Jozef Kaban – prerodil je oblike škod, sedaj bo vodil oblikovanje Rolls-Roycev

Aleksander Praper Sobota, 20 April 2019

Rolls-Royce je objavil, da je Jozef Kabaň postal novi vodja oblikovanja pri tej luksuzni znamki. 46-letni Slovak je izkušen avtomobilski oblikovalec, ki je velik del življenja preživel na vodilnih funkcijah v avtomobilskem oblikovanju. Kaban je bil pred to zadolžitvijo, od leta 2017, vodja Design studia BMW.

Josef Kabaň je bil že od otroštva navdušen nad umetnostjo in avtomobili. Šolanje je zaključil na Akademiji za fino umetnost in dizajn, v Bratislavi, leta 1993 in to nadgradil še z nazivom Master of Art smeri avtomobilskega oblikovanja na londonskem Royal College of Art. Kaban se je že v starosti 20 let pridružil oblikovalski ekipi Volkswagna, kjer je hitro napredoval. Leta 1998 je postal vodja projekta Bugatti Veyron, za katerega je oblikoval zunanjost. Že v tistih mladih letih si je pridobil spoštovanje, da zna odlično združevati avtomobilski dizajn z svetom luksuza in umetnosti. Sledilo je delo pri Audiju in nato še pri Škodi, kjer je Kaban najbolj izstopil. Krepko je spremenil oblikovno smer te češke znamke z dodajanjem elementov po zgledu češkega kristala, kar je izboljšalo vizualno prepoznavnost in ustvarilo vtis povečanja vrednosti. Ali sedaj preporod oblik po angleških umetniških zgledih sledi tudi pri Rolls-Roycu?

Adrian van Hooydonk, glavni oblikovalec Skupine BMW, je poudaril, da ekipa oblikovalcev pri Rolls-Roycu (ki je del Skupine BMW) ustvarja izjemne avtomobile in luksuzne objekte. Izrazil je močno zaupanje, da bo Jozef Kaban to ekipo popeljal v zelo svetlo prihodnost.

Aleksander Praper