SEAT-ova digitalna instrumentna plošča

Aleksander Praper Petek, 10 Avgust 2018

SEAT v arono in ibizo uvaja individualno prilagodljivo 10,25-palčno instrumentno ploščo, kakršna je od letošnjega januarja že na voljo voznikom leona in atece. Digitalna instrumentna plošča zagotavlja jasnejše informacije, bolje prilagojene posameznim voznikom. Glede na to, da se obseg uporabe vedno bolj širi, si poglejmo njene funkcije.

Digitalna armaturna plošča z visoko ločljivostjo naj bi vozniku na preglednejši način podala ključne podatke - od klasičnih informacij, ki jih poznamo z analognih instrumentov, na primer merilnik hitrosti in merilnik števila vrtljajev, do opcijskih barvnih zemljevidov in navigacije.

Upravljanje informacij je preprosto: voznik mora le pritisniti na krmilni gumb "View", nameščen na volanu, s katerim lahko preklaplja med tremi razpoložljivimi glavnimi prikazi; pri tem ostane osredotočen na vožnjo, informacije pa so karseda jasne in prilagojene njegovim potrebam. Prehodi med razpoložljivimi informacijami na TFT-zaslonu z ločljivostjo 1280 x 480 točk so neopazni, in sicer zahvaljujoč stopnji osveževanja 75 Hz, zaradi katere so informacije lažje berljive. Senzorji za osvetljenost pa glede na  svetlobne pogoje v okolici prilagodijo svetlost prikazov na zaslonih vozila.

Prilagodljivi prikazi

SEAT-ova digitalna instrumentna plošča ima tri glavne načine prikaza informacij: klasični, digitalni in dinamični pogled.

Klasični pogled zagotavlja znane analogne funkcije, kot sta merilnik hitrosti in merilnik števila vrtljajev; med tema digitalnima številčnicama je možen prikaz dodatnih podatkov, kot so navigacijski napotki, informacije o glasbi, podatki telefona, podatki o vožnji in informacije asistenčnih sistemov ter status vozila. Dodatne informacije so lahko prikazane tudi na sredini številčnic.

Digitalni  pogled prikazuje podrobne kartografske informacije in vozniku olajša iskanje parkirišč in garaž ter upoštevanje navodil. Voznik lahko za lažjo orientacijo zemljevid povečuje ali pomanjšuje. Ta pogled omogoča tudi prikaz vseh menijskih informacij, kot so telefon, podatki o vožnji, informacije asistenčnih sistemov in status vozila.

Dinamični pogled izboljšuje jasnost prikaza pomembnih informacij, kot so napotki 'zavoj za zavojem', informacije asistenčnih sistemov do statusa vozila.

Pri vseh treh pogledih je možen prikaz podatkov o vožnji , vključno s porabo goriva, prevoženo razdaljo in skupnim številom prevoženih kilometrov. Sistem lahko prikaže tudi, katera glasba se trenutno predvaja, medtem ko lahko voznik pregleduje seznam glasbenih posnetkov, skoraj ne da bi moral pogled umakniti s ceste. In ker živimo v nenehno povezanem svetu, se ob dohodnem telefonskem klicu prikaz samodejno prilagodi tako, da se na zaslonu prikaže ime klicatelja.

Možnost individualnega prilagajanja pomeni, da je mogoče oba glavna pogleda – klasični in dinamični – prilagoditi za prikaz določenih informacij. Voznik si lahko svoje nastavitve shrani kot uporabniški profil, ki ga bo zlahka priklical, ko bo prihodnjič sedel za volan. Ustvariti je mogoče do tri profile na posamezni slog in jih shraniti v sistem.

SEAT-ov digitalni kombinirani instrument je bil v ateco in leona uveden na začetku leta ter je zavzel osrednji oder na mednarodnem ženevskem avtomobilskem salonu 2018. Digitalni kombi­nirani instrument je bil predstavljen v modelih Cupra Ateca, SEAT Leon Cupra R ST in SEAT Leon 1.5 TSI EVO FR.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Video