Dodge SRT Viper GTS

Sobota, 21 April 2012

Novi dodge SRT viper GTS je zagotovo eno najbolj težko pričakovanih vozil svoje zvrsti. Prvič predstavljen daljnega leta 1995, ameriški mišičnjak znova navdušuje z nastopaškim videzom ter še več konjskimi močmi. Američanom so pri snovanju novega SRT Viperja GTS pomagali tudi italijanski mojstri iz zaveze Fiat - Chrysler.

Zunanjost novega dodge viperja je ameriško impozantna ter nikogar ne pusti ravnodušnega. Sprednji konec se je oblikovno nekoliko odmaknil od predhodnikov, vendar je iz boka in zadnjega konca še vedno čistokrvni viper. Prednji del vozila začinijo luči z atraktivnimi LED elementi. Maska vozila, ki je bila nekakšen zaščitni znak prejšnjih generacij dodge viperja, je sedaj spremenjena. Še vedno vsebuje značilni »križ«, vendar, obarvana v črno barvo ter v kombinaciji z izrazitimi podaljški, na spodnjem delu odbijača ne izstopa. Celoten sprednji del SRT viperja GTS je nekoliko manj zaobljen kot v značilni prvi generaciji, čutijo pa se vplivi italijanskih oblikovalcev.

Značilna oblika kupeja je razvidna tudi iz boka. Dolg pokrov motorja, zaobljena streha in položno zadnje steklo, v kombinaciji s kratkim in mišičastim zadkom, poskrbijo za atraktiven videz. Izstopajo tudi tipični stranski izpuhi ter viperjeve »škrge« za obema sprednjima kolesoma, ki niso le atraktivne, pač pa poskrbijo za učinkovito odvajanje toplote iz motornega prostora.  Zadek vozila je lepo zaključen s pomočjo difuzorja, vgrajenega zadnjega spojlerja ter atraktivnih LED svetil, ki posnemajo vzorec kačje kože. Prav tako lahko na novem viperju najdemo nekatere posebne oblikovne domislice, kot so zaključek strehe, ki sega v zadnje vetrobransko steklo, ter velike odprtine za zrak na pokrovu motorja.

Notranjosti so ameriški inženirji namenili več pozornosti kot v prejšnjih generacijah. Sedaj jo odlikuje visoka stopnja ergonomije in uporaba kvalitetnejših  materialov. Športno profilirane sedeže je priskrbel priznan proizvajalec dirkaške opreme Sabelt, za zagotavljanje manjše mase pa so narejeni iz lahkih materialov kot je kevlar. Med sedeži najdemo široko sredinsko konzolo iz dvobarvnega usnja. Njene linije lepo zvezno potekajo proti všečnim kontrolnim gumbom ter k velikem 7-palčnem sredinskem zaslonu. Poseben detajl sta tudi okrogla ročica menjalnika ter ročka na sovoznikovi strani sredinske konzole. Voznike bodo navdušili tudi merilniki hitrosti, ki so nastavljivi in lahko prikazujejo tudi dodatne informacije.

Srce novega SRT viperja GTS je ročno sestavljen 8,4-litrski V10, narejen v celoti iz aluminija. Gromozanski agregat lahko iztisne največčjo moč kar 470 kW (640 KM) in kar 812 Nm največjega navora, kar je največ med serijskimi atmosferskimi motorji na svetu! Slednjega na zadnji kolesni par prenaša preko 6-stopenjskega ročnega menjalnika Tremec TR6060. Novost v SRT viperju GTS je tudi uporaba varnostne tehnologije. V primerjavi s prejšnjimi različicami je novi viper bogatejši za elektronski sistem nadzora zdrsa, sistem za nadzor stabilnosti, hvali pa se tudi z izjemnimi zavornimi koluti premera 355 mm proizvajalca Brembo. Poleg varnostnih sistemov so vgrajena še dirkaška pomagala, kot je recimo »launch control«, ki pomaga pri optimalnem speljevanju s polnim plinom.Dodge viper je eden redkih ameriških mišičnjakov, ki je navdušil tudi Evropo, saj kljub slabega 4,5 metra dolžine izraža izjemno moč ter poseben karakter, ki mu Dodge ostaja zvest od leta 1995. Romantično oble linije obetajo uvrstitev med klasike, orjaški motor in njegov izjemni navor pa posebne vozne ter zvočne užitke.

Jože Novak

Galerija