Peugeot 5008, prenova – slovenska predstavitev

Ponedeljek, 06 Januar 2014

Podobno prenovo kot križanec 3008 je hkrati doživel tudi Peugeotov elegantni enoprostorec 5008. Oblikovno so modelu 5008 krepko osvežili videz prednjega dela, malenkostno polepšali notranjost in dodali nekaj uporabnih tehničnih izboljšav.


Lepotni posegi so peugeotu 5008 prinesli nov videz prednjega dela, drugačna 17-palčna platišča in strežni letvi

Navzven je bistvena novost modela 5008 sprememba prednjega dela, ki se je oblikovno približal novim modelom znamke Peugeot. Namesto preprostih rež je pridobil veliko, s kromom obrobljeno masko, bolj ozke in zašiljene luči z LED elementi ter drugačni meglenki s kromirano obrobo vred. K popestritvi videza poslej prispevata tudi lepo integrirani strešni letvi, ki se povezujeta z velikimi bočnimi steklenimi površinami. Med platišči dimenzij od 16 do 18 palcev so nova 17-palčna v sivi barvi Anthra, paleto barv pa so obogatili z odtenkoma sive in rjave.

V notranjosti, ki je še vedno na voljo v 5- ali 7-sedežni konfiguraciji, je sprememb bore malo. Kot prednost so navedli tri ločene zadnje sedeže in tri ISOFIX pritrdišča ter modularnost sedežev in s tem prtljažnika. Tudi 5,77 metra velike steklene površine (s serijsko stekleno streho) precej prispevajo k svetli in bivalni notranjosti Enako kot 3008 je tudi 5008 pridobil drugačna oblazinjenja, nov vzorec na sredinski konzoli, barvni izpis informacij na projekcijskem prikazovalniku pred voznikom (head-up display) in doplačilno vzvratno kamero z izrisom smeri vožnje.


Kabina modela 5008 ima lahko poslej drugačna oblazinjenja in vzorec na sredinski konzoli ter bavni "HUD" prikaz

Paleta motorjev v prenovljenem peugeotu 5008 bo enakovredna že opisani ponudbi modela 3008. Torej bo obsegala 8 agregatov – štiri različne konfiguracije 1,6-litrskih atmosferskih ali turbo bencincev in po dve izvedbi 1,6- ter 2,0-litrskih dizlov. Razlika napram peugeotu 3008 je v hibridnem pogonskem sklopu, ki ga v 5008 ni na voljo. Tudi spremembe motorjev za doseganje Euro 6 standardov bodo tokom letošnjega leta potekale istočasno.

Uvoznik znamke Peugeot bo ob lansiranju prenovljenega modela 5008 ponudil akcijo dizelske izvedbe 1,6 HDi Active za ugodnih 18.990 evrov. Akcija velja v povezavi s Peugeot financiranjem, ki bo v ceno vključilo še štiri leta garancije, kovinsko barvo in zadnje parkirne senzorje. Po prenovi je novost torej tudi cenovna izenačenost modelov 3008 in 5008, kar pomeni, da se stranke za enak denar lahko odločajo med crossover ali enoprostorskim modelom z enakovredno tehniko in opremo.


Aleksander Praper

Galerija 1