Peugeot 3008 HDi 160 Allure

Sobota, 02 Februar 2013

Peugeot se je pred leti s predstavitvijo modela 3008 lotil »crossover« mešancev na nekoliko svojstven način – namesto križanca med kvazi kupeji in terenci je raje izbral uporabnejšo možnost – mešanico enoprostorca in SUV-ja. Prvemu testu bencinske izvedbe tokrat dodajamo še zelo bogato opremljeno in zmogljivo dizelsko.


Peugeot 3008, z opremo Allure, je v biserno beli barvi še vedno videti privlačen in prepoznaven avtomobil


Zunanjost
Peugeot 3008 ni več mladenič, a njegov videz je zasnovan domiselno in napredno, zato je še vedno sodoben ter privlačen. Testni 3008, z najboljšim paketom opreme Allure, z biserno belo barvo in doplačilnimi 18-palčnimi platišči, je deloval še posebej uglajeno eleganten in nezgrešljivo prepoznaven. Veliki maski gre zasluga za nekoliko agresiven značaj prednjega dela. Kabina je precej dolga, boka pa sta visoka. Ta skoraj enoprostorska razmerja dopolni še nekoliko višje od tal oddaljena karoserija, kar skupaj tvori specifično mešanico. Črne obrobe spodnjega dela, z zaščitami vred, namigujejo na možnost vožnje po slabših podlagah, zadnje luči pa so tisti element, ki polarizira mnenja.


Notranjost
Bolj enotna so si mnenja pri notranjosti modela 3008. Peugeotu je uspelo izraziti prefinjeno eleganco, ki prekaša konkurenco. Z veliko stekleno streho pokrita kabina vsebuje lepe sedeže in skladno tekoče linije. Armaturna plošča je pod vetrobranskim steklom enoprostorsko dolga, na terenska vozila pa želi spomniti nenavaden ročaj na sredinskem grebenu, ki je presenetljivo masiven in visok. V testnem primerku je prijetno bivalnost pričarala umirjena kombinacija svetlo- in temno-sive barve ter lepo sešito usnje, ki so ga napeli preko sedežev in preko armaturne plošče ter vratnih panelov. Z dobro mero okusa so razporedili kromirane poudarke, stikala na sredinski konzoli pa so dopolnili z vrstico izstopajočih klecnih stikal.


Prostornost
Precejšnja višina peugeota 3008, skupaj s širokim odpiranjem vrat, omogoči prijetno enostaven vstop. Svetle barve in bogata zasteklitev želijo poudariti vtis prostornosti. V prednjem delu se voznik in sovoznik počutita, kot bi ju avtomobil objel, a dejansko imata vzdolžno ter po višini povsem dovolj prostora. Zadnja klop sicer lahko gosti tri potnike, a je zelo očitno, da je francosko udobje moč pričakovati le na stranskih sedežih. Ponovno je vzdolžno in po višini prostora dovolj, za uravnavanje klime poskrbijo tudi zračne reže med prednjima sedežema ter senčila na zadnjih vratih. Počutje v takšnem peugeotu 3008 je pohvalno prijetno.


Voznikovo delovno mesto je v peugeotu 3008 privlačno oblikovano in bližje športnemu kot enoprostorskemu videzu.


Prtljažnik in odlagališča
Prtljažni prostor peugeota 3008 ima več dobrih lastnosti. Čeprav je osnovna prostornina 432 litrov le povprečna, ga je moč povečevati vse do 1604 litrov. Pri tem je podiranje deljive zadnje klopi, s pomočjo vzvodov v prtljažniku, zelo enostavno. Dno je možno postavljati na različne višine, po podiranji naslonov zadnje klopi pa je lahko povsem poravnano do prednjih sedežev. Dobra lastnost so tudi dvodelna prtljažna vrata, s spodnjim delom, ki je uporaben tudi kot polička za sedenje na pikniku, a v večini primerov predvsem namenjen za natovarjanje. Že pohvaljena praktična rešitev je integrirana prenosna akumulatorska baterijska svetilka. V potniškem prostoru peugeot 3008 potnikom ponudi zajetno količino odlagališč in predalov. Predvsem tisti pod prednjim naslonom za roke je res ogromen, a tudi večino ostalih odlagališč se da porabiti.


Ergonomija
Vozniku se zaradi visokega sredinskega grebena v peugeotu 3008 zazdi, da sedi v precej športno utesnjenem, a prijetnem delovnem mestu. Položaj za vožnjo je sproščen, pregled nad informacijami in upravljanje funkcij pa dovolj enostavno. Vzvratni ogledali sta veliki in skupaj z zajetno zasteklitvijo prispevata k dobrem razgledu na okolico, »head-up« prikazovalnik (pred vetrobranskim steklom) pa se izkaže za dobro rešitev, saj sčasoma skoraj pozabite, da so za volanskim obročem še merilniki. Čeprav digitalni prikazovalnik med osrednjima merilnikoma ni najlepši, pa ga pohvalim zaradi izpisa več podatkov hkrati.


2-litrski turbodizel HDi in samodejni menjalnik tvorita kombinacijo, ki peugeotu 3008 značajsko lepo pristaja


Pogonski sklop in poraba
Na prvem testu smo preizkušali 1,6-litrski turbo-bencinski motor, tokrat pa je prišel na vrsto 2-litrski turbodizel. S 120 kW (163 KM) in 340 Nm navora zlahka opravi z avtomobilom. Je hkrati dovolj odziven in tudi kultiviran, da se je v peugeotu 3008 izkazal za odlično izbiro. Skupaj s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom pristaja eleganci videza in uglajenosti vožnje. Ob pritisku tipke Sport ali pri ročnem prestavljanju pa zna zadostiti tudi bolj temperamentnim voznikom. Povprečje celotnega testa je znašalo 8,1 litra, medtem, ko je bilo minimalno 5,6 in maksimalno 11,2.


Vožnja
Peugeotov križanec 3008 ima pogon speljan k prednjima kolesoma, kar ob precej dolgih karoserijskih previsih pomeni tipično obnašanje za tovrstna vozila. Ob hitri vožnji nos sili iz ovinka, a kljub 15-centimetrski oddaljenosti dna od tal 3008 ni plavajoč ali podvržen zoprnemu nagibanju. Vodljivost je dobra, udobje nadpovprečno, le spopadanje z ostrimi cestnimi robovi mu ni najljubše početje. Na lepi asfaltni podlagi, pa naj bo v mestu ali na avtocesti, je peugeot 3008 prijeten gostitelj. Tudi ob parkiranju ali speljevanju bi se težko pritoževali, saj električna ročna zavora lepo popusti svoj prijem.


Zaključek

Ob samosvojem videzu, ki precej pogosto izzove vprašanje – kaj pravzaprav 3008 je in čemu je namenjen – se zazdi, da vsekakor ni tipična odločitev konzervativnih kupcev. Všeč bo tistim, ki imajo radi nekaj več oblikovne svojeglavosti, visoko sedenje, neutrujajočo vožnjo, eleganten potniški prostor in zmogljivega dizla, povezanega s samodejnim menjalnikom. Prostora je dosti, a vseeno ne toliko kot pri enoprostorcih. Povečana oddaljenost od tal daje varen občutek na makadamskih cestah, vendar pri tem ne gre pozabiti, da ima takšen 3008 le prednji pogon. Če denarnica premore dovolj, da si lahko omislite paket opreme Allure, ostane odprtih le še malo želja, a cena takšnega avtomobila se povzpne že proti 40 tisočakom.

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper
Pomoč pri fotografiranju: Peter Mavrič

GalerijaPeugeot 3008 HDi 160 Allure
crossover, 5 vrat, 5 sedežev
Dimenzije in mase:
Zunanje dimenzije4365 x 1837 x 1639 mm
Medosna razdalja2613 mm
Dimenzija pnevmatik235/45 R 18
Prostornina prtljažnega prostora435-1245 l
Masa praznega vozila 1625 kg
Dovoljena masa vozila2080 kg
Pogonski sklop:
Motor4-valjni, turbodizelski, Euro 5
Prostornina motorja1997 ccm
Največja moč120 kW (163 KM) pri 3750 /min
Največji navor340 Nm 20 00/min
Menjalnik 6-stopenjski samodejni
Pogonspredaj
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/kolutne
Najvišja hitrost 190 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h10,2 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje
8,5/5,4/6,5 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje 11,4/5,9/8,1 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo60 l
Izpust CO2169 g/km
Varnost:
Serijska  varnostna oprema testnega modelaABS, BA, EBD, ASR, ESP,
6x zračne blazine, ISOFIX
Cena:
Peugeot 3008 Access 1,6 VTi 120 (osnovni model)20.730 €
Peugeot 3008 Allure 2,0 HDi 160 A  (testni model)30.930 €
Testni model z dodatno opremo:38.700 €
Napake med testiranjem: