Nove tehnologije bodo olajšale iskanje prostih parkirnih mest

Aleksander Praper Ponedeljek, 26 Marec 2018

Stres iskanja nenehno izmikajočih se prostih mest na prezasedenih parkiriščih bo morda nekoč le še eden od spominov na preteklost, za kar bo imela zasluge nova tehnologija ‘parkiranja s sodelovanjem’, ki jo testirajo na ulicah – in parkiriščih – mesta Milton Keynes v Veliki Britaniji.

V začetku marca izvedena raziskava, ki jo je naročil Ford, je pokazala, da vozniki za iskanje prostih parkirnih mest v povprečju porabijo več kot en dan vsako leto. Da bi neljubo »zapravljanje« časa v bodoče čim bolj zmanjšali, so ta teden začeli preizkušati novo tehnologijo, ki prikazuje z ‘množičnimi viri’ izdelan zemljevid prostih parkirnih mest, še posebej na uradnih parkiriščih.V začetku marca izvedena raziskava, ki jo je naročil Ford, je pokazala, da vozniki za iskanje prostih parkirnih mest v povprečju porabijo več kot en dan vsako leto. Da bi neljubo »zapravljanje« časa v bodoče čim bolj zmanjšali, so ta teden začeli preizkušati novo tehnologijo, ki prikazuje z ‘množičnimi viri’ izdelan zemljevid prostih parkirnih mest, še posebej na uradnih parkiriščih.

Ford je eden od partnerjev, ki so v sklopu projekta UK Autodrive – programa s podporo vlade v višini 20 milijonov funtov (skoraj 23 milijonov evrov) za prenos tehnologij avtonomnih vozil in povezanih avtomobilov s testnih poligonov na ulice – razvijali ‘parkiranje s sodelovanjem’ in druge tehnologije za komunikacijo med vozilom in infrastrukturo. Ker je prosto parkirišče v mestih po vsej Evropi čedalje težje najti, bo tovrstna tehnologija lahko v veliko pomoč. ‘Parkiranje s sodelovanjem’ uporablja podatke parkirnih tipal vozil na parkirišču. Z njimi so potem na zemljevidu prikazana morebitna prosta mesta – uporabljeni pa so lahko tudi podatki lastnih nadzornih sistemov parkirišč.

Zavedamo se, koliko časa in nepotrebnega stresa lahko zahteva iskanje prostega parkirišča v mestih,” je povedal Christian Ress, nadzornik evropskega Fordovega oddelka za raziskave in razvoj za področje avtomatizirane vožnje. “Naše raziskave ‘parkiranja s sodelovanjem’ kažejo priložnost, da voznikom prihranimo nekaj časa in jim pomagamo, da bodo med vožnjo veliko bolj zadovoljni in učinkoviti.

Doslej so Ford in partnerji v projektu UK Autodrive predstavili tudi sisteme, ki opozorijo, da morajo vozila na nujni vožnji prehitevati oziroma dobiti prednost, in da še neopažena vozila – morda skrita za ovinkom – nenadoma zavirajo. 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Video