Peugeot bo novi koncept napovedal v družbi prelomnih športnih modelov

Ponedeljek, 27 Januar 2014

Peugeot bo predstavil novo konceptno vozilo na avtomobilskem salonu v Pekingu, ki bo potekal od 20. do 29. aprila. Po zgledu konceptnega vozila Onyx bo nova limuzina naznanjala prihodnji dizajn blagovne znamke. Podrobnejšo napoved koncepta lahko pričakujemo že te dni, v okviru avtomobilskega festivala Tribute to Sensations, kjer bodo razstavili več prelomnih novodobnih peugeotov.

Koncept, ki v dolžino meri 4,73 metre, v višino pa doseže 1,31 metra, v okviru atletske in elegantne karoserije ponuja zavetje štirim potnikom in njihovi prtljagi. Posebna obdelava inovativnih materialov se zgleduje po Peugeotovem stilu, ki ga je uvedel model Onyx in je postal smernica za prihodnja vozila blagovne znamke. Koncept bo s kratko umetniško predstavitvijo pred tem razkrit že na večerni gala otvoritvi mednarodnega avtomobilskega festivala, Tribute to Sensations, ki bo potekal od 29. januarja do 2. februarja, v okviru palače Dôme des Invalides.

Ob vznožju palače bodo obiskovalcem na ogled vozila Peugeot Onyx, 308 R Concept, dirkalnik 208 T16 Pikes Peak in tudi 908 HDi FAP.

Koncept Peugeot Onyx se vrača domov, potem ko je popestril avtomobilske salone v Ženevi, Šanghaju in Frankfurtu. Onyx je poskrbel tudi, da so njegovi mehanski deli zažareli na dirkališčih Le Mans in Castelet ter navdušil obiskovalce festivala hitrosti ("Festival of Speed") v britanskem Goodwoodu.

Peugeot 308 R concept je ekstremna športna nadgradnja novega peugeota 308. Športnost izraža s pomočjo 26 mm nižjega podvozja, karbonskih delov karoserije in rdeče-črne barvne kombinacije, ostro ločene po zgledu koncepta Onyx. Motor 1.6 THP 270, ki je vgrajen skupaj s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in razvije rekordno specifično moč skoraj 170 KM/liter, je razvil oddelek Peugeot Sport za vozilo RCZ R.

Peugeot Sport je v rekordnem času razvil tudi dirkalnik 208 T16 Pikes Peak. Njegova posebnost je neverjetno razmerje med maso in močjo: 875 kg za 875 konjskih sil! Dirkalnik 208 T16 Pikes Peak je v letu 2013 postavil nov rekord na legendarni dirki Pikes Peak: 8’13’’878.

Pred njegovo prodajo na dražbah hiše RM Auctions, 5. februarja, bo Peugeot razstavil tudi model 908 HDi FAP. Dirkalnik, ki ga poganja motor V12 HDi FAP 5.5 l s 700 konjskimi silami in je opremljen s podvozjem št. 5, je sodeloval na osmih dirkah od leta 2008 do 2010. Zmagal je na dirkah Petit Le Mans leta 2009 in Portimao eno leto kasneje. Tej zbirki dosežkov je dodal še tri druga mesta.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper