Ford praznuje – izdelali so 10 milijonov mustangov

Aleksander Praper Četrtek, 09 Avgust 2018

Ford je v teh dneh v tovarni Flat Rock praznoval pomemben mejnik – izdelavo 10-milijontega mustanga. Ameriški športni avtomobil, z znakom galopirajočega konja, je najbolje prodajani športni avto v ZDA v zadnjih 50 letih in najbolje prodajani športni avto na svetu že tri leta zapored.

10-milijonti ford mustang je zapeljal s proizvodne linije obrata Flat Rock v Michiganu. Kabriolet GT, modelnega leta 2019 v barvi Wimbledon White, z motorjem V8 s 460 konjskimi močmi in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, je  daleč od purističnega prvotnega mustanga, opremljen je namreč z najsodobnejšimi asistenčnimi tehnologijami. Prvi serijski mustang (VIN 001), ki so ga izdelali leta 1964, je bil prav takšne barve, poganjal pa ga je motor V8 s 164 konjskimi močmi, dopolnjen s tristopenjskim ročnim menjalnikom.

Mustang je srce in duša našega podjetja in ljubljenec avtomobilskih navdušencev po vsem svetu,” je povedal Jim Farley, predsednik za globalne trge pri družbi Ford Motor Company. “Ko zagledam mustanga na ulici v Detroitu, Londonu ali Pekingu, se mi naježi koža in prevzame me prav takšno vznemirjenje, kot sem ga začutil ob nakupu svojega prvega avta – Mustanga letnik 1966 v kupejevski izvedbi, s katerim sem kot najstnik prevozil skoraj vso državo. Mustang ima enak učinek v vseh jezikih – na obraz prikliče nasmeh.

Doseženi mejnik so proslavili Fordovi zaposleni na sedežu družbe v Dearbornu in v obratu Flat Rock, za poseben pečat pa so poskrbeli preleti treh vojaških letal P-51 Mustang iz druge svetovne vojne in parada mustangov iz petih desetletij proizvodnje, ki so se zapeljali od Dearborna do Flat Rocka, kjer trenutno poteka proizvodnja mustangov.

V 54-letni zgodovini proizvodnje je imel mustang še nekaj ‘rojstnih krajev’, saj so jih poleg obrata v Dearbornu, kjer so ustvarili originalnega mustanga, izdelovali tudi v San Joseju v Kaliforniji in Metuchenu v New Jerseyu.

Najbolje prodajani in najbolj všečkani športni avto

Mustang je v skladu s Fordovo analizo podatkov o kumulativnih registracijah novih vozil v vseh segmentih športnih avtomobilov za obdobje od leta 1966 do 2018, ki jih zbira agencija HIS Markit, najbolje prodajani športni avto v Ameriki v zadnjih 50 letih.

Od začetka prodaje na stari celini, leta 2015, je Ford v Evropi prodal več kot 38.000 mustangov. Lani so na 13 evropskih trgih, vključno z Veliko Britanijo in Španijo, mustangi so prodajo prehiteli porscheja 911. Med vodilno peterico evropskih držav z največ prodanimi Mustangi v letu 2017 so Nemčija, Velika Britanija, Francija, Belgija in Švedska.

Mustang nima vodilne vloge samo pri prodaji, njegova stran na Facebooku ima tudi več všečkov kot kateri koli drug model avtomobila.

Aktualni mustang - boljši kot kadarkoli doslej

Najnovejši ford mustang šeste generacije je pridobil bolj športno zunanjost in kakovostnejšo notranjost, z 12-palčno digitalno instrumentno ploščo. Med izpopolnjenimi pogonskimi sklopi je tudi Fordov 5-litrski V8 motor z 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom. 450 KM mu zagotavlja pospešek od 0 do 100 km/h v 4,3 sekunde, deklarirana poraba pa naj bi bila 12 litrov. Šeststopenjski ročni menjalnik v mustangu je opremljen z novo tehnologijo, ki za uglajeno in hitro prestavljanje v nižjo prestavo s hitrim odpiranjem dušilne lopute število vrtljajev uskladi z izbrano prestavo (‘med-plin’ oziroma ‘blip’, kot temu pravijo Američani).

Na seznamu naprednih tehnologij za vožnjo so tudi prilagodljivo vzmetenje MagneRide®, možnost izbire voznih načinov in novi športni izpušni sistem z aktivnim ventilom, ki prinaša tudi ‘dobrososedski’ (Good Neighbour) način za tišje zgodnje jutranje in pozne nočne vožnje. Med novimi tehnologijami za asistenco vozniku sta še pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in pomoč za ohranjanje voznega pasu.

Ford je letos počastil 50-letnico legendarnega filma  Bullitt in predstavil novo posebno različico Ford Mustang Bullitt, ki jo poganja izboljšani 5,0-litrski motor V8.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Video