Ekskluzivni FIVA moto rally prihaja v Trst

Aleksander Praper Petek, 28 Junij 2019

Fiva World Motorcycle Rally, oziroma krajše FIVA moto rally bo to soboto zapeljal v Trst, kamor so lepo povabljeni vsi ljubitelji motociklov in zgodovine. Ekskluzivni starodobniški moto reli se vsako leto odvija drugje v svetu. Poteka pod okriljem mednarodne zveze za starodobna vozila »Federation Internationale Vehicules Anciens« (www.fiva.org) in omogoča okoli 150 zbirateljem in lastnikom starodobnih motociklov z vsega sveta, da se za 3 dni odpravijo na vožnjo po najlepših cestah in po najbolj fascinantnih mestih s svojimi motocikli zgodovinske vrednosti.

Nosilec letošnjega FIVA World Motorcycle Relly-ja je hrvaška zveza za starodobna vozila HROS (www.hros.hr). Tehnično pomoč ji nudita pri organizaciji slovenska SVAMZ (www.svamz.com) in tržaški MotoClub Trst (www.motoclubtrieste.com), ki je verjetno najstarejši klub v Italiji ter sicer tudi glavni koordinator celotnega tržaškega dela relija.

Letošnje srečanje je nekaj posebnega, saj poteka v sodelovanju Hrvaške, Slovenije in Italije. Od 27.6. pa do 29.6. se udeleženci relija vozijo po različnih trasah Istre, vsak dan v drugi državi.

Najzanimivejši bo vsekakor jutrijšnji, zadnji dan relija, ko se bo konvoj motociklov podal iz Umaga v Trst. Voznike bodo od Škofij pa vse do Trsta – Piazza Unità d’Italia – pospremili karabinjerji in državna policija na svojih starodobnih motociklih. Na osrednjem trgu bodo udeležence sprejeli in pozdravili italijanski, avstrijski, švicarski in nemški navdušenci, ki bodo na ta dan pripeljali tudi svoje motocikle, vse starejše od leta 1958, saj je to tudi zadnje leto, ko je potekala dirka Trst-Opčine. Na trgu bodo priložnostno razstavljena tudi nekatera motorna kolesa iz muzeja BMW v Münchnu, vključno z enim od najpomembnejših motornih koles v zgodovini motociklizma: 500 Kompressor RS 255, s katerim je Georg “Schorsch” Meier leta 1939 na otoku Man osvojil TT. Dogodka se bo udeležila tudi naša ministrica za infrastrukturo, ga. Bratušek, predstavniki BMW-ja iz Munchna, župan Trsta in drugi politiki.

Vabljeni na ogled spektakla!

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper