Opel je 50 let modela GT praznoval z rojstnodnevno turnejo po legendarni cesti Route 66

Aleksander Praper Ponedeljek, 10 September 2018

Več kot dva ducata navdušencev nad oplom GT se je srečalo za skupinski ‘road trip’ čez jugozahod ZDA, s katerim so proslavili 50. rojstni dan legendarnega športnega avtomobila. Za njimi je zelo dolga pot, saj so tja pripotovali iz Avstralije, Belgije in celo Filipinov. Zakaj prav Amerika in Route 66? Več kot 70 odstotkov od 103.463 izdelanih avtomobilov je bilo prvič registriranih v ZDA, kjer ima GT še danes veliko skupnost občudovalcev.

Osemdnevna turneja se je začela v Las Vegasu. Iz prestolnice igralništva je karavana krenila proti Hooverjevemu jezu in vzhodno vzdolž slavne ceste Route 66 do spomenika Four Corners Monument, ki stoji na edini točki v ZDA, kjer se stikajo štiri države – Arizona, Kolorado, Nova Mehika in Utah. Od tam jih je pot vodila do narodnih parkov, kot sta Mesa Verde in Zion. Po prepotovanih približno 2000 kilometrih se je potovanje zaključilo s povratkom v Las Vegas.

Turneja je bila osupljiva izkušnja in nikoli ne bom pozabil vožnje po cesti Route 66”, je povedal organizator Olaf Moldzen, vodja krovne zveze evropskih klubov Oplov GT, v katero je vključenih 28 državnih skupin in 1450 članov s 1550 avtomobili. Drugi udeleženci v prometu na ameriških cestah so bili enako navdušeni nad GT-jem. “Veliko voznikov in sopotnikov nas je pozdravljalo z dvignjenim palcem ali nam je pomahalo. GT vedno prikliče odzive, saj se lahko vsakdo identificira z njim.

Zelo verjetno bo GT podobno strastne simpatije zbujal tudi od 18. do 22. septembra, ko bo na povabilo zveze organiziran Grand Tour evropskih GT-klubov po Nemčiji. “Začeli bomo v Rüsselsheimu in obiskali kraje, ki so tesno povezani z Oplom in zgodovino GT-ja,” je povedal Moldzen. Med cilji turneje, ki se je bodo udeležile tudi slavne osebnosti, so Oplov testni center, dirkališče v Hockenheimu, Oplova tovarna v Kaiserslauternu in ceste z obilico serpentin čez gorovje Taunus, kjer so posneli originalne oglase za Opla GT.

Turneji v Nemčiji in ZDA sta le dva od številnih dogodkov, ki obeležujejo 50. obletnico rojstva Opla GT. Slovesnosti so se začele maja z dirko Bodensee-Klassik ob Bodenskem jezeru. Konec junija je bil salon avtomobilskih veteranov Klassikertreffen v Rüsselsheimu v znamenju 50-letnega dvosedežnika. Okroglemu jubileju primerno je 50 voznikov GT-jev svoje ljubljenčke razstavilo na ekskluzivnem območju v bližini Muzeja sodobne umetnosti Opelvillen.

 

Več informacij o Oplu GT z dodatnimi vpogledi v njegovo 50-letno zgodovino je na voljo v knjigi “GT Love” Jensa Cooperja in Haralda Hamprechta (zaenkrat samo v nemščini).

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper