Svetovni zeleni avto leta 2013 je Tesla S

Četrtek, 28 Marec 2013

Na tiskovni konferenci avtomobilskega salona v New Yorku, so podeljevali nagrade za svetovni avto leta, najlepše oblikovan avto leta, najboljši športni avto leta in tudi za najbolj »zeleni« avto leta. Slednjo nagrado je dobil edini neevropski zmagovalec – model Tesla S.

Sprva je žirija izbirala finaliste iz seznama 21 novih avtomobilov iz celega sveta. Med finaliste so se uvrstili: Tesla S, Renault Zoe in Volvo V60 plug-in hybrid. Zmaga je na koncu šla k znamki Tesla.

Žirija je izbiro utemeljila: »Tesla S je navdušil svetovne medije in za to ima dobre razloge. Je namreč avtomobil, ki izhaja iz nove znamke, a na svojem področju tekmuje z uveljavljenimi proizvajalci. Tesla S je hiter in stilski, nudi daljši doseg kot kateri koli drugi električni avtomobil in je povrh tudi lepo izdelan. Lahko rečemo, da je to najbolj privlačen in praktičen zeleni avtomobil na svetu. Na svetu pa sta samo dva popolnoma električna avtomobila z res primernim dosegom – oba izdelujejo pri Tesli. Roadster naj bi dosegel preko 280 kilometrov, model S pa celo 425. V njem lahko sedi celo do sedem oseb, je zmogljiv kot superšportnik ter lepo oblikovan. Če zanemarimo čas polnjenja in absurdno širino, je tudi praktičen kot družinska limuzina. Ni poceni, ni pa tudi drag glede na svoje lastnosti.«



Aleksander Praper