Nova luksuzna znamka Automobili Pininfarina napoveduje hiperšportni avtomobil

Aleksander Praper Sreda, 11 Julij 2018

Sredi aprila, na dirki Formule E v Rimu, je bila javnost prvič seznanjena z ustanovitvijo nove avtomobilske znamke Automobili Pininfarina, katere cilj je izdelava hiperšportnih in ultra luksuznih električnih avtomobilov. Tokrat je podjetje Pininfarina Automobili objavilo tudi zasedbo vodstva podjetja in nekaj podatkov o njihovem električnem hiperšportniku.

Izvršni direktor nove znamke Automobili Pininfarina, Michael Perschke, je oznanil prve podatke o električnem avtomobilu, ki ga razvijajo pod kodo PF0 in naj bi ga predstavili v letu 2019 ter začeli prodajati v 2020. Pred tem bodo potencialnim kupcem priredili še več ogledov razvoja avtomobila.

Električni hiperšportnik naj bi dosegel najvišjo hitrost 400 km/h, imel doseg 500 km, do 100 km/h pospešil v  dveh sekundah in po 12 sekundah že dosegel  300 km/h. Tako izjemne zmogljivosti bo omogočalo znanje Mahindre, na podlagi dirkanja v prvenstvu Formule E. Za obliko, ki je v grobem stilizirana v skicah, bo poskrbel vodja dizajna Luca Borgogno, ki je vodil Lamborghinijev oblikovalski studio v Torinu. Skice bodo potencialnim kupcem predstavljene prve dni avgusta v Monteryu, cena avtomobila, ki ga bodo izdelali v zelo omejeni količini, pa bo med 2 in 2,5 milijona evrov. Sledili bodo še drugi luksuzni električni avtomobili v zelo omejenih količinah in z ustrezno astronomskimi cenami. Prodajo in servisiranje pa predvidevajo preko izkušenih prodajalcev luksuznih avtomobilov.

Nova avtomobilska znamka Automobili Pininfarina ima sedež v Munchnu. Nastala je kot plod sodelovanja legendarnega italijanskega oblikovalskega podjetja Pininfarina SpA in indijskega koncerna Mahindra, ki je od leta 2014 51-odstotni lastnik Peugeot Motorcycles, od leta 2015 pa kar 76,06-odstotni lastnik Pininfarina SpA. Slednje podjetje naj bi imelo veliko vlogo pri razvoju in proizvodnji avtomobilov Pininfarina Automobiles, saj ima na tem področju že 70-letno tradicijo in visok ugled, lastništvo Automobili Pininfarina pa je 100 Mahindrino. Za hitro doseganje visoko zastavljenih ciljev so vodilna mesta pri novi znamki zasedli izkušeni kadri. Poleg vodje oblikovanja iz Lamborghinija, so prevzeli tudi vodjo prodaje pri Bugattiju in tudi druge osebe na pomembnih mestih pri znamkah Audi, Bentley, Ferrari, Jaguar Land Rover, Maserati, McLaren ter Volvo.

Aleksander Praper