Renault clio dynamique TCe 90 start&stop

Sobota, 24 Avgust 2013

Renault clio je avtomobil, ki smo ga Slovenci tokom let, zaradi proizvodnje v Novem Mestu, posvojili za svojega. Čeprav v četrti generaciji ne bo prihajal iz Revoza, se oči za cliom rade obrnejo, saj je prvi nosilec nove Renaultove oblikovalske filozofije in posledično bolj atraktiven od preteklih modelov.


Novi renault clio je uspel narediti korak od običajnega družinskega avtomobila do atraktivnega postavljača

Zunanjost

Črno-rdeča barvna kombinacija zunanjosti je že tradicionalno kombinacija, ki izraža športnost. Čeprav testni novi clio ni prišel iz oddelka Renault Sport in je imel vgrajen najmanjši motor, je uspel ustvariti veliko bolj dinamičen in tudi dražji vtis, kot bi ga od »običajnega« clia pričakovali. S tem  si je prislužil številne poteze opazovalcev in celo nepričakovan komentar lastnika mercedesa: »Ta pa je verjetno kar drag?« Laurensu van den Ackerju in njegovi ekipi oblikovalcev je torej uspelo ustvariti clia, ki je s sprednjim delom še prepoznaven naslednik pretekle generacije, s poudarjeno razgibanimi boki in spremenjenim zadkom pa izraža krepko več dinamike. Rdeči okrasni elementi paketa Trendy« so le pika na i, s pomočjo katere je novi clio prijetno fotogeničen avtomobil. Zaradi novega prednjega dela in LED dnevnih luči, vgrajenih v »brke« pa tudi hitro prepoznaven.

Notranjost

Vsaj toliko kot zunanji videz se je od predhodnika oddaljil dizajn potniškega prostora. Barvno sicer nadaljuje črno-rdečo zgodbo, a linije so povsem drugačne. Izpostavljena sredinska konzola se zgleduje po sodobnih tabličnih računalnikih in z uporabo sijajne črnine ter kroma ustvari vtis tehnične naprednosti in tudi povezanosti z zunanjo barvo, po drugi strani pa je ravno ta priljubljena črnina popolnoma skregana s praktičnostjo, saj izrazito lepo prikaže prstne odtise, prah in vse ostale oblike nesnage, ki ji je vsak avto v realni uporabi izpostavljen. Isto plastiko najdemo tudi na drugih delih, družbo pa ji delajo rdeče lakirani okraski, ki se navezujejo na zunanje. Medtem, ko je vrhnji del armaturne plošče prekrit z mehko plastiko, enako kot naslon za roke na vratih, so vse ostale plastike trde, a polepšane s karirastim vzorcem. Še posebej privlačen oblikovni element so kromirane obrobe merilnikov, ki pričarajo zanimivo igro sijajev in senc. Že ob predstavitvi sem bil presenečen, ob testu pa ravno tako, da novi clio na vratnih panelih nima več tekstila. Res je ta dolgoročno težji za vzdrževanje, a glede videza ter dotika vsekakor ima prednost.

Prostornost in počutje

Potniki so v novem cliu nameščeni na udobne sedeže, ki so v testnem primerku bili odeti v tekstil z zanimivim vzorcem. Sicer v tem primeru niso ponovili črno-rdeče izbire, a tudi s sivinami so pričarali dovolj mladosten vtis. Prednja potnika s prostornostjo nimata težav, zadaj pa tudi lahko preživita dve povprečno rasli osebi in en otrok. Prostora je več za kolena kot za glave, razlika proti predhodniku pa je tudi v krepko višjih bokih, oziroma manjših steklih, kar sicer ustvari vtis, da te pločevina bolj varuja, a pregled iz vozila je zadaj slabši.


Notranjost se igra s številnimi sijajnimi površinami. Merilniki so privlačni, sredinska konzola občutljiva na umazanijo

Prtljažnik in odlagališča

Z odlagališči je clio solidno dobro priskrbljen – predali so v bočnih vratih, pred prestavno ročico, med prednjima sedežema, v (opcijskem) naslonu za roke, v predalu pred sovoznikom in polički nad predalom. Večje predmete boste lahko pospravili v zadek, kjer se skriva precej globok in solidno obdelan prtljažnik, prostornine 300 litrov. Po podiranju deljivih naslonov zadnje klopi se prtljažni prostor poveča do največ 1146 litrov, a žal na prehodu v kabino nastane krepko visok rob. Poleg tega, da se prtljažna vrata odpirajo s seganjem v vdolbino tik nad odbijačem, kjer se lahko nabere tudi umazanija, obstajajo tudi boljše izvedbe notranjih oprijemkov, ki omogočajo lahkotnejši poteg.

Ergonomija

Uporabniki prejšnjega clia bodo pri novem opazili spremembo ergonomije, ki jo je povzročila prilagoditev sodobni razširjenosti digitalizacije in s tem povezane multimedije. Novi clio ima namreč v opremi Dynamique na sredinsko konzolo nameščen velik ekran na dotik s sistemom Media Nav.  Na enostaven in pregleden način, preko velikih ikon ter s preprosto logiko, se upravlja  navigacija, prostoročna telefonija, razne nastavitve in tudi avdio sistem, ki v tem primeru ne vsebuje reže za zgoščenke, pač pa uporabniki glasbo predvajajo preko USB ključka. Pripomba k navigaciji – prepoznava cel kup gozdnih cest in zato na podeželskih cestah pogosto opozarja, da se je treba držati glavne ceste, ima pa tudi bogato fantazijo, saj me je na isto lokacijo pripeljala po drugi cesti kot pa potem nazaj. Sistem je deloval dovolj dobro, čeprav rahlo počasi. Samodejno prilagajanje svetlosti zaslona je bilo za moj okus premalo intenzivno – ponoči presvetlo, podnevi pretemno, je pa hitro in učinkovito spreminjalo svetlobo v vsakem tunelu. Kar se tiče sedežnega položaja, clio vozniku nudi ustrezne razdalje do ključnih elementov, v testnem primeru pa je razveselil prijetno debel volanski obroč.


Clio se tako tudi pelje dinamično. Žal na račun zmanjšanja nekdanje mehkobe. Majhen turbomotor povsem zadošča.

Pogonski sklop in poraba

V testnem renaultu cliu je bil vgrajen nov 3-valjni 0,9-litrski trivaljni bencinski agregat TCe 90, ki mu pri dihanju pomaga turbinski polnilnik. Doseže največjo moč  66 kW (90 KM), in največji navor 135 Nm. Čeprav bi pri branju tako prostornine kot največje moči lahko bili skeptični, kako se to premika, je novi clio lažji od prejšnjega, zaradi prisilnega polnjenja pa je navora več kot pri klasičnem atmosferskem motorju, zato tudi ta izbira zadošča. V kombinaciji z (le) 5-stopenjskim ročnim menjalnikom se zelo dobro izkaže predvsem pri varčni vožnji  saj smo ob pomoči indikatorja za prestavljanje, na klasičnem »mirnem« ciklusu dosegli minimalno povprečje le 4,9 litra. Ob priganjanju, na »hitrem ciklusu«, pa se je poraba kar lepo podvojila, kar ni nič nenavadnega za turbomotorje.  Tudi pri hitenju je, z nekaj veselega vrtenja proti visokim vrtljajem, clio deloval živahen - bolj, kot bi sklepali po tovarniških podatkih o največji hitrosti 182 km/h in pospešku do 100 km/h v 12,2 sekunde. Renaultu sicer ni uspelo izdelati tako zelo mirnega trivaljnika kot Fordu, saj takoj prepoznate značilen zvok in vibracije,  ob zagonu mrzlega motorja včasih celo precej grobe, a zvočna zadušenost na relacijski vožnji in avtocesti je dobra. Glede natančnosti gibov prestave ročice je novi clio naredil lep napredek, privajati pa se je bilo potrebno »prijemanja« pedala sklopke pri prestavljanju ob nizkih hitrostih. Na koncu testa smo izmerili še celotno povprečje, ki se je seštelo na 7,5. Umirjeni vozniki bodo na položnih relacijah lahko vozili z litrom in pol manj.

Vožnja

Če izvzamemo skoraj pretirano trdega in poskakujočega, a zabavnega clia RS, so bili predhodniki testiranega modela, torej običajne izvedbe, vedno med mehkejšimi predstavniki svojega segmenta, ko govorimo o podvozju in krmilnem mehanizmu. Novi clio je ubral bolj dinamično smer, postal je opazno trši in bolj agilen, krmilni mehanizem je precej bolj neposreden, občutka je več, a udobja na makadamu in slabših cestah temu primerno manj. Čuti se, da imajo vzmeti še vedno dokaj dolge hode, saj preko valov lepo odplava, a kratkih robov, tudi po zaslugi nizko-presečnih pnevmatik, ne uspe zakriti. zanesemo se lahko na visoko mero stabilnosti, po siljenju prednjih koles iz ovinka pa je potrebno le zavreti z motorjem in zadek z zdrsom pomaga postaviti nos nazaj v ovinek. Med vožnjo se novi clio zdi bolj lahek in zabaven. Vseeno pa v krajih, kjer nimamo sreče s kakovostjo cestnih podlag, raje ne bi izbral nizkopresečnih pnevmatik.

Zaključek

Clio je v Sloveniji tokom let postal pogosta in precej samoumevna izbira številnih kupcev. Spomnim se domiselnih reklam »ima vse, kar imajo veliki«, ki so osvojila številna srca. V četrti izdaji je clio ponovno ponudil nekaj tega »kar imajo veliki«, predvsem na področju multimedije. Velik napredek je naredil pri zunanjem dizajnu, ki na opazovalce ustvari vtis dražjega vozila, kar je dober znak. Notranji dizajn pa, skupaj z uporabo črnih plastik, malo bolj deli mnenja. Gledano v celoti je postal novi clio bolj odrasel in za vožnjo bolj zabaven. V opremi Dynamique nudi praktično vse, kar bi utegnili potrebovati, tudi prostoročno kartico, senzor za dež, tempomat in omejevalec hitrosti, po novem tudi samodejno klimo. Le zadnja stekla boste vrteli na roke. Morda se 4 serijske varnostne blazine slišijo malo, a clio je kljub temu na poskusnih trčenjih dosegel najboljši varnostni rezultat v svojem segmentu. Kot takšen stane brez popustov 14.490 €. Paket Trendy (s 16-palčnimi platišči, zunanjimi in notranjimi barvnimi okraski) clia podraži za 400 €, kovinska barva za 420, prednji naslon za roke za 100 €, rezervno kolo pa za 50. Skupna cena takšnega modela, kot je bil testni nanese na krepkih 15.460 €. A ne pozabite vprašati za akcije in popuste.

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper

Galerija

Renault clio dynamique TCe 90 start&stop
Kombilimuzina, 5 vrat, 5 sedežev
Dimenzije in mase:
Zunanje dimenzije4062 x 1732 x 1448 mm
Medosna razdalja2589 mm
Dimenzija pnevmatik195/55 R 16
Prostornina prtljažnega prostora300 - 1146 l
Masa praznega vozila 1009 kg
Dovoljena masa vozila1588kg
Pogonski sklop:
Motor3-valjni, turbobencinski, Euro 5
Prostornina motorja898 ccm
Največja moč66 kW (90 KM) pri 5250/min
Največji navor135 Nm 2500/min
Menjalnik 5-stopenjski ročni
Pogonprednji
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/bobnaste
Najvišja hitrost 182 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h12,2 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje3,9/5,5/4,5 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje 10,4/4,9/7,3 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo45 l
Izpust CO2105 g/km
Varnost:5 zvezdic euro NCAP
Serijska varnostna oprema testnega modelaESP, TCS, ABS, EBD, BAS,
4
x zračne blazine, Isofix,
Cena:
Renault clio 1,2 16V authentique (osnovni model) 11.760 € (cena brez popustov)
Renault clio dynamique TCe 90 s&s (66 kW) (testni model)14.490 € (cena brez popustov)
Testni model z dodatno opremo:15.460 € (cena brez popustov)
Napake med testiranjem:brez napak