Petek, 20. 10. 2017

Slovensko podjetje Elaphe je predstavilo najbolj zmogljiv avtomobil s kolesnimi elektromotorji

Razvojno podjetje Elaphe, ki smo ga že omenjali v okviru dogodkov o električni mobilnosti, se ukvarja z razvojem inovativnih električnih pogonskih sistemov. Tokrat so svoje znanje demonstrirali z vgradnjo izjemno zmogljivih kolesnih elektromotorjev v BMW X6 in ustvarili najbolj zmogljiv električni avtomobil s kolesnimi (in-wheel) elektromotorji.

Elaphe BMW X6 in wheel engine 01

Elaphe BMW X6 in wheel engine 02Razvojniki podjetja Elaphe so v kolesa BMW X6 vgradili štiri Elaphe™ L1500 elektromotorje, skupaj s standardnimi ležaji in zavorami. Testna platforma električnega pogona omogoča izjemne zmogljivosti, saj elektromotorji skupaj razvijejo 440 kW (590 KM) in na kolesa prenesejo kar 6000 Nm navora. Demonstracijsko vozilo bodo uporabljali za predstavitvene in testne namene, v podporo prizadevanjem, da bi dobaviteljem originalnih vgradnih delov za avtomobile ponudili celostno kompaktno modularno rešitev visokozmogljivega električnega pogona za serijsko vgradnjo v bodočo generacijo električnih vozil.

Elaphe BMW X6 in wheel engine 03Elaphe je vozne lastnosti preizkusil tudi s primerjalno tekmo demonstracijskega avtomobila z dizelskim originalnim X6 ter s serijskim električnim avtomobilom. 2,4 tone težki športni terenec z rekordnim specifičnim navorom (>45 Nm/kg) omogoča odlične vozne zmogljivosti – do 100 km/h pospeši v zgolj 4,9 sekunde, izboljšano težišče pa mu omogoča doseganje bočnega pospeška do 1,08 g, kar je primerljivo s supršportniki, kot so Ferrari 599 GTB Fiorano, Porsche 911 GT3 RS in McLaren 650 S Spider.

Elaphe BMW X6 in wheel engine 04

Elaphe BMW X6 in wheel engine 05Omenjeno električno platformo je omogočil kompakten dizajn Elaphejevih kolesnih elektromotorjev temelječ na njihovi patentirani tehnologiji, ki je rezultat velikih vlaganj v raziskave in razvoj. Za sofinanciranje industrializacije in komercializacije elektromotorjev Elaphe™ L1500 so nedavno od Evropske Unije prejeli tudi več kot milijon evrov posojila.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Galerija

Izvedba: Igor Srdoč s.p.