Rinsped eXasis

Nedelja, 18 Februar 2007

Švicarsko oblikovalsko podjetje Rinspeed se je ponovno domislilo nečesa posebnega. Njihov koncept eXasis je namreč vozilo zasnovano kot bolid za zabavo dveh zaporedno sedečih potnikov. Njegova glavna posebnost pa je steklena transparentnost delov, k čemur je pripomoglo sodelovanje s podjetjem Bayer Material Science AG – z enim vodilnih strokovnjakov na področju plastike.

 

Čeprav avtomobil zgleda kot bi bil steklen, je v resnici izdelan iz hi-tech prozornega polikarbonata. Narejen ni na osnovi katerega obstoječega avtomobila. Trup vozila, ki z živo bravo spominja na insekte, je kot mešanica Auto Unionovih dirkalnikov iz začetka dvajsetega stoletja in sodobnih buggyev. Prozorna plastika je obarvana v rumen ton in prevlečena preko aluminjastega nosilnega ogrodja, ki deluje kot bi bilo izdelano iz enega kovinskega dela.

Prozornost se nadaljuje tudi v trupu, v katerem lahko v Recarovih športnih sedežih zaporedno sedita dve osebi. Površine gumbov in ročic so izdelane iz posebne plastike, ki deluje mehko in na otip prijetno. Oči pa pritegnejo detajli aluminiziranih steklenih vlaken s teksturo, ki spominja na diamante. Pomembni podatki se izpisujejo na dveh prosojnih prikazovalnikih v obliki CD-ja. Oba prikazovalnika omogočata nastavljanje funkcij z dotikom.

 

22-palčna kolesa imajo v platiščih prozorne vstavke, ki se skladajo s karoserijo. Zadek začini remusov izpuh, prozorna karoserija pa dovoljuje pogled na dvovaljni 750-kubični Weberjev motor, ki je nameščen nad menjalnikom. 150 KM je ekološko prijaznih, saj za delovanje uporablja bioetanol. Avtomobil bo na ženevskem salonu obeležil 40 let odkar je Bayer predstavil prvi popolnoma plastičen avtomobil.

 

 

Galerija: