Hyundai in Kia predstavljata mobilno prilagajanje zmogljivosti električnih avtomobilov

Aleksander Praper Ponedeljek, 06 Maj 2019

Koncern Hyundai Motor Group (HMG) razvija tehnologijo, ki bo omogočala prilagajanje motornih zmogljivosti električnih vozil znamk Hyundai in KIA s pomočjo pametnih telefonov. Čeprav že iz več avtomobilov poznamo daljinsko nadzorovanje stanja avtomobila, pregled polnjenja, oklepanje vrat, vklop ogrevanja itd. gre po navajanju HMG za prvo tovrstno inovacijo, ki bo uporabnikom omogočala, da s pomočjo aplikacije za pametne telefone po svojih željah prilagajajo osnovne funkcije vozila.

7 prilagodljivih funkcij avtomobila

Vozniki bodo lahko s pametnimi telefoni prilagodili 7 funkcij: največji navor, zagon motorja, pospešek in zmanjševanje hitrosti, zmožnost regenerativnega zaviranja, omejitev najvišje hitrosti, odzivnost in poraba energije pri uporabi klimatske naprave. Tovrstne nastavitve naj bi bile še posebej dobrodošle na področju rent-a-car vozil ali car-sharinga. Uporabniki si bodo lahko svoje nastavitve s strežnika prenesli v katerokoli električno vozilo (seveda predvidoma znamk Hyundai in KIA).

Aplikacija bo z analizo preostale razdalje in zahtevane porabe energije nudila tudi optimiziranje nastavitev za dosego tega cilja in omogočala tudi bolj dinamičen značaj vožnje s spremembo nastavitev delovanja električnega vozila.

Nastavitve bodo lahko shranjene na spletu

Uporabniki bodo lahko na spletu delili svoje nastavitve ali uporabljali nastavitve drugih uporabnikov. Lahko bodo tudi uporabljali predlagane tovarniške nastavitve glede na razmere na cestah – od podeželskih cest do mestnega središča ali gorskih poti. Skupina Hyundai-Kia bo uporabljala tehnologijo veriženja blokov (t.i. blockchain), ki bo skrbela za varnost podatkov med nalaganjem uporabnikovih podatkov in deljenjem le-teh na strežniku.

Tehnologija prilagajanja zmogljivosti vozila s pomočjo pametnih telefonov je možna zaradi značilnosti električnih vozil. Delovanje elektromotorjev (ki jih poznamo iz gospodinjskih aparatov, viličarjev, pralnih strojev in kupice predmetov, ki nas obkrožajo) je namreč veliko bolj prilagodljivo kot delovanje motorjev z notranjim zgorevanjem. Z upravljanjem njihovih krmiljenj el. motorji ponujajo širše možnosti prilagoditev njihovega delovanja in svobodo pri prilagajanju osebne izkušnje.

Ker namerava koncern Hyundai Motor Group do leta 2025 na trgu predstaviti 44 okolju prijaznejših vozil, med katerimi bo kar 23 električnih, vidimo potencial v tehnologijah in storitvah za vozila brez motorjev z notranjim zgorevanjem,” je o tem povedal raziskovalec JeongSoo Eo iz koncerna Hyundai Motor Group. “Z razvojem tehnologije mobilnosti nove paradigme, kot je ta, bomo nadaljevali z izboljševanjem uporabniške izkušnje električnih vozil, prilagojenih posameznikovim željam.”

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper