Fiat Chrysler Automobiles in Ferrari zaradi poslabšanja zdravja Sergia Marchionneja imenovala nove vodje

Aleksander Praper Nedelja, 22 Julij 2018

Včeraj je avtomobilski svet obkrožila nenadna vest, da bo Sergio Marchionne, izvršni direktor koncerna FCA, izvršni direktor in predsednik Ferrarija ter predsednik Maseratija, zaradi nenadnega poslabšanja zdravja po operaciji, nezmožen nadaljevati svoje delo. Člani uprave FCA in tudi Ferrarija so že imenovali nova vodilna moža.

Kot je v sporočilu za javnost povedal John Elkann, predsednik FCA, se Sergio ne bo več vrnil na svoje delovno mesto in so že imenovali njegove naslednike. Elkann je v sporočilu delavcem FCA, ki jim je napovedal novega direktorja, izrazil zelo močne simpatije in pohvale na račun Marchionneja, ga označil kot odličnega prijatelja, mentorja in človeka ter dodal, da je v mislih z njim in njegovo družino.

Sergio Marchionne, filozof in ekonomist, je znan po preobratu, ki ga je izvedel v 14 letih pri Fiatu. Koncern, ki je bil tik pred bankrotom, je iz sodelovanja z General Motorsom izvlekel tako, da se mu je močno izplačalo, nato je s tveganimi potezami postopoma kupil skoraj bankrotirani koncern Chrysler ter oba združil v Fiat Chrysler Automobiles, ki je danes sedmi najmočnejši avtomobilski koncern na svetu in celo brez dolgov. Marchionnejeva tveganja so se obrestovala predvsem delničarjem, saj se je denimo vrednost Fiata pod njegovim vodstvom povečala kar 11-krat.

Bistveno manj pa ga imajo radi ljubitelji italijanskih avtomobilov. Čeprav je po številnih prelaganjih rokov z zamudo začel zmagovalni povratek znamke Alfa Romeo, so se njegovi pogledi na prihodnost Ferrarija tako močno razlikovali od pogledov karizmatičnega in uspešnega voditelja te znamke Luce, de Montezemola,da je ta odstopil. Marchionne je držal vse niti v svojih rokah – bil je izvršni direktor koncerna FCA in Ferarrija ter predsednik FCA, Ferrarija in Maseratija. Marchionne ni avtomobilist temveč ekonomist, zato ne stavi na ekskluzivnost ampak na številke. Želel je uporabiti čim več skupnih delov za različne avtomobile, kar so mu očitali marsikateri ljubitelji Maseratijev, v katerijh je bilo očitno videti Chryslerjeve dele. Namesto nove generacije lancij, je uporabil kar Chryslerjeve modele  z majhnimi spremembami in Lanciinimi značkami. Ker je bilo to zelo negativno sprejeto in prodajno porazno, je Lancio označil za neperspektivno in predvidel njen konec v letošnjem letu. Podobno neperspektivna se mu očitno zdita še glavni znamki iz imena koncerna – Fiat in Chrysler. Fiat je ostal praktično omejen na derivate modela 500, modela Tipo ne bodo več proizvajali v Italiji, prihodnost Abartha je tudi vprašljiva. V bodočem petletnem planu je Marchionnejeva želja, da bi Maserati vodil val elektrifikacije v koncernu FCA, enako kot Ferrari pa naj bi precej povečal prodajne količine. Tudi v Ameriki ni vse zlato - vsa pozornost  iz Chryslerja se je preusmerila na RAM in Jeep. Medtem, ko je slednji glavni paradni konj FCA-jevega vzpona, je o Chryslerju komaj še kaj govora.

Okrogloličen Italijan, z delno hrvaškimi koreninami, je vsekakor posebnež med avtomobilskimi voditelji. Je strasten kadilec, ki ga je vedno in povsod videti netipično italijansko oblečenega - v puloverju. Znan je kot deloholik, nemilosten voditelj, ki dela preko vseh normalnih ur in enako zahteva od svojih sodelavcev.  Marchionne je v letošnjem planu za nadaljnjih 5 let poslovanja koncerna FCA že predvideval, da se naslednje leto umakne iz vodilnih funkcij in pretekli teden se je že govorilo, da uri svoje naslednike. Nenadno poslabšanje zdravja po operaciji pa je očitno tako zelo resno, da so pri FCA in Ferrariju  nemudoma, v soboto, postavili nova vodilna moža. Marchionneja je pri FCA, kot novi izvršni direktor, nasledil Mike Manelly, doslej vodilni mož Jeepa in Rama. Predsednik Ferrarija je postal sam John Elkann, vnuk legendarnega vodje Fiata Giannija Agnellija, pooblastila za izvršnega direktorja Ferrarija pa so predali nekdanjemu predsedniku tobačne znamke Philips Morris, Louisu Camilleriju.

Aleksander Praper
Foto: Dgtmedia - Simone