Petek, 23. 02. 2018

Renault je predstavil sistem, ki se oviram samodejno izogne kot profesionalni vozniki

Danes je Skupina Renault objavila, da je razvila sistem avtonomnega nadzora, ki lahko obvlada posebno zahtevne situacije v vožnji, in lahko kot prvi na svetu dokaže enako učinkovito izogibanje oviram, kot ga zmorejo poklicni preskusni vozniki. Ti vozniki, najboljši med najboljšimi, so služili kot navdih za ta dosežek v enoti Renault Open Innovation Lab v Silicijevi dolini.

Renault avtonomno izogibanje oviram

V Skupini Renault smo osredotočeni na to, da ostajamo vodilni v inovacijah na področju izdelkov, tehnologij in oblikovanja,” je dejal Simon Hougard, direktor enote Renault Open Innovation Lab v Silicijevi dolini. “Naša inovacijska prizadevanja so usmerjena predvsem na razvoj tehnologij za avtonomno vožnjo, ki jim kupci lahko zaupajo, da bodo poskrbeli za varnejšo in bolj udobno vožnjo.

Danes predstavljeni tehnološki korak naprej:

· se navdihuje pri poklicnih preskusnih voznikih in je bil preskušen v konkurenci z njimi;
· dopolnjuje dosedanje dosežke Renaulta na področju pripomočkov za vožnjo (ADAS) in varnosti vozil ter je pomemben korak naprej k uvedbi avtonomne vožnje za izboljšanje prometne varnosti;
· bo pripomogel k dosegu cilja Skupine Renault, da bo ena prvih znamk, ki bo tehnologijo "Mind off" ponudila širokemu krogu kupcev v množičnih modelih in bo uvedla avtoparke robotiziranih vozil.

Renaultov avtonomni avtomobilOsnova za to delo je objavljeno raziskovalno delo laboratorija Dynamic Design Lab na univerzi Stanford, ki ga vodi nekdanji glavni vodja za inovacije na ameriškem ministrstvu za transport -profesor Chris Gerdes, s katerim je sodeloval tudi Renault Open Innovation Lab. Slednji je del mreže laboratorijev v okviru Zveze, osredotočen pa je na izboljšave varnosti in razvoj tehnologije za avtonomno vožnjo.

S to novostjo bo Skupina Renault podprla uvedbo več kot 15 modelov Renault z različnimi stopnjami zmožnosti za avtonomno vožnjo do leta 2022.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Izvedba: Igor Srdoč s.p.