Fordov sistem za zaznavanje udarnih jam izboljšuje udobje vožnje

Aleksander Praper Sreda, 15 Avgust 2018

Vozniki v številnih evropskih regijah se soočajo s ‘krizo udarnih jam’, ki so letos ponekod področjih še hujše zaradi posledic ostrejše zime. Neprijetna vožnja pa ni edina posledica razritih cest - neusmiljeni udarci v številne luknje lahko poškodujejo platišča, pnevmatike in vzmetenje vozila, voznike pa čakajo zajetni računi za popravilo. Dolgoročno se vozilo tudi konstrukcijsko oslabi in pojavijo se črički. A Ford je iznašel sistem, ki to vsaj malo ublaži.

Ford voznikom novega focusa pomaga omejiti vpliv poškodovanih cest z uvedbo inovativne tehnologije za zaznavanje udarnih jam. Sistem zazna, da je kolo zapeljalo v udarno jamo in prilagodi vzmetenje, da kolo ne pade preveč globoko vanjo. Ker pnevmatika in kolo ne padeta tako globoko, ob nasprotno stran udarne jame ne udarita tako močno. Zadnje vzmetenje se lahko odzove celo hitreje od sprednjega, saj signal sprednjega kolesa opozori zadnje kolo, preden doseže udarno jamo. Vse to se dogaja v delčku sekunde.

Za preverjanje skrajnih meja vzmetenja naši inženirji iščejo najbolj grobe ceste, a v zadnjem času imam občutek, da grobe ceste iščejo nas,” je povedal Guy Mathot, nadzornik dinamike vozila za model Ford Focus. “Udarne jame so težava, ki zlepa ne bo izginila, a z našo napredno tehnologijo za povsem novega focusa lahko zmanjšamo njihov učinek.”

Sistem za zaznavanje udarnih jam v novem focusu je funkcija tehnologije za stalni nadzor blaženja. Ta tehnologija, ki je na voljo za doplačilo, vsaki dve milisekundi preveri stanje vzmetenja, karoserije, krmiljenja in zavor ter prilagodi odziv vzmetenja vozila za kar najbolj uglajeno vožnjo. Ford razvija sisteme vzmetenja na posebej izdelanih cestah na svojem testnem poligonu v Belgiji, kjer so replike nekaterih cest z najhujšimi udarnimi jamami in drugimi nevarnostmi z vsega sveta. Inženirji izpopolnjujejo sistem tudi s stotinami ur testnih voženj po najrazličnejših evropskih javnih cestah ob spremljanju obremenitev in deformacij z opremo, zelo podobno tisti, s katero seizmologi proučujejo potrese.

Avtomobilov, ki so sposobni udobno premagovati luknjaste ceste bi bilo gotovo veselila večina v Sloveniji, saj so pretresanja na naših cestah stalnica že vrsto let, ceste pa bi lahko posodili Fordu in drugim za testni poligon. A tudi drugje bojda niso imuni na propadanje vozne podlage. V lanskem letu so v povprečju v Angliji in Walesu vsakih 21 sekund popravili eno udarno jamo. V Italiji se je mesto Rim zavezalo, da bo v enem mesecu ‘zalilo’ 50.000 udarnih jam, državni tožilec pa je uvedel preiskavo stanja na mestnih cestah. V Kölnu v Nemčiji poročajo o več kot 6000 udarnih jamah, ki so posledica letošnje izjemno mrzle zime.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper