Petek, 23. 02. 2018

Ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko raziskuje vpliv sodobnih sistemov na zbranost voznika

Na letošnjem 24. Avtomobilskem salonu Slovenije v Ljubljani je podjetje C Automobil Import za učne namene predalo vozilo Citroen C4 Cactus Fakulteti za elektrotehniko. V mesecu juliju so opravili s tem vozilom že prvo raziskavo.

Raziskava FE UL citroen C4 cactus 01

Raziskava FE UL citroen C4 cactus 04Laboratorij za informacijske tehnologije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani izvaja različne raziskave na področju komunikacije-človek stroj v vozilih s poudarkom na več-modalni interakciji ter študijo vpliva uporabe informacijskih sistemov v vozilih na voznikovo vedenje in uspešnost vožnje. V ta namen so v mesecu juniju izvedli zanimiv poskus za ocenjevanje kognitivne obremenitve voznikov ob opravljanju različnih z vožnjo povezanih nalog, kjer so uporabili tudi podarjeno vozilo Citroen C4 Cactus. Poskus sta pripravila in izvedla mlada raziskovalca Kristina Stojmenova in Tomaž Čegovnik, sicer doktorska študenta pod mentorstvom izr. prof. dr. Jaka Sodnika.

Raziskava FE UL citroen C4 cactus 02Poskus je potekal na priložnostnem poligonu na parkirišču Fakultete za elektrotehniko. Primarna naloga voznika je bila varno upravljanje vozila po natančno določeni poti. Dodatna naloga voznika je bilo opravljanje različnih vizualno-manualnih in kognitivnih nalog za katere želijo ugotoviti, kakšen vpliv imajo na voznikovo vedenje in uspešnost vožnje. V poskusu so uporabili sledilec pogleda, pri čemer so aktivnosti voznikovih oči in interesne točke tudi posneli na film. V ta namen so uporabili brezžična Tobii Pro očala s katerimi lahko poleg usmerjenosti pogleda spremlja tudi premer zenice, ki odraža voznikovo stanje stresa in kognitivne obremenitve. Za ocenjevanje vpliva kognitivne obremenitve na pozornost voznika so dodatno uporabili metodo Zaznavno odzivne naloge, s katero se spremlja odzivni čas voznika na dražljaje ter meri uspešnost zaznavanje teh dražljajev (se pojavijo na 2-5 sekund). Celoto vožnjo so posneli še z dodatno kamero v vozilu, da bi z njo zabeležili morebitne izredne dogodke in nepredvidene situacije, ki lahko vplivajo na rezultate in voznikovo vedenje.

Raziskava FE UL citroen C4 cactus 03Iz rezultatov poskusa je možno določiti vpliv uporabe različnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij na pravilnost in varnost vožnje. Meritve so pokazale, da že preprost telefonski pogovor, četudi ta poteka s pomočjo prostoročne tehnologije, lahko zelo moteče vpliva na voznika, saj povzroča visoko kognitivno obremenitev. V takšnem stanju voznik veliko slabše zaznava okolico in se počasneje odziva na različne dražljaje. Zelo podoben vpliv ima tudi uporabniški vmesnik, ki je prikazan na zaslonu na dotik, preko katerega voznik upravlja in nadzoruje različne parametre vozila. Slednji je relativno kompleksen in zahteva veliko voznikove pozornosti.

Njihov naslednji cilj je zato razviti lasten uporabniški vmesnik, ki bo manj kompleksen in bolj učinkovit. Vmesnik bodo vgradili v Citroen C4 Cactus in ga ovrednotili s podobnim poskusom med vožnjo.

Opomba uredništva: Povsem upravičeno lahko torej predvidevamo (na kar smo že večkrat opozarjali), da gre danes vedno bolj promovirani razvoj številnih elektronskih dodatkov v avtomobilu predvsem v komercialno ne pa tudi v varnosti naklonjeno smer. Na to temo že pripravljamo tudi poseben članek.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Izvedba: Igor Srdoč s.p.