Petek, 23. 02. 2018

Škoda favorit je pred 30 leti postavil temelje za novodobni uspeh znamke

16. septembra je minilo 30 let od uradne predstavitve modela, ki je položil temelje Škodinega novodobnega vzpona. Na sejmu v Brnu so svetovni javnosti predstavili kombilimuzino Favorit, ki jo je oblikoval italijanski studio Bertone, razvijali so jo v Mladi Boleslav, pomagal pa je tudi Porsche. Favorit je bil prvi Škodin model z motorjem in pogonom spredaj. Poleg tega, da je dosegel dober milijon prodaje, je zmagoval tudi v svetovnem reli prvenstvu.

01 Skoda Favorit 30 let 1


Vlada je sprejela sklep o sodobnem avtu, a dala malo časa
02 Skoda Favorit 30 let Bertone prototipČeškoslovaška vlada je leta 1982 sprejela sklep o projektu sodobnega osebnega avtomobila, z motorjem in pogonom spredaj. Razvoj naj bi bil končan v zgolj letu in pol (do 30. junija 1985), proizvodnja pa naj bi stekla v petih letih. Izkušeni inženir Petr Hrdlička je kot vodja ekipe sestavil skupino visoko­-usposob­ljenih, motiviranih sodelavcev, ki so se naloge lotili z veliko osebne zavzetosti. Vendar niso začeli z ničle, saj so se inženirji s tem konceptom ukvarjali že prej in razvili prototip Škoda 780 s pogonom spredaj.

03 Skoda Favorit 30 let Bertone prototip coupeZa dizajn so zadolžili priznani studio Stile Bertone
Pomembno vlogo pri tem, da so potencialni kupci dobro sprejeli novi avtomobil, je odigral njegov dizajn. Skladno s trendom prve polovice osemdesetih let se je Škoda odločila, da bo oblikovanje novega kompaktnega avtomobila zaupala italijanskemu oblikovalcu. Izbran je bil torinski studio Stile Bertone, ki je razvil karoserijske različice kompaktni zadek, karavan, stopničasti zadek in kupe ter več različic notranjosti. Poleg tega se je studio tudi obvezal, da bo oblikoval skupno 19 proto­tipov karoserij v različnih izvedbah.

Velik napredek v uporabnosti avtomobila
04 Skoda Favorit 30 let uporaben prtljaznikOdgovornost za začetek serijske proizvodnje tega dizajna je prevzela ekipa Škodine matične tovarne v Mladi Boleslav. Tudi tu so češki inženirji pokazali veliko mero ustvarjalnosti in znanja: v primerjavi z modelom Škoda 120, ki je imel motor v zadku, so število delov iz stiskalnice zmanjšali s 405 na samo 227. Poleg tega je imel za 40 mm krajši favorit za 85 mm daljšo notranjost in večjo prostornino prtljažnika od predhodnika. S tem je favorit napredoval do uporabnega družinskega avtomobila in postal odlična osnova za poznejšo karavansko izvedbo Škoda Forman.

05 Skoda Favorit 30 let notranjost

Raznovrstne mednarodne oblike sodelovanja
06 Skoda Favorit 30 let 2Škodina ekipa je tesno sodelovala z Inštitutom za motorna vozila v Pragi (ÚVMV), kjer so na primer izvajali simulirane testne vožnje. Pri tem so v enem samem tednu ustvarili obremenitve, ustrezne 100.000 prevoženim kilometrom. Nato so se morali prototipi izkazati v realnem prometu - prevozili so skupno prek 250.000 kilometrov. Testiranje je vključevalo tudi vožnjo po Alpah in v vročini italijanske riviere. Delovanje in obstojnost zavor sta bila preizkušena na Alpski cesti, ki vodi na prelaz Grossglockner, in na planoti Turracher Höhe v Avstriji. V fazi razvoja so Škodini inženirji sodelovali s številnimi zunanjimi strokovnjaki. Tako so na primer Porschejevi strokovnjaki sodelovali pri motornih obesah, geometriji sprednje preme in zmanjšanju hrupa v notranjosti. V zadnji fazi razvoja Škode Favorita so potekali tudi dinamični preizkusi na Porschejevi testni stezi v Weissachu.

1,3-litrski bencinski štirivaljnik z izboljšavami
07 Skoda Favorit 30 let bencinski motorStrokovnjaki so veliko pozornosti posvetili "srcu" novega modela. Odločili so se za preizkušeni štirivaljni motor OHV z gibno prostornino 1.289 cm3 in močjo 43 kW (58 KM) ali 46 kW (63 KM) – najprej z uplinjačem, od leta 1993 pa z vbrizgavanjem goriva. Novim emisijskim predpisom in visokim zahtevam evropskih kupcev na področju zanesljivosti je Škoda zadostila z uporabo posebno obstojnih materialov za sedeže ventilov, batov z jeklenim jedrom, bolj kakovostnih tekalnih puš valjev, bolj togega bloka in glave motorja, utrjene ročične gredi in številnih drugih izboljšav.

Odmevna premiera na mednarodnem inženirskem sejmu v Brnu, leta 1987
08 Skoda Favorit 30 letŠkoda favorit se je svetu uradno prvič predstavil 16. septembra 1987, na 29. mednarodnem inženirskem sejmu v Brnu (Češkoslovaška). V tovarni Vrchlabí so takrat najprej izdelali omejeno število primerkov za homologacijo, serijska proizvodnja v polnem obsegu pa je stekla na začetku decembra 1987. Od avgusta 1988 naprej je proizvodnja modelske serije Favorit potekala tudi na sedežu družbe v Mladi Boleslav. Prvi primerki škode Ffavorit 136 L (de Luxe) so v prodajne salone prispeli v zadnji četrtini leta 1988 in so bili na naprodaj po ceni od 84.600 češkoslovaških kron naprej. Škoda 120 L, katere proizvodnja se je iztekala, je stala 65.630 kron, pri čemer je povprečna mesečna bruto plača znašala 3.030 kron.

09 Skoda Favorit 30 let 3

Posodobljeni favorit že pod okriljem Volkswagna
10 Skoda Favorit 30 let FormanPo žametni revoluciji, novembra 1989, in prehodu na tržno gospodarstvo je kmalu postalo jasno, da lahko dolgoročno konkurenčnost Škode zagotovi le pridružitev močnemu tujemu partnerju. Po temeljitih pogajanjih z več interesenti je spomladi 1991 Škoda postala članica koncerna Volkswagen. Škoda favorit, eden redkih sodobno zasnovanih osebnih avtomobilov v nekdanjem vzhodnem bloku, se je po pridružitvi Volkswagnu izkazal za zelo dobro osnovo. Začeli so ga nadgrajevati, in sicer z vidika tehnologije, videza in kakovosti. Do prve prenove je prišlo leta 1991, ko se je asimetrično nameščeni logotip na mreži hladilnika pomaknil v sredino. Obsežna predelava januarja 1993 je zaradi impresivne reklamne kampanje ostala v spominu številnim voznikom: pri Škodi so na Favorit pritrdili 548 zastavic – po eno za vsako izboljšavo kompaktnega modela.

Favorit je dosegel štiri zmage na reliju v Monte Carlu
13 Skoda Favorit 30 let reli Monte CarloZ novim favoritom je Škoda na koncu leta1989 nastopila na svetovnem prvenstvu v rallyju in s tem nadaljevala nekoč uspešno tradicijo svojih avtomobilov z zadnjim pogonom. Leta 1990 se je favorit udeležil še izbranih rallyjev svetovnega prvenstva, evropskega prvenstva in češkoslovaškega prvenstva. Škoda Motorsport je postopoma nadgrajevala svojo udeležbo in leta 1994 je favorit prvič tekmoval na vseh tekmah svetovnega pokala. Največje uspehe je v času dirkanja dosegel na najznamenitejšem rallyju na svetu - v Monte Carlu. Tam je dobro uigrani tandem Pavel Sibera/Petr Gross s favoritom med letoma 1991 in 1994 v svojem razredu nanizal kar štiri zmage. Leta 1994 je Škoda s favoritom osvojila naslov svetovnega prvaka v reliju v novi kategoriji Formule 2 za avtomobile z gibno prostornino do 2,0 litra in prednjim pogonom.

Kombilimuzina, karavan in pick-up so skupaj presegli milijon
11 Skoda Favorit 30 let Silver lineZaradi zaporednih izboljšav je modelska serija Favorit dolgo držala korak z vse strožjimi zahtevami strank na področju varnosti, udobja in dizajna tudi na zahtevnih trgih. V Nemčiji se je prodaja med letoma 1990 in 1991 domala podvojila. Prodaja favorita in karavanske različice Forman je po zaslugi posebnih različic z bogatejšo opremo, npr. Sport Line, Black Line, Marathon ali Excellent, še zrasla. Od avgusta 1987 do septembra 1994 je bilo izdelanih okrog 783.200 primerkov Škodinega favorita. Skupaj s karavanom Forman in izpeljankami gospodarskih vozil, vključno z modelom Pick-up, je Škoda skupno proizvedla 1.077.100 vozil te modelske serije, potem pa sta štafetno palico prevzeli škodi felicia in felicia combi.

12 Skoda Favorit 30 let pick up

"Favorit je izhodišče za Škodin dinamični razvoj, ki se nadaljuje še danes bil," je povedal pred­sednik uprave družbe Škoda Auto, Bernhard Maier. "Čeprav so bili pogoji vse prej kot enostavni, je ekipa zavzetih, navdušenih inženirjev ustvarila avto, ki se je zlahka kosal s takratno zahodno konkurenco. Napredni koncept favorita ter strokovno znanje in izkušnje razvojnih inženirjev so bili odločilni dejavnik pri tem, da se je Volkswagen po žametni revoluciji leta 1989 na Češkoslovaškem začel zanimati za znamko Škoda in jo je z velikim entuziazmom pripeljal pod okrilje koncerna," je nadaljeval Maier.

Škoda Auto praznuje obletnico te za zgodovino podjetja tako pomembne modelske serije med drugim s posebno razstavo v Škodinem muzeju v Mladi Boleslav.


Pregled proizvodnje:

Škoda Favorit (08/1987–09/1994): 783.168 primerkov,od tega 699.959 iz tovarne Mladá Boleslav, 15.889 iz tovarne Kvasiny in 67.320 iz tovarne Vrchlabí

Škoda Forman (01/1990–05/1995): 211.261 primerkov,od tega 448.837 iz tovarne Mladá Boleslav, 3.045 iz tovarne Kvasiny in 59.379 iz tovarne Vrchlabí

Škoda Pick-up (01/1991–06/1995): 70.900 primerkov, vsi iz tovarne Kvasiny

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper
Fotografije: Škoda

Galerija

Izvedba: Igor Srdoč s.p.