Citroen DS5 sport chic hybrid4 airdream

Četrtek, 03 Oktober 2013

Citroen DS5 je eden izmed peščice aktualnih avtomobilov, ki bi ga človek lahko pregledoval ure in ure ter bil pri tem vsakič znova presenečen nad oblikovno dodelanostjo in prefinjenim slogom. Testni hibridni model je navduševal tudi turiste v Parizu, saj se je mimo znamenitosti neslišno pripeljal ob pomoči elektromotorja. A ob vsej privlačnosti in tehnologijah DS5 hybrid4 še vseeno ni avto, ki bi ga kupovali racionalno. Je preveč poseben, preveč slogovno izstopajoč, da bi ga sploh primerjali z vozili drugih proizvajalcev. Je tako parižansko prefinjen, da se ne čudimo njegovi vlogi uradnega vozila francoskega predsednika.


DS5 hybrid4 je zgleden predstavnik Citroenovega slogana "kreativne tehnologije" in enako tudi kreativnega dizajna


Zunanjost

S testnim citroenom DS5 hybrid4 smo imeli priliko preživeti nadpovprečno veliko časa, kar se je zrcalilo tako v količini prevoženih kilometrov kot količini fotografij. A to je avtomobil, ki si zasluži pozornost. Verjetno ni vsem všeč, a opazi ga vsak. Ljudje, ki jim je dizajn sestavni del življenjskega DS5 hybrid4 02sloga, smo končno dobili avtomobil kompaktne velikosti, ki ni le avtomobil. To je oblikovalska izjava na štirih kolesih. Je avantgarden, eleganten, prefinjen, futurističen, drzen, prepoznaven. Je nevsakdanji, zlahka prepoznaven in vse prej kot dolgočasen. DS5 bi težko uvrstili v ustaljeno ponudbo ostalih znamk. Ni tipična kombilimuzina, ni karavan. Deluje že kar malce privzdignjen, a je daleč od enoprostorca. A saj ni pomembno, kaj je. Zanj niso ustvarjali novih besed, da bi z njimi prepričevali o naprednosti. DS5 je oblikovno preprosto razred zase in tega ni možno spregledati. Poglejte si galerijo – od dizajna luči, stekel, steklene strehe, do zanimivih platišč in kromiranih letev, ki povezujeta prednje luči z A-stebričkom. Njegove linije so svojeglave, a lepo usklajene. Bela barva lepo poudari navidezno na steklenih površinah lebdeča strešna loka, vpadljivo veliki sta izpušni cevi, nekoliko nepotrebna pa se zdita črna »oklepaja« na straneh prednjih odbijačev. DS5 je oblikovno to, kar bi od Citroena, glede na njegovo avantgardno zgodovino, pričakovali.


Notranjost

Zunanjost nedvomno pritegne, a pogled v notranjost je na večini opazovalcev povzročil enostaven efekt: »Vau!« Že desetletja, z mesnimi odstopanji, vemo, da je Citroen izrazito svojeglava znamka. Ta svojeglavost pogosto pomeni oblike in rešitve, ki zelo razdvajajo – so originalne, a ne nujno všečne. Z DS5 hybrid4 04DS5 jim je uspel pravi oblikovni dosežek! V segmentu in cenovnem rangu, kjer smo vajeni platformskih kloniranih avtomobilov, kopiranja stikal in delov iz enega modela na drugega in celo iz znamke na znamko, so ustvarili umetnino. Od šivov na sedežih, preko teksture na dekoracijah, do fenomenalno oblikovanih stikal na sredinskem tunelu ali stropni konzoli. Pa tridelna streha, stikala klimatske naprave, volanski obroč, merilniki, osvetljen napis na pragu, … Detajlov je toliko, kot bi se oblikovalci z DS5 ukvarjali 3x dlje kot je vidno na drugih vozilih. Piko na i dodata izbira zanimivih materialov in dobra izdelava. Vse skupaj se na koncu sešteje v kombinacijo futuristično-prestižnega estetskega občutka, ki ni podoben nobenemu drugemu avtomobilu. Je izjemen, razkošen, vrhunsko oblikovno dodelan, stilski. Zasluži si vse superlativne pridevnike, ki jih redno brišem iz samohvalnih (večinoma nemških) PR tekstov. Bravo Citroen!

Prostornost in počutje

Saj veste, kaj so umetnine – nekaj, kar je lepo imeti, a po navadi jih nimamo zaradi funkcionalnosti. Zato pa dizajn spada na področje »uporabne umetnosti«. Na srečo je tale francoska oblikovalska umetnina tudi uporabna. Prostora na 4,5 metra dolžine res ni toliko kot bi ga glede na zunanji obris DS5 hybrid4 03pričakovali, ga je pa dovolj. Za to so krivi zelo masivna vrata, orjaška armaturna plošča in sredinska konzola ter foteljasto dimenzionirani sedeži. Čeprav se sedi precej visoko (kar je ergonomsko prijetno za udobje na dolgih relacijah) DS5 daje občutek »zapolnjenosti« prostora. Potniki so objeti z usnjem in večinoma mehko plastiko, nad glavami se jim nebo odpre skozi tri-delno zastekljen strop, ki ima za vsak del ločeno električno pomično senčilo. Občutek sedenja je zelo kompakten, varen in nadpovprečno bivalen. A DS5 si lahko predstavljam kot poslovni avto, kot avto oblikovalcev, arhitektov, individualistov, ne pa družin. Kljub temu, da zna z materiali, osvetlitvijo in zvokom avdio sistema poskrbeti za nadpovprečno dobro počutje, ga bi otroški sedeži in vozički ter obilica krame enostavno diskvalificirali iz seznama kandidatov.

DS5 hybrid4 05
Notranji videz citroena DS5 je za vsakega, ki se sreča z njim, presenetljiv - drugačen od drugih, estetski in prestižen


Prtljažnik in odlagališča


Skoraj karavanska oblika sicer napoveduje velik prtljažnik, a resnica je drugačna. Prostor namenjen prtljagi je moral v citroenu DS5 hybrid4 del svoje kapacitete žrtvovati zaradi vgradnje hibridnega pogona – podaril ga je drugačni zadnji premi v katero je vgrajen elektromotor in tudi bateriji. Osnovna DS5 hybrid4 06prostornina tako znaša skromnih 325 litrov, kar je tretjino manj kot pri običajnih izvedbah DS5. S podiranjem naslonov deljive zadnje klopi lahko izboljšamo njegovo prostornino, v pomoč pa je tudi dvojno dno z enostavno premičnim pokrovom. Odpiranje prtljažnika poteka na enak način kot pri moji skoraj dve desetletji stari Italijanki, kjer so možnost odpiranja omejili le na gumb v avtu ali ključ ter to opravičevali z možnostjo kraj v mestni gneči. No, danes bi to vendarle lahko rešili drugače, pri Citroenu imajo gotovo še 10 idej, kako. Tudi v potniškem prostoru DS5 ne razmetava z uporabnostjo in predali. Skupaj se jih sicer kar nabere – v vratih, prednjem naslonu za roke, pred sovoznikom, na hrbtiščih sedežev in celo v konzoli na stropu, a manjšega odlagališča za gsm na sredinskem grebenu vseeno niso predvideli. Predal v prednjih vratih je celo delno osvetljen, kontrast pa sta (glede na ves ostali dizajn) zelo preprosti vdolbini v zadnjem naslonu za roke.


Ergonomija

Ergonomsko je citroen DS5 hybrid4 približno tako svojeglav kot pri dizajnu – eno pač gre z drugim. Še posebej pri Citroenu. Za DS5 so očitno namensko zasnovali prav vsako stikalo in gumbek, razen vrtljivega stikala za izbiro pogona. Poleg posebnih gumbov za avdio sistem so predvsem privajanja potrebna enakomerno oblikovana stikala na sredinskem in stropnem tunelu. V prvem hipu, ko bi se DS5 hybrid4 07usedli iz »normalnega« avtomobila, bi ne znali niti stekel odpreti, kaj šele zasenčiti strešno okno ali nastaviti head-up prikaz. A avto kupujemo za leta ne dneve. Sam sem se teh rešitev v DS-u privadil po desetih dneh, po enem mesecu bi verjetno sploh ne razmišljal več kje je kaj. Na srečo je sicer vse ostalo ergonomsko bolj v standardnih okvirjih. Zelo udobna in lepa prednja sedeža sta električno nastavljiva (voznikov nudi masažo), položaj za volanom sicer visok, a dober, pregled na potrebne informacije odličen. Za to gre zahvala preglednemu in z informacijami bogatemu izpisu merilnikov ter že omenjenem »head-up« prikazu pred vetrobranskim steklom (kot smo ga vajeni že iz testnih peugeotov). Bog ve, kako bo vse to delovalo čez 10 let, a sem zelo prepričan, da tudi danes moderni ekrani na dotik, ki prevzamejo vse funkcije klasičnih stikal in so poleg tega skrajno oblikovno dolgočasni, ne bodo brez težav dočakali starosti avtomobilov. Največja žrtev atraktivne zunanje oblike citroena DS5 je preglednost, ki je okrnjena zaradi masivnih prednjih stebričkov v kombinaciji z majhnimi bočnimi stekli in zadnjim steklom. Težavo pri parkiranju skuša omiliti vzvratna kamera.

DS5 hybrid4 08
Citroen DS5 je kot avto iz bližnje prihodnosti - tja cilja tudi prvi dizelsko-električen hibridni sklop, imenovan Hybrid4


Pogonski sklop in poraba

Pogonski sklop testnega modela smo predstavili kar 3-krat – tako pri citroenu DS5 kot pri peugeotih 3008 Hybrid4 ter 508 RXH. V vseh ga označujejo z napisom Hybrid4. Kot ime očitno nakaže, gre za hibridni pogonski sklop, ki je izveden tako, da (lahko) tvori štirikolesni pogon. Povrh gre za prvi hibridni sklop, ki DS5 hybrid4 09kombinira dizelski motor in elektromotor. V prednji del je vgrajen večkrat preizkušen kultiviran  2-litrski HDI, ki pridela 120 kW (163 KM) in 300 Nm navora. V zadnjo premo so vgradili 27 kW (40 KM) elektromotor, katerega navor znaša 200 Nm. Motor v DS5 se zažene s pritiskom na gumb, pri tem je cel proces opazno počasnejši kot v običajnih avtomobilih, saj DS5 vedno spelje z električnim pogonom, torej neslišno. Vrtljivi gumbek vozniku omogoča izbiro voznih režimov med (Auto, Sport, 4WD in ZEV). Že sam po sebi je dizel dovolj močan, ob pomoči elektromotorja pa se lahko DS5 pelje že precej živahno, a še vedno ne tako, kot bi od deklarirane skupne  200-konjske moči pričakovali. Tako elektromotor, kot baterija in robotiziran 6-stopenjski menjalnik dodajo cca. 130 kilogramov in to na koncu ne izkaže nobenega bistvenega profita proti lažjemu 120 kW dizlu. Res se lahko vozite na kratki mestni relaciji (cca. 3 km pri hitrostih do 60 km/h) tudi povsem neslišno, z elektriko, a v skupnem povprečju finančno ne boste nadoknadili. Vsaj pri relacijskih vožnjah ne.

Takšen pogonski sklop je zaradi robotiziranega menjalnika prijeten predvsem za lagodno tekočo  vožnjo. Za športno dinamične vragolije vozniku DS5 hybrid4 preostane le ročno prestavljanje z DS5 hybrid4 10lopaticami za volanom, pa še takrat so časi prestavljanja krepko predolgi. Ta menjalnik je prva stvar, ki se ji bi v DS5 z veseljem odrekel. A v PSA se že nekaj let vztrajno »delajo Francoze« in se jim očitno še vedno to zdi povsem super rešitev. Tako kot se vsi Nemci lahko klanjajo DS-ovem dizajnu, tako bi jim nekdo moral pokazati Volkswagnov DSG menjalnik. Kljub tej edini veliki hibi pa je možno s citroenom DS5 dosegati lepo nizka povprečja pri porabi goriva. Na našem standardnem ciklu niti ni prišlo do presenečenj, saj smo dosegli minimalno povprečje 4,6 litra, a bolj razveseljujoča poraba je bila na lagodnih relacijskih vožnjah, kjer se je vztrajno gibala pod šestimi litri, navsezadnje pa je dober rezultat tudi v seštevku testa – 6,3 Litra. Maksimalno povprečje ob športni vožnji se je res povzpelo na 10,4 Litra, a DS5, kljub imenu opreme »sport chic«, športnosti ni namenjen.


Vožnja

Vgradnja specifičnega pogonskega sklopa in s tem povezane drugačne preme ter dodatka baterij, je zahtevala pomembno (žalostno) odločitev – DS5 nima hidravličnega vzmetenja. Vprašanje, kakšni boji s pri Citroenu potekali v debatah, kaj je bolj napredno – tradicionalno udobno in napredno ter za to znamko značilno vzmetenje ali hibridni pogonski sklop. Sam osebno bi DS5 imel brez hibrida in s DS5 hybrid4 11hidravliko, saj ob letalskem počutju človek pač pričakuje skoraj že lebdenje nad podlago. A DS5 hybrid4 ni citroenovsko mehek – le poglejte njegove doplačilne 19-palčne nizkoprofilne pnevmatike in nizko oddaljenost od tal. Posledično luknje v naših cestah prenese tudi do zadnjic in ušes. Čuti se, da je zadnje vzmetenje zaradi hibridnega sklopa trše, še vseeno pa ne smemo trditi, da je neudobno. Ne. Le tako mehko kot bi pričakovali ni. Dejansko se DS5 pelje zelo kompaktno, ne skriva precejšnje mase, a je lepo nevtralen in enostavno vodljiv. Njegova masa daje občutek, da pnevmatike grizejo v asfalt, trdota podvozja pa se ne zrcali na krmilnem mehanizmu, ki je francosko mehek, temveč na čričku, ki se je zbudil nekje med plastiko. Med pohvale moramo zapisati odlično delovanje smerno prilagodljivih bi-ksenonskih luči in samodejnega preklopa med dolgim in kratkim snopom.


Zaključek

DS5 je avto z dušo. Ni kos preračunljivo zasnovane pločevine na kolesih, ki ga imate za vožnjo v službo in vas vsak dan mrtvo hladno pričaka na parkirišču in vam služi od A do Ž brez obremenjevanja sivih celic, vi pa ga mrtvo hladni prodate naslednjemu in kupite nov matematično natančno premišljen DS5 hybrid4 12izdelek. Ne, DS5 je čustven nakup. Lepo ga je pogledati že ko stoji. Življenje z njim je gotovo sestavljeno iz vzponov in padcev iz navdušenja in razočaranja in lepih in manj lepih trenutkov. Tako je tudi DS5 kar težko oddati na koncu testa. Nimam pojma, kako bo dočakal 200.000 kilometrov ali 20 let, a nekaj tisoč kilometrov z njim je posebno doživetje. Sploh za nekoga, ki ceni dober dizajn in originalnost. Temu primerna pa je tudi cena. Ob zelo  bogati založenosti paketa opreme Sport Chic je znašala preko 47.000 € (brez popustov). Kar je za citroena marsikomu veliko, a smešno malo, če človek pomisli na trud vložen v dizajn, na izdelavo vseh originalnih delov in navsezadnje tudi na hibridni pogon. Slednjemu se lahko tudi odrečete, saj je enako opremljen DS5 z dizlom in dobrim samodejnim menjalnikom (ne robotiziranim) kar opazno cenejši. DS5 hybrid4 je dizajnerski, udoben, bivalen, inovativen, šik in tehnološko napreden avtomobil, ki da misliti - koliko je še vredna originalnost dizajna?


Besedilo in fotografije: Aleksander Praper
Pomoč pri fotografiji: Tomaž Pezdirec

 
Galerija

Citroën DS5 sport chic hybrid4 airdream
kombilimuzina, 5 vrat, 5 sedežev
Dimenzije in mase:  
Zunanje dimenzije 4530 x 1850 x 1515 mm
Medosna razdalja 2725 mm
Dimenzija pnevmatik 235/40 R 19
Prostornina prtljažnega prostora 325 - 1145 l
Masa praznega vozila 1660 kg
Dovoljena masa vozila 2265 kg
Pogonski sklop:  
Motor 4-valjni, turbodizelski, Euro 5
Prostornina motorja 1997 ccm
Največja moč 120 kW (1630 KM) pri 3850/min
Največji navor 300 Nm pri 1750/min
Elektromotor sinhronski s trajnim magnetom
Največja moč 27 kW (37 KM) pri 2500/min
Največji navor 200 Nm
Menjalnik 6-stopenjski robotiziran
Pogon spredaj /štirikolesni
Zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Najvišja hitrost 211 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h 8,6 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje 4/3,8/3,9 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje 10,4/4,6,/6,3 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo 60 l
Izpust CO2 99 g/km
Varnost:  
Serijska  varnostna oprema testnega modela ABS, REF, AFU, ESP, ASR,
6x zračne blazine, ISOFIX
Cena:  
Citroen DS5 chic THP 155 (osnovni model) 29.640 € (brez popustov)
Citroen DS5 sport chic hybrid4 airdream (testni model) 45.050 € (brez popustov)
Testni model z dodatno opremo: 47.160 € (brez popustov)
Napake med testiranjem: