McLaren se širi na Kitajsko

Nedelja, 22 September 2013

Britanska znamka McLaren, ki jo večina pozna po dirkaških uspehih v Formuli 1, je z  znamko McLaren Automotive, ki izdeluje superšportne avtomobile, vstopila na kitajski trg. McLaren, ki letos praznuje 50-letnico, se namreč zaveda, da je Kitajska postala najbolj pomembno tržišče prestižnih znamk, saj te svojo proizvodnjo povečujejo predvsem na račun razvoja Kitajske.

McLaren Automotive je zato v septembru organiziralprvo serijo promocijskih dogodkov in pričel s prodajo svojih modelov 12C, 12C Spider in McLaren P1 na Kitajskem. Prve štiri poslovalnice so vzpostavili v mestih Shanghai, Beijing, Chengdu ter Guangzhou in s tem trenutno število svojih prodajnih mest ovečali na 45. Azijsko-Pacifiška regija naj bi McLarnu prinesla kar tretjino globalne prodaje.

McLarnovi cilji so ambiciozni, saj namerava vsako leto predstaviti nov model ali novo različico. Prdaja v preteklem letu je potekala po načrtih, saj so prodali 1400 avtomobilov, 80 % so jih izvozili na trge izven Velike Britanije. Nedavno so izdelali mclarna 12C z zaporedno številko 3000 ter pričeli s proizvodnjo najbolj zmogljivega modela P1. Znamka, ki ji predseduje vplivni Ron Denis, je z uvedbo vsakega novega modela uvajala napredne inovativne tehnične restive in sledila strategiji prenosa izkušenj iz dirkališče na serijske avtomobile.

Aleksander Praper