Opel s konceptom GT X Experimental uvaja novi obraz znamke

Aleksander Praper Nedelja, 05 Avgust 2018

Opel bo s konceptom GT X Experimental nakazal poteze bodočih modelov in s tem pogled v prihodnost znamke. Tudi v okviru načrta PACE!, jki so ga zasnovali po prehodu v okrilje Skupine PSA, ostaja identiteta znamke nadvse pomembna in s tem tudi pridevniki nemški, dostopen in osupljiv. Naštete tri vrednote znamke dajejo pečat vsem modelom in določajo vse dejavnosti pri Oplu – danes in v prihodnosti.

Pri vsem, kar delamo, moramo dosledno slediti vrednotam naše znamke. To velja od ideje pa vse do razvoja in izvedbe v novih vozilih ter je ključni element našega načrta PACE! Identiteta naše znamke je naša prihodnost,” je povedal Oplov izvršni direktor Michael Lohscheller. “In to je vzrok, da sem našim ekipam oblikovalcev in razvojnikov zastavil izziv vizualizacije teh vrednot v obliki konceptnega avtomobila. Opel GT X Experimental, ki se bo svetu predstavil še pred koncem tega leta, je odgovor na ta izziv. Tradicionalnim značilnostim, kot so nemška izdelava, natančnost in kakovost, se pridružujejo vznemirljive in inovativne ideje za osupljivo avtomobilsko izkušnjo.”

Opel GT X Experimental omogoča prvi vpogled v to, kakšni bodo Oplovi modeli sredi dvajsetih let tega stoletja. Je prvo vozilo, ki prinaša novi Oplov obraz. Konceptni model znamke sledi novemu ‘Oplovemu kompasu’, ki jasno strukturira obliko prednjega dela prihodnjih modelov in ga preprosto ni možno spregledati. Glavna značilnost sta dve izraziti osi, ki sekata emblem znamke. Prva (navpična) je značilna linija osrednjega pregiba na pokrovu motornega prostora, drugo (vodoravno) pa predstavljajo prepoznavne dnevne luči v obliki krila. Legendarni blisk (“Blitz”) je v žarišču oblikovanja. Žaromete, dnevne luči, kamere in senzorje asistenčnih sistemov skupaj z bliskom obdaja edinstven oblikovni element, ki spominja na vizir motoristične čelade, zato so ga tudi tako poimenovali (“Vizor”). Ta element bo prvič predstavljen na konceptnem modelu GT X Experimental in bo prihodnjim Oplovim modelom zagotovil nov, prepoznaven, drzen in jasen obraz.

Ime koncepta Opel GT X Experimental poudari dolgo Oplovo tradicijo konceptnih avtomobilov, ki so ustvarjali trende. Opel je namreč kot prvi evropski proizvajalec na avtomobilskem salonu razstavil oblikovalsko študijo – to je bil športni Experimental GT, pisalo pa se je leto 1965. Monza Concept (2013) in GT Concept (2016) sta bila mejnika na poti do koncepta GT X Experimental: oba modela sta prefinjeno izostrila Oplove vrednote in poudarila učinkovitost ter estetiko čistega dizajna.

Oplova oblikovalska ekipa se je lotila dela na temeljih izjemne zgodovine in prelomnih konceptov ter si je kot cilj zadala samosvojo novo izvedbo zunanjega in notranjega dizajna prihodnjih modelov. “Smo znamka, ki je ponosna na nemško dediščino, obenem pa smo hoteli zajeti drznega novega duha sodobne Nemčije. To nas je pripeljalo do dveh temeljnih stebrov Oplove oblikovalske filozofije: ‘drzno’ in ‘čisto’. Želimo ustvariti osupljive oblike, ki resnično izstopajo, a jih odlikuje tudi čista izvedba. Ta koncept znamke popolno združuje ti vrednoti in poudarja okvir za naša prihodnja vozila,” je pojasnil Oplov direktor oblikovanja Mark Adams.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Video