Peugeot 308 SW

Sobota, 11 Januar 2014

Le nekaj mesecev po začetku prodaje novega peugeota 308 je na vrsti njegova karavanska izvedba 308 SW. Novi peugeot 308 SW, ki bo premierno predstavljen na Ženevskem avtomobilskem salonu, bo od predhodnika podedoval le ime. Sprva bo naprodaj v Franciji, prihodnjo pomlad pa še v drugih evropskih državah.

Glede na fotografije je Peugeotovim oblikovalcem uspel elegantno razpotegnjen karavan, ki jasno izraža nadaljevanje potez svojega kombi-limuzinskega sorodnika. V dolžino peugeot 308 SW meri 4,58 metra, v višino 1,47. Prednji del je enak kot pri krajši izvedbi, drugi del avta pa se nadaljuje v kaaravansko oblikovan zadek, z rahlo padajočo streho in oženjem bočnih stekel. Bočni prelomi se lepo speljejo v zadnje luči, bočna stekla in strešna nosilca pa vizualno oplemenitijo kromirani elementi.

Peugeot 308 SW je znotraj oblikovno enak kot 308. Prečiščen videz armaturne plošče in voznikovo delovno mesto, ki ga imenujejo Peugeot i-Cockpit, delujeta urejeno. 308 SW bo seveda ciljal na kupce, ki prisegajo na osnovne vrednote karavanov: prostornina, bivalno udobje, modularnost in priročnost. S prostornino 610 dm3 po normi VDA 210, prtljažnik novega peugeota 308 SW umestimo med najbolj prostorne v razredu. Po zaslugi preprostih oblikovnih linij ponuja priročen in urejen prostor za prtljago, ki ga je možno povečevati z enostavnim podiranjem deljive zadnje klopi, ki podrta tvori ravno dno.

Prav tako kot limuzina je tudi novi Peugeot 308 SW opremljen z novo modularno platformo EMP2, ki je zagotovilo za zmanjšanje mase in učinkovito vozno dinamiko. Po zaslugi nove modularne platforme EMP2 je peugeot 308 SW precej lažji od svojega predhodnika – za 140 kilogramov zmanjšana masa prispeva k boljši vozni dinamiki in ugodnejši porabi. Za slednjo bodo poskrbeli sodobni bencinski in dizelski motorji Euro 6. Različica BlueHDi, z emisijami CO2 komaj 85 g/km, se uvršča med vrhunce razreda.

Proizvodnja novega peugeota 308 SW bo potekala v obratu Sochaux, pogonske sklope pa bodo proizvajali v francoskih tovarnah Trémery in Douvrin.
 

Aleksander Praper

Galerija