Mitsubishijeve novosti v Ženevi

Četrtek, 14 Februar 2013

Mitshubishi bo na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil študijska modela GR-HEV (Grand Runner-HEV) in CA-MiEV (Compact & Advanced technology-MiEV) ter razkril celotno globalno paleto električnih vozil.

Vse od začetka svojih raziskav in razvoja na področju električne mobilnosti, v letu 1966, je Mitsubishi Motors Corporation (MMC) menil, da bodo električna vozila (EV) slej ko prej postala dolgoročni osrednji proizvodi – stališče, ki ga vse bolj potrjujejo skrb zbujajoči problemi globalnega segrevanja. Od pionirskega i-MiEV, v letu 2009, in prostovoljno zadanega si cilja: 20 % avtomobilov na osnovi EV do leta 2020, je MMC že napravil pomembne korake v tej smeri. To dokazuje tudi z  novim outlanderjem, hibridnim električnim vozilom s polnilnim priključkom (“PHEV”) in dizajnom z oznako “Dual Design”.

Mitsubishi Motors zdaj preučuje celotno tehnično paleto električne mobilnosti – pravo električno vozilo (EV), hibridno električno (HEV), hibridno električno s priključkom (PHEV) – kar nakazujeta dve študijski vozili, ki bosta poleg novega outlanderja PHEV premierno prikazani na letošnjem ženevskem salonu. Vzporedno s tem je MMC zavezan razvoju globalnih dizajnov, ki bi lahko zadovoljili potrebe in zahteve kupcev tako na razvitih kot novo nastajajočih trgih.

Študija GR-HEV – športno hibridno tovorno vozilo
Električna vozila bi učinkovito obvarovala okolje, če bi pritegnila širok specter kupcev  Zato Mitsubishi razmišlja o celotni paleti različnih vozil, od majhnih mestnih avtomobilov do velikih športnih terencev (SUV), ki bi imela namenu ustrezno tehnologijo (EV, HEV ali PHEV). Outlander PHEV je primer takšnega razmišljanja. Naslednji logični korak MMC v tej smeri bo prilagoditev električnih komponent zahtevam večjega, bolj vzdržljivega vozila, namenjenega delu in prostemu času ter razvitim in novo nastajajočim trgom obenem …

Študija GR-HEV Mitsubishijevo hibridno tehnologijo (HEV) prvič prenaša v  enotonsko tovorno vozilo in upošteva novi “Dual Design”. Mitsubishi Motors z njo uvaja novo patentirano rešitev HEV s čistim dizelskim motorjem in električnimi motorji. Enostavnejši in dostopnejši od bodisi EV bodisi PHEV se zdi HEV najprimernejši za vsakodnevne zahteve uporabnikov lahkih tovornih vozil v težkih razmerah. Študijski GR-HEV uporablja tudi Mitsubishijevo priznano tehnologijo stalnega 4-kolesnega pogona (Super All Wheel Control ali S-AWC) za zelo stabilen oprijem in vozne sposobnosti v vseh cestnih razmerah. Razvoj te uporabne študijske različice športnega tovornega vozila 4WD HEV je imel ambiciozen cilj doseči nivo izpustov CO2 pod 149 g/km.

Študija CA-MiEV – primestni EV
Na podlagi triletnega zbiranja povratnih informacij kupcev i-MiEV po vsem svetu, upoštevaje stalni napredek  v razvoju baterij in električnega pogona, MMC razmišlja, da bi z novo generacijo kompaktnega električnega vozila stopil iz predvsem urbanega okolja.

Kot pregled različnih tehnologij, ki jih MMC namerava srednje in dolgoročno uvesti v vso svojo ponudbo globalnih vozil, lahko ta razstavni primerek študijskega CA-MiEV računa na sisteme EV nove generacije in baterije z veliko gostoto in majhno maso. Ob pomoči napredne aerodinamike naj bi takšen avtomobil dosegel z enim polnjenjem do  300 km, kar ustreza vsakodnevnim primestnim in podeželskim potrebam. Nadaljnja inovativna oprema vključuje tehnologijo brezžičnega polnjenja z magnetno resonanco, aktiviranje funkcij s pametnim telefonom itd.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper