmanj emisij med konkurenco.

Nissan qashqai prenova 2017 SLO 15Nissan je ponosen na obsežno ponudbo inteligentnih tehnologij, ki jih imenujejo Safety shield. S prenovo qashqaja so vanj vgradili izboljšan radar in izboljšano kamero, ki skrbita za učinkovito delovanje radarskega tempomata, sistema za nadzor voznega pasu, prepoznavanje pešcev in samodejno zaviranje. Qashqai nudi pomagala za zaznavanje prometnih znakov, prepoznavanje utrujenosti voznika, zaznavanje vozil v mrtvem kotu. Marca ali aprila prihodnje leto bo pri najboljšem dizelskem qashqaju na voljo tudi »pomočnik« za vožnjo v zastojih, ki sledi sprednjemu vozilu, ustavi in spelje. Novost je zaznavanje bočnega prometa pri speljevanju vzvratno. AFS sistem pri žarometih upravlja dolžino snopa in ga dinamično uravnava. Novost v ponudbi pa je stand still sistem, ki poskrbi za zadrževanje vozila na mestu – deluje do tri minute, po treh minutah pa se vklopi parkirna zavora.

Nissan qashqai prenova 2017 SLO 16

Nissan qashqai prenova 2017 SLO 17Prenovljeni qashqai ima spremenjeno vsebino paketov opreme. Že oprema Visia vsebuje klimo, tempomat limitator, hill start assist, stop/start sistem. Paketi opreme se nato stopnjujejo do omenjene Tekne plus, ki je praktično popolnoma založena. Novost je repozicioniranje cen – v povprečju so nižje za 1000-1500 €. Torej osnovni bencinski qashqai 1,2 DIG-T Visia stane 19.950 €, osnovni dizelski model 1,5 dCi Visia pa 22,150 €. Najdražji pa je štirikolesno gnani qashqai z najmočnejšim dizelskim motorjem in opremo Tekna+, za 33.600 €. Kupcem Nissan zagotavlja 7 let jamstva, pridobijo lahko nove zimske gume, kupijo qashqaja na lizing ali s plačilom 50-50. Dobavni rok je 3-5 mescev, zastopnik znamke Nissan za Slovenijo pa načrtuje podobno uspešno prodajo kot doslej, kar pomeni 65 qashqajev na mesec.

Priloga: cenik

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper

Galerija

Izvedba: Igor Srdoč s.p.