Petek, 23. 02. 2018

111. rojstni dan Lancie

Na današnji dan praznuje 111 let italijanska avtomobilska znamka Lancia. Znamka, ki je vidno sooblikovala avtomobilski svet, je danes omejena le še na prodajo enega modela v svoji rojstni državi in prepuščena počasnemu umiranju. Na tokratni rojstni dan ni razlogov za veselje, a prav je, da je ne pozabimo.

Lancia Astrua Concorso d Eleganza 2016Lancia astura aerodinamica by Castagna, zmagovalka Concorso d’Eleganza 2016

Lancia Alfa Concorso 201729. novembra 1906 je Fiatov uspešni dirkač in perfekcionist Vincenzo Lancia ustanovil znamko Lancia, z namenom, da ustvari najbolj inovativno znamko. Dejansko mu je v prvem obdobju dobro uspelo – Lancia je v avtomobilizem prinesla veliko zelo pomembnih novosti – od samonosne karoserije, posamičnega vzmetenja, električnega zaganjača, V4 in V6 motorja, overboost polnjenja pri turbomotorjih in še kaj bi se našlo. Lancia je Ferrariju prispevala k zmagam v Formuli 1, saj mu je po prometni nesreči Alberta Ascarija predala dirkalnike D50, ki so že naslednje leto kot Ferrari-Lancia D50 slavili zmage. Kasneje se je Ferrari oddolžil z V8 motorjem, ki ga je Lancia vgrajevala v edinstveno themo 8.32. Večina pa Lancio dobro pozna po nepremagljivosti odštekanega stratosa in delte integrale na relijih.

Lancia Stratos RM Sotherbys 2015
Lancia stratos na dražbi RM Sotherby’s

Lancia flaminia Concorso 2015Letošnjih 111 let, ki bi lahko pomenila zmagoslavja na področju tehničnih inovacij, zmagoslavja v avtomobilskem športu in zmagoslavja na tekmovanjih elegantnih avtomobilov, mineva tiho. Znamka, ki jo je Fiat Chrysler Automobiles pustil umirati, nima več razlogov za proslavljanje. Ostal je le še malček, ki nima veliko zveze s pravim elegantno-športnim in inovativnim slovesom znamke. Avtomobili znamke Lancia, ki so uvajali številne tehnične novosti, bili ponos bogatih in slavnih ter zmagovalci relijev, danes zmagujejo le še na tekmovanjih najlepših starodobnih vozil. A tam so redno prisotni in v lanskem letu so odnesli zmago na obeh najpomembnejših dogodkih – v ZDA in Evropi.

Lancia aurelia B24 spider Concorso 2017Lancia aurelia B24 spider, Concorso d’Eleganza 2017

Ne glede na žalosten razvoj zgodovine - vse najboljše in viva Lancia!

Aleksander Praper

Izvedba: Igor Srdoč s.p.