Rinspeed v Ženevi

Nedelja, 27 Februar 2011
Poleg razigranega koncepta vozila za plaže – Rinspeed Bamboo, bo ta švicarska znamka v Ženevi predstavila koncept pametne komunikacije BamBoo Community, mobilne skupnosti z dodano vrednostjo.

Kot dodatek konceptu Bamboo je švicarski avtomobilski izumitelj Frank M. Rinderknecht pripravil tudi koncept mobilne skupnosti pod istim imenom. Za znamko Rinspeed je namreč vedno značilno razmišljanje o možnih spremembah v prihodnosti. Bamboo community ima vključene različne socialne mreže in tudi praktične storitve.



Pomembna storitev integriranega sistema je “RideShering”, torej ponujanje možnosti skupnega prevoza, ki pa po zaslugi integriranih socialnih skupnosti kot so Facebook, Twitter, YouTube, Flicker in različnih blogov, omogoči, da voznik in potnik pred tem ocenita in indentificirata drug drugega, s čimer se zmanjša možnost neprijetnih presenečenj.

Zanimiva storitev je tudi My Viewer. Gre za skupek funkcij, ki se osredotočajo na voznika in vozilo. Ves čas vožnje se meri in ocenjuje izpust CO2, na podlagi tega pa izvira tudi možnost izračunavanja stroškov za prevoz potnikov. Brezplačno integrirani bi bili tudi napotki za varno in varčno vožnjo. V primeru nesreče My Viewer pomaga vozniku, saj shranjuje različne podatke vozila pred in med nesrečo, prav tako slednjega samodejno locira in pokliče na pomoč.

Za Švicarje je ž dolgo značilna skrb za okolje, temu primerno je Rinspeed pripravil tudi aplikacijo, ki bi ocenjevala voznikov slog vožnje in ekološke vidike le te – vozniki bi lahko med sabo tekmovali na spletnem tekmovanju, kjer bi seveda tisti, ki prevažajo več potnikov pridobivali dodatne točke. Na koncu bi rezultate “ekološkega sloga življenja” lahko upoštevali pri avtomobilskem zavarovanju, oziroma pri drugih bonusih.