Citroën berlingo II - prenova

Nedelja, 05 Februar 2012

Citroën nadaljuje svojo zgodbo uspešnih lahkih in kompaktnih dostavnih vozil s prenovljenim modelom berlingo. Ta Citroënova uspešnica je prišla v prodajo daljnega leta 1996, in je bila prvi mali furgon s posebno integrirano obliko karoserije, za več stila in funkcionalnosti. Že takrat je Berlinga odlikovala funkcionalnost in vrsta različnih izvedenk, ki so segale od izključno dostavnega vozila, pa do udobnega potovalnega vozila za več oseb imenovanega multispace. Tudi po osvežitvi Berlingo ohranja svoje prednosti.


Začnimo z izgledom citroëna berlinga multispace. Novi berlingo je na sprednjem delu opremljen s širšo in bolj zaokroženo okrasno masko ter novim logotipom znamke, ki sedaj sega vse do spodnjega dela žarometov. Ti imajo po novem spremenjeno optiko. Prav tako za privlačen videz poskrbijo večja odprtina za dovod zraka, LED dnevne luči ter kromiran okrasni profil okoli meglenk. Na zadnji strani  prav tako opazimo posodobljen logotip znamke ter luči, ki so pri različici s prtljažnimi vrati zatemnjene. Dostavna izvedba berlinga je seveda oblikovno enaka, ima pa nekaj omenjenih dodatkov manj.

Notranjost berlinga multispace je, tako kot se od značaja vozila pričakuje, poudarjeno funkcionalna. Omeniti je treba kar 7-sedežno postavitev in vrsto odlagalnih površin. Če ste zainteresirani za nakup dostavne različice, naj omenimo, da je celoten dostavni prostor velikosti 4,1 m3 in zagotavlja nakladalni prostor za dve evro paleti. Celotno notranjost je mogoče naročiti tudi s trpežno leseno oblogo. Tisti, ki jim v običajnem citroënu berlingu primanjkuje centimetrov pa si lahko omislijo podaljšano različico Extenso.

Motorno paleto prenovljenega citroëna berlinga sestavljajo že znani motorji. Gre namreč za štiri dizelske motorje s tehnologijo vbrizga preko skupnega voda: HDi 75, HDi 90, HDi 115 in e-HDi 90. Ponudbo dopolnita še dva becinska motorja: VTi 95 in VTi 120. Posebnost motorne palete je e-HDi 90 - dizelski agregat, ki deluje v kombinaciji z robotiziranim 6-stopenjskim menjalnikom. Pri tej različici citroën berlingo nima prestavne ročice, zato se v notranjosti lahko nahajajo trije sedeži v prvi vrsti.Berlingo multispace bo na voljo s tremi paketi opreme: Attraction, Confort in Exclusive. Na  voljo je tudi izvedenka XTR, ki razpolaga z 10 mm višjim vzmetenjem in posebnim paketom dodatkov za karoserijo.

Galerija


Jože Novak