Vrača se avtomobilska znamka Detroit Electric

Nedelja, 24 Marec 2013

Po 70 letih odsotnosti se v osrčju ameriškega avtomobilskega mesta Detroit ponovno rojeva znamka Detroit Electric. Ime je primerno tudi za njihove načrte – posvetili se bodo proizvodnji električnih avtomobilov, prvi bo predstavljen že letos pomladi, in sicer električni športni dvosed, ki bo na voljo v omejeni seriji.

Prvi model so razvijali preteklih pet let, obljubljajo pa drzno obliko, športne zmogljivosti in tudi uporabno velik doseg z enim polnjenjem. Prodaja se bo začela že avgusta, do konca prihodnjega leta pa bosta sledila še dva športna modela. Predstavitev bo avto doživel 20. aprila, ko bodo tudi razkrili partnerstvo s priznanim proizvajalcem avtomobilov. Sodeč po obrish avtomobila in poreklu direktorja, lahko sklepamo, da bodo sodelovali z Lotusom.

Podjetje Detroit Electric je že priskrbelo tudi proizvodni obrat, ki bo imel letno kapaciteto izdelati 2500 električnih vozil. V letu dni imajo namen ustvariti 180 delovnih mest, torej gre za zelo butičnega proizvajalca. Plan podjetja je delovati po preizkušenem poslovnem modelu, kakršnega uporabljata Apple in Nike – z velikim poudarkom na investicijah v razvoj in marketing.

Detroit Electric
V začetku preteklega stoletja električna vozila niso bila neznanka na cestah. V Ameriki je obstajalo kar nekaj znamk, ki so proizvajala avtomobile na električni pogon, največji tržni delež pa je dosegala ravno znamka Detroit Electric, ki je v letu 2012 prodala kar 13.000 električnih avtomobilov in s tem obdržala rekord skozi celotno dvajseto stoletje. Stranke, ki so kupovale pri njih, so bile tudi osebnosti svetovnega slovesa: Thomas Edison, Mamie Eisenhower, John D. Rockerfeller Jr. ter žena Henrya Forda, Clara Ford. Znamko Detroit Electric je v letu 2008 oživil Albert Lam, bivši izvršni direktor Lotus Cars in Lotus Engeneering Group, z namenom proizvodnje električnih avtomobilov, ki združujejo estetiko, inovativne tehnologije in odlične zmogljivosti.

Aleksander Praper
Foto: Detroit Electric, Wikipedija