Abarth 696 “Tributo Ferrari”

Sreda, 16 September 2009

Z modelom Abarth 696 “Tributo Ferrari” je italijanska športna manufaktura poudarila vez med dvema velikima imenoma italijanske avtomobilske industrije. Znamki sta pred meseci ponovno obudili sodelovanje, ki je pričelo že pred več kot pol stoletja – Ferrarijevi zastopniki so namreč za nadomestna vozila naročili omejeno in oštevilčeno serijo abarthov 500. Tokratna športna izvedba je ravno tako številčno omejena in še posebej ekskluzivna.

Abarth 696 “Tributo Ferrari” je ekskluzivni in izrazito športno orientirani malček. Z njim Abarth cilja na premožne kupce in predvsem lastnike ferrarijev, ki rabijo manjši avto za mestno mobilnost. Navzven sorodstvo s Ferrarijem nakazuje značilno rdeča barva, karbonska ogledala in platišča ter zadnji difuzor v posebni sivi barvi. Divji malček bo opremljen tudi z bi-ksenonskimi lučmi. 17-palčna platišča so oblikovno sorodna ferrarijevim, za njimi pa se nahajajo dirkaški zavorni koluti s štiri-batnimi čeljustmi, ki so jih razvili pri Brembu.

Notranjost tega “mini ferrarija” je še bolj navdušujoča. Športni sedeži “Abarth Corsa by Sabelt” so v osnovi izdelani iz karbona (10 kilogramov prihranka pri masi) in oblečeni v črno usnje. Tudi volanski obroč in drugi detajli  nadaljujejo v športnem slogu, ki ga podkrepijo karbonski deli in dno iz narebrenega aluminija. Za tiste bolj pozorne, so pri Jaegerju pripravili posebne merilnike, ki spominjajo na Ferrarijeve, aluminijasti pedali imajo vtisnjen Abarthov logotip, pozabili pa niso na  ploščico s serijsko številko.

1,4-litrski T-jet 16 v, navit do 180 KM premore 230 Nm največjega navora. Spojen je s 5-stopenjskim MTA elektromehanskim menjalnikom, ki, s pomočjo ročic za volanskim obročem, omogoča zelo kratke čase pretikanj. Najvišja hitrost rdečega malčka znaša 225 km/h, pospešek do 100 km/h pa mine prej kot v 7 sekundah. Posebej razviti blažilci prispevajo k stabilnosti, športni izpuh “Record Monza” z variabilnim povratnim pritiskom, pa ne le izboljšuje zmogljivosti, temveč nad 3000 vrtljaji poskrbi za navdušujoč zvok.

Vez Abartha s Ferrarijem

Tako kot danes podjetji družijo podobne vrednote – ljubezen do zmogljivosti, dirkaška duša, pozornost do detajlov in italijanski slog – tako sta že pred pol stoletja Ferrari in Abarth prispevala k ugledu italijanskih športnih vozil. Tudi ustanovitelja znamk sta imela podobno pot – od dirkača se je kariera razvila do predelovalca vozil in nato do lastnika podjetja, ki v avtomobilskem svetu uživa spoštovanje. Leta 1953 sta celo združila moči, ko je nastal Ferrari 166/250 MM Abarth. Kasneje se je sodelovanje nadaljevalo predvsem na področju izpušnih sistemov, ki jih je Abarth izdeloval za Ferrarijeve dirkalnike.

 

Galerija: