Petek, 24. 11. 2017

Kako prihraniti do 33 % stroškov za gorivo?

Raziskava, ki jo je ta mesec izvedla agencija Opinion Matters po Fordovem naročilu, je pokazala, da bi lahko evropski vozniki ob upoštevanju štirih preprostih nasvetov za manjšo porabo goriva vsako leto prihranili do 1000 evrov.

Poraba nasveti 02

Ko so se milijoni družin po vsej Evropi pripravljali na potovanja v času velikonočnih praznikov, je Ford objavil štiri preproste napotke, s katerimi bi lahko vozniki prihranili kar 33 odstotkov stroškov za gorivo.

Prihranite lahko tudi vi:

  • odstranite strešni kovček oz. strešni prtljažnik (20 odstotkov),
  • poiščite bencinsko črpalko s cenejšim gorivom (7 odstotkov),
  • vsak mesec preverite in prilagodite tlak v pnevmatikah na optimalno vrednost (4 odstotki),
  • odstranite nepotrebno maso iz notranjosti vozila (2 odstotka).

Raziskava, v kateri je sodelovalo 5711 oseb iz vse Evrope, je pokazala, da 76 odstotkov voznikov tlaka v pnevmatikah ne preverja redno, 38 odstotkov jih nikoli ne odstrani strešnega prtljažnika, 18 odstotkov ne izbira črpalke in 17 odstotkov v avtomobilu ves čas prevaža odvečne predmete.

Poraba nasveti 04

Z anketiranjem so odkrili tudi nadaljnje možnosti za zmanjšanje porabe goriva: 71 odstotkov voznikov je priznalo, da ne upoštevajo hitrostnih omejitev, 42 odstotkov jih nikoli ne izbere najbolj varčne poti, 39 odstotkov vozi agresivno, 14 odstotkov pa pusti klimatsko napravo vključeno ves čas.

V Fordovi raziskavi so sodelovali vozniki iz Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije, odkriti pa so skušali možnosti za spremembe vedenja, ki bi vplivale na račun za gorivo. Pri voznikih, ki v povprečju letno za gorivo porabijo 3011 evrov, bi lahko bil ta znesek manjši za 994 evrov.

Raziskava je pokazala, da nepotrebne predmete v vozilu najpogosteje vozijo italijanski vozniki (23 odstotkov), prav tako bodo najverjetneje pustili nameščen strešni prtljažnik (43 odstotkov). Manj kot polovica jih izbira najvarčnejše poti (49 odstotkov).

Poraba nasveti 01

Nemški vozniki najpogosteje kršijo omejitve hitrosti (89 odstotkov) in vozijo agresivno (57 odstotkov). Francoski vozniki sodijo med tiste z najmanjšo verjetnostjo mesečnega preverjanja tlaka v pnevmatikah (18 odstotkov). Španski vozniki najpogosteje puščajo klimatsko napravo vključeno ves čas (19 odstotkov), več kot četrtina britanskih voznikov pa nikoli ne poišče cenejše bencinske črpalke (26 odstotkov).

Eno od odkritij raziskave je bil tudi podatek, da po dolivanju goriva 45 odstotkov uporabnikov impulzivno kupi še kakšno malenkost. Med tovrstnimi kupci so največkrat nemški vozniki (63 odstotkov), italijanski vozniki bodo najverjetneje kupili še kavo (28 odstotkov), britanske voznice pa čokolado (19 odstotkov).
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper
 

Video:Izvedba: Igor Srdoč s.p.