Automobili Pininfarina PF0 - napoved

Aleksander Praper Petek, 17 Avgust 2018

Sredi aprila, na dirki Formule E v Rimu, je bila javnost prvič seznanjena z ustanovitvijo nove avtomobilske znamke Automobili Pininfarina, katere cilj je izdelava hiperšportnih in ultra luksuznih električnih avtomobilov. V drugem koraku je podjetje Automobili Pininfarina objavilo zasedbo vodstva podjetja in nekaj podatkov o njihovem električnem hiperšportniku, nato so dodali skice z bolj jasno izraženimi linijami oblike bodočega hiperšportnika, nazadnje pa so v enakem slogu nakazali tudi dizajn notranjosti. Pri tem so še napovedali, da bo PF0 najbolj zmogljiv italijanski avtomobil doslej!

Izvršni direktor nove znamke Automobili Pininfarina, Michael Perschke, je oznanil prve podatke o električnem avtomobilu, ki ga razvijajo pod kodo PF0 in naj bi ga predstavili v letu 2019 ter začeli prodajati v 2020. V legendarnem ateljeju Pininfarina SpA, v italijanskem Cambianu, bodo ročno izdelali 150 teh hiperavtomobilov in s tem uresničili sanje Batiste Farina, ki si je vedno želel, da bi nekoč znamka Pinifarina samostojno izdelala lep avtomobil in en le izvajala oblikovalske usluge za druge znamke. Še pred uresničitvijo tega cilja bodo potencialnim kupcem priredili več ogledov razvoja avtomobila. Prva javna predstavitev vizije tega koncepta bo med 22. in 26. avgustom na razstavi Pebble Beach, kjer po tihem pričakujejo kakšno nagrado,  kar bi glede na bogato tradicijo izjemno oblikovanih avtomobilov z značko Pininfarina bilo povsem uresničljivo.

Električni hiperšportnik naj bi dosegel najvišjo hitrost 400 km/h, imel doseg 500 km, do 100 km/h pospešil v  dveh sekundah in po 12 sekundah že dosegel  300 km/h. Tako izjemne zmogljivosti bo omogočalo znanje Mahindre, na podlagi dirkanja v prvenstvu Formule E. Za obliko, ki je v grobem stilizirana v skicah, bo poskrbel vodja dizajna Luca Borgogno, ki je vodil Lamborghinijev oblikovalski studio v Torinu. Cena avtomobila, ki ga bodo izdelali v zelo omejeni količini 150 vozil, pa bo med 2 in 2,5 milijona evrov. Sledili bodo še drugi luksuzni električni avtomobili v zelo omejenih količinah in z ustrezno astronomskimi cenami. Prodajo in servisiranje pa predvidevajo preko izkušenih prodajalcev luksuznih avtomobilov.

Nova avtomobilska znamka Automobili Pininfarina ima sedež v Munchnu. Nastala je kot plod sodelovanja legendarnega italijanskega oblikovalskega podjetja Pininfarina SpA in premožnega indijskega koncerna Mahindra, ki je od leta 2014 51-odstotni lastnik Peugeot Motorcycles, od leta 2015 pa kar 76,06-odstotni lastnik omenjenega podjetja Pininfarina SpA. Slednje bo imelo zelo pomembno vlogo pri razvoju in proizvodnji avtomobilov Pininfarina Automobiles, saj ima na tem področju že 70-letno tradicijo in visok ugled v vatomobilskem svetu. Lastništvo avtomobilske znamke in podjetja Automobili Pininfarina je 100 Mahindrino.  

Za hitro doseganje visoko zastavljenih ciljev so vodilna mesta pri novi znamki zasedli izkušeni kadri. Poleg vodje oblikovanja iz Lamborghinija, so prevzeli tudi vodjo prodaje pri Bugattiju in tudi druge osebe na pomembnih mestih pri znamkah Audi, Bentley, Ferrari, Jaguar Land Rover, Maserati, McLaren ter Volvo. Testni voznik za razvoj avtomobila pa je postal nekdanji dirkač Formule 1, sedaj dirkaž Mahindrine ekupe v Formuli E - Nick Heidfeld.

Aleksander Praper