Citroen C1

Torek, 04 Marec 2014

Citroen je pripravil naslednika uspešnega malčka C1, ki so ga od leta 2005 prodali v več kot 760.000 primerkih.  Navihano oblikovani malček bo na voljo kot tri- in petvratna izvedenka, se bo predstavil tudi v povsem novi karoserijski različici z zložljivo streho, ki so jo poimenovali Airscape. Motiv citroena C1 je: "Najljubši teren za igro so mestne ulice".


Novi citroen C1 je ljubek francoski malček s prepoznavnim stilom in barvitimi možnostmi prilagoditev

Če od katere znamke pričakujemo oblikovna odstopanja od povprečja, je to gotovo Citroen. Čeprav je tudi novi C1 nastal na skupni platformi z modeloma 108 in Aygo, so oblikovalci odlično izrazili igriv značaj, ki namiguje na francoski "Joie de vivre". Novi C1 bo na voljo v 3- in 5-vratni izvedbi, pri obeh pa bo možno izbrati tudi električno pomično platneno streho Airscape (Š: 800 mm x D: 760 mm). Prednji del z dvodelnimi lučmi nadaljuje slog novih Citroenovih modelov, linija vetrobranskega stekla pa se preko črnih A-stebričkov navidezno neprekinjeno prelije v boka. Zadnji del sestavljajo velika steklena prtljažna vrata ter oglate luči s 3-dimenzionalnim svetlobnim učinkom. Novi C1 je postavljen na 14- ali 15-palčna platišča in obarvan v zanimive barvne odtenke, med katerimi sta dva dvobarvna. Tako trda kot pomična streha je ta lahko v kontrastnem odtenku glede na barvo karoserije vozila.

Notranjost citroena C1 se ponaša z živahnim in barvitim ambientom. Prečiščena armaturna plošča razveseljuje z barvitimi dodatki: na sredinski konzoli, okrasnih obrobah zračnikov,  podnožju prestavne ročice in ploščah vrat. Osnova upravljanja s funkcijami je 7-palčni zaslon na dotik , ki s tehnologijo Mirror Screen omogoča podvojitev prikaza in upravljanje aplikacij uporabnikovega pametnega telefona. C1 je lahko opremljen s sistemom za prostoročni dostop in zagon, kamero za pomoč pri vzvratni vožnji ali pa s sistemom za speljevanje na strmini. Zgolj 3,46 metra dolg, 1,62 metra širok in 1,45 metra visok mestni avtomobilček naj bi v potniškem prostoru nudil dosti prostora, veliko odlagalnih mest in 196-litrski prtljažnik, ki se lahko povečuje do 780 litrov.

V novem citroenu C1 sta na voljo dva bencinska motorja zadnje generacije. Z motorjem e-VTi 68 Airdream, s petstopenjskim menjalnikom, ki se vgrajuje skupaj s tehnologijo Stop&Start in posebnim paketom "Aéro", naj bi bil C1 eden najbolj varčnih in okolju prijaznih avtomobilov. VTi 68 je na voljo tudi s 5-stopenjskim robotiziranim menjalnikom ETG, ki ima funkcijo lezenja. Drugi motor je novi 1,2 –litrski trivaljnik VTi 82 PureTech, z 82 KM in 118 Nm največjega navora. Poraba goriva znaša 4,3 l/100 km, emisije CO2 pa dosežejo 99 g/km. Za ugodne rezultate se lahko novi C1 zahvali tudi zmanjšanju mase na 840 kg. V primerjavi s prejšnjo generacijo je spremenjeno podvozje, premer obračanja pa znaša 9,6 metra.

Aleksander Praper

Galerija