Prihaja slovo od Saaba?

Petek, 01 Januar 2010

Ameriški gigant, General Motors, je v letu 2009 s črnimi črkami pisal zgodovino avtomobilizma. Potem ko so pokopali znamki Saturn in Pontiac ter Kitajcem prodali znamko Hummer, so zadnji trenutek preklicali prodajo Opla in Vauxhala. A velika žrtev tega leta je ekstravagantna švedska znamka Saab.

Proizvajalec znan po letalskih motorjih in specifičnih avtomobilih višjega cenovnega razreda ter turbomotorjih, je bolehal že dolga leta. Odkar je leta 1989 General Motors kupil polovico delnic, so saabi postajali le še preoblečeni avtomobili drugih znamk iz tega koncerna. Leta 2000 so kupili še preostali delež, pri tem pa očitno ostali brez vizije, kaj narediti s to znamko. Saab je počasi umiral, čeprav so imeli za prihajajoče obdobje pripravljenih kar nekaj zanimivih novih modelov, med drugim tudi novega 9-5.

General Motors je očitno postal preveč nestabilen, da bi obdržal znamko, ki ji niso znali pomagati. Kupce so iskali celo leto. Pojavila sta se zgolj dva resna sogovornika in sicer švedski proizvajalec superšportnih vozil Koenigsegg ter danski eksot Spyker. Žal pogajanja niso uspela in vse, kar so pri General Motorsu dosegli, je bila prodaja pravice za proizvodnjo dosedanjega modela 9-5 in nekaterih tehnologij modela 9-3 ter orodij kitajski znamki Beijing Automotive Industry Holdings, pri čemer seveda avtomobili ne bodo nosili značke Saab.

Tako je v tem tednu General Motor oznanil, da je prenehal iskati ponudnika za prevzem lastništva in bo pričel s postopnim zapiranjem. Servisiranje bodo najverjetneje prevzeli Oplovi in Vauxhalovi servisi, delo pa bo izgubilo okoli 3400 zaposlenih, poleg katerih bo ogroženih še preko 1100 Saabovih prodajnih mest. General Motors ostaja odprt za morebitne kupce blagovne znamke Saab, a zdi se, da bi za rešitev potrebovali čudež.