68. Avtomobilski salon Frankfurt IAA 2019 (12. 9. – 22. 9. 2019)

Aleksander Praper Četrtek, 19 September 2019

V četrtek 12.9. ob 10. uri je za javnost svoja vrata odprl 66. Mednarodni avtomobilski salon v Frankfurtu, ki tokrat nastopa pod geslom „Driving tomorrow“. Na uradni otvoritvi je bila prisotna tudi nemška kanclerka dr. Angela Merkel in drugi visoki predstavniki politike ter seveda avtomobilske branže. Medtem, ko sta novinarjem že bila na voljo dva dneva pred uradno otvoritvijo, so bili v četrtek in petek  večinoma prisotni poslovni partnerji, obiskovalci pa si bodo lahko avtomobilske novosti ogledali vse do  22. septembra, med deveto in devetnajsto uro.

122 let tradicije

Mednarodni avtomobilski salon (IAA) sega že 122 let daleč v zgodovino, ko se je prvič dogodil v hotelu Bristol, v Berlinu. Od leta 1951 salon gosti Frankfurt, ki ima tudi največje sejmišče v Nemčiji. Salon v Frankfurtu se s salonom v Parizu izmenjuje bienalno – vsako drugo jesen. Po površini velja za največji avtomobilski salon v Evropi, a novinarji vseeno raje obiščemo Ženevo, zaradi njene kompaktnosti, nevtralne vloge in še večje pestrosti avtomobilskih novosti, saj sta tako Pariz kot Frankfurt locirana v dveh avtomobilsko močnih državah in domače znamke svoj teren izkoristijo maksimalno pompozno. Avtomobilskih novosti v Frankfurtu je veliko in njihov spekter sega od vsakdanjih do super-luksuznih avtomobilov in v prihodnost zazrtih konceptov. Vsekakor pa je močno opazna rdeča nič elektrifikacija avtomobilov in spreminjanje branže, ki bolj kot o avtomobilih govori o mobilnosti in tehnologijah. Morda je prav to glavni krivec za številne kritike na račun salona, češ, da ne sledi novim trendom, je predrag in preveč togo zastavljen. A organizatorji na to odgovarjajo,d a so ga spremenili, saj so mu dodali nove vsebine, poleg IAA Exhibition, še IAA Conference, IAA Experience in IAA Career.

Oslabljena prisotnost avtomobilskih znamk

A glavni poudarek je vseeno na razstavi avtomobilov, avtomobilske opreme, dodatkov, storitev, vsem potrebnem za nego in vzdrževanje, oziroma za mobilnost v splošnem, bodisi takšno kot je danes ali električno, ki očitno vedno bolj postaja samoumevna. Žal pa tudi v tem oziru IAA ne dosega več preteklih let. Morda ste med fotografijami že opazili, da nekatere znamke manjkajo. Pravzaprav jih manjka precej: Abarth, Alfa Romeo, Alpine, Aston Martin, Cadillac, Chrysler, Chevrolet, Citroen, Dacia, DS, Ferrari, Fiat, Infiniti, Jeep, Mazda, McLaren, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Renault, Rolls Royce, Subaru, Suzuki, Toyota in Volvo. Renault je le za en dan najel prostor na katerem je predstavil novega capturja. Frankfurtu so torej letos ostali zvesti predvsem sami Nemci. Pa še pri teh so se razen Volkswagna vsi obnašali bolj skromno: BMW je zmanjšal razstavni prostor za kar 2/3, Mercedes in Smart pa za tretjino. Skupno število razstavljavcev se je zmanjšalo za 20% na približno 800, razstavni prostor pa iz 230.000 na približno 170.000 kvadratnih metrov. 

Ali saloni umirajo?

Po zapisih nekaterih tujih, tudi nemških medijev, je to zadnji takšen salon v Frankfurtu, a to so le ugibanja zaradi slabega odziva avtomobilskih znamk in kritik nekaterih od njih. Morda je prav zato na dan otvoritve odpoved podal Bernhard Mattes predsednik VDA – nemškega avtomobilskega združenja, ki poleg promoviranja nemške avtomobilske industrije in lobiranja zanjo skrbi tudi za ta avtomobilski salon, še do nedavnega največji v Evropi. Leta 2017 je salon v Frankfurtu namreč obiskalo 810.400 ljudi, rekordnega leta 2002 pa celo 1 milijon. Vprašanje je, kakšna bo številka letos. Predvsem ta pa bo pokazatelj, če lahko takšni saloni v vedno bolj brezosebni in dizitalizirani dobi še preživijo. Navsezadnje so iz avtomobilskih salonov pričele bežati avtomobilske znamke, na njih pa se sedaj predstavljajo podjetja kot so Microsoft, Google, Facebook, Vodafone. A avtomobilski saloni niso pričeli umirati letos, ampak že s prevladovanjem interneta, videov, neposrednih prenosov – še pred otvoritvijo salonov je zadnjih nekaj let v besedi in sliki ter na videu predstavljenih večina pomembnih novosti. S tem je izginil element presenečenja. Nato so organizatorji na dneve namenjene novinarjem pričeli spuščati obiskovalce, ki so bili pripravljeni krepko preplačati vstopnice, čeprav so nas s svojimi poziranji krepko ovirali pri delu. Na ta način so nakazali, da jim je denar pomembnejši, kot dobre fotografije v medijih. Tudi velikim ljubiteljem med nami so obiski salonov postali manj simpatični. Ko so izginile še hostese (pod prevezo boja proti šovinizmu, a v resnici verjetno zaradi zmanjševanja stroškov) in z njimi tista živa človeška komponenta, ki je avtomobilom lahko dodala nekaj stilske in značajske dopolnitve, so saloni že izgubili večino svojega nekdanjega čara.  

Nekoč strast in svoboda, v bodoče le še računalnik na kolesih?

Je torej sploh še potrebno, da se na enem mestu srečajo tako novinarji kot predstavniki podjetij in strokovnjaki iz branže? Ali še ostaja potreba, da ljudje avtomobile sploh vidijo v živo, če je eden njihovih ključnih adutov postal zaslon, ki v bistvu ne premore kaj dosti več kot z aplikacijami založen pametni telefon? Električni motorji pa so daljni sorodniki številnih okoli nas že desetletja zanesljivo delujočih elektromotorjev v gospodinjskih aparatih, pralnih strojih, viličarjih itd, zato od teh ne pričakujemo prav posebnega značaja, estetike, zvoka in čustev. Ko bo avtomobil prihodnosti postal le še samodejno premični bivalni , primerljive pomembnosti kot mobilni telefon, bodo saloni povsem nepotrebni, saj si bomo avtomobil ogledali in naročili preko spleta. Ali ga pač enostavno po potrebi najeli.

Premiere vredne omembe

A danes avtomobilski saloni še obstajajo in eden takšnih se ravnokar odvija. Morda je prav letošnji salon v Frankfurtu še ena zadnjih prilik, da si ga ogledate? Tam niso zvezde le pričakovano nevpadljivo »ljudski« avtomobili kot električni Volkswagen id.3, nova Opel Corsa in novi Hyundai i10. Bolj vizualno zanimivi se zdijo reinkarninana SUV Ford Puma, nekoliko retro oblikovana električna Honda E, mercedes GLB ter s platneno streho pokriti Volkswagen T-Roc kabriolet. Marsikdo bo šel na salon predvsem zato, da bi v živo videl divje izvedbe audijev RS7 ter RS6, oziroma lepo skladnega Porscheja Taycana ali pač tipično ostro-agresivnega hibridnega Lamborghinija Siana. Spet druge obiskovalce bodo privabili koncepti kot so futuristično terenski Audi AITrail, atraktiven koncept BMW serije 4 z žal groteskno (pre)veliko masko, mehko športno oblikovana Cupra Tavascan, ostro razrezan Hyundai 45 concept in elegantno-limuzinski električni mercedes EQS. Ob misli, da je večina naštetih avtomobilov  hitro minljivih in zamenljivih, se zdi še najbolj izpostavljanja vredna novost naslednik legendarnega Land Roverja Defenderja, ki se bo morda uspel času upirati nekoliko dlje.

Podatki za obiskovalce

Odpiralni čas:

9.00 – 19.00

Poseben »after work day«: 20. september 2019: 11.00 - 21.00

Cene vstopnic:

 • Dnevna vstopnica vikend: 15 € (spletni nakup), 17 € (nakup na lokaciji)
 • Dnevna vstopnica med tednom: 13 € (spletni nakup), 15 € (nakup na lokaciji)
 • Znižana dnevna vstopnica (učenci, študentje, vojaki, prostovoljci…): 8,5 €
 • Popoldanska vstopnica (med 21. In 25. septembrom, po 15 uri): 9 € (spletni nakup), 11 € (nakup na lokaciji)
 • Družinska vstopnica: 35 €
 • Znižana popoldanska vstopnica: 5,5 €
 • Otroci do vključno 6 leta starosti imajo vstop prost
 • Invalidi z izkaznico, na invalidskih vozičkih, vključno s spremljevalno osebo imajo vstop prost

Spremljevalne aktivnosti:

 • Posebne aktivnosti za otroke med 5 in 13 let, »IAA Kids world«
 • Testne vožnje na off-road poligonu in po središču Frankfurta ter na bližnji avtocesti. Na voljo je več kot 70 vozil
 • Avtonomni avtobusi okoli hale 10
 • Odprti testni poligon za e-kolesa in e-skuterje s 125 metrov dolgo spretnostno progo
 • Simpoziji in konference za poslovne obiskovalce
 • Diskusije na temo mobilnosti prihodnosti
 • Posebna razstava IAA heritage by Motorworld – klasični avtomobili

Aleksander Praper

Foto: Newspress, IAA

Naknadni podatki o obisku

Po zaključku avtomobilskega salona IAA v Frankfurtu, so postali znani tudi podatki o obisku le-tega. Po pričakovanjih se je število »v realnosti« prisotnih obiskovalcev krepko zmanjšalo – iz rekordnega milijona obiskovalcev, ki so si salon ogledali leta 2002, na 810.400 ljudi pred dvema letoma, do letošnjih 560.000 obiskovalcev. Samo v zadnjem vikendu so zabeležili kar 150.000 obiskovalcev! A bolj kot s tem so se organizatorji pohvalili, da je bil digitalni doseg, ki je zajel preko pol milijarde ljudi, neprimerljiv z drugimi tovrstnimi dogodki. Frankfurtsko avtomobilsko razstavo je obiskalo 7800 novinarjev iz 95 držav, od tega je 46% prisotnih medijev prišlo na salon izven meja Nemčije. Organizatorji so salon so označili kot prelomen, saj naj bi zaznamoval prehod iz dosedanjih avtomobilskih salonov na salone širše mobilnosti. Prisluhnili so tudi kritikam, saj se danes avtomobilizem spreminja bolj kot kdaj prej in očitno se bodo spremenili tudi saloni – nedvomno bolj v smer digitalizacije, doživetij, predstavitev mobilnosti in storitev. Tudi namig, da Frankfurt čez dve leti ni več samoumevna lokacija salona, je pokazatelj, da se dogajajo velike spremembe.