Renault grand scénic bose edition dCi 130

Četrtek, 29 Oktober 2015

Renault scenic, pionir kompaktnih enoprostorcev, v aktualni generaciji šteje že šest let. Sprotne prenove ga pomlajujejo in ohranjajo v dobri kondiciji, saj je že v osnovi zelo dobro obvladal uporabnost, zaradi katere je všeč družinam. Sedem sedežev, stilski videz, bogata oprema in varčen 1,6-litrski dizelski motor, so ključni poudarki testnega primerka, ki nas je poskusil prepričati v svojo odličnost.


Renault grand scenic je na trgu že 6 let. Prenovljen videz in oprema Bose Edition sta mu uspešno skrila starost.


Zunanjost

Ob misli, da je scenic v sedanji generaciji naprodaj že od leta 2009, je potrebno priznati, da bi večina konkurence v tem času vizualno opešala. A pri Renaultu so v osnovi zasnovali všečno obliko ter dodajali sprotne posodobitve, ki gladijo starostne gubice. Testni grand scenic je bil povrh odet v privlačno živo modro kovinsko barvo in oplemeniten s kromiranimi detajli, ki so prispevali dober delež k vtisu elegantnega vozila – še posebej s sprednje strani. Tudi v času, ko se zelo veliko eksperimentira s podobo svetil ostaja grand scenic hitro prepoznaven zaradi specifične namestitve dnevnih luči, smernikov in predvsem zanimive grafike zadnjih luči. Strešni nosilci, steklena streha in všečna 17-palčna platišča so še dodatni bonusi pri zunanjem videzu.
 

Notranjost

Prvi vtis potnikov, ki se še niso kdaj peljali v grand scenicu je vedno znova začudenje nad ogromno količino steklenih površin in posledično svetlobe, ki prihaja v potniški prostor. Tudi, če je ta odet v temne tone, kot v našem primeru, še vseeno deluje precej odprto in prijazno. Imajo pa velike steklene površine tudi slabo stran – občutek vročine ali mraza preko stekel hitreje preide do potnikov. K dojemanju kakovosti so poleg precejšnje količine mehkih plastik prispevali kontrastni svetli šivi in lepo uravnotežen videz sedežev, na katerih so se prepletale različne tkanine in usnje. Tudi pri scenicu Renault prisega na črno lakirane okrasne površine, ki so skregane z uporabnostjo, še posebej pa z družinsko namembnostjo, ki ne pomeni večno čistega avta. Čeprav nisem pristaš brezobličnih LCD zaslonov (v primerjavi z merilniki) bi scenica bistveno pomladilo in naredilo elegantnejšega, če bi pod velikim nadstreškom instrumentno ploščo namesto dveh sestavljal le en velik zaslon, z vsemi potrebnimi informacijami.

 

Prostornost in počutje


Tako kot pri konkurenci je tudi pri scenicu hitro opazna hierarhija razporeditve prostora za potnike – veliki in pomembni sedijo v prvi vrsti – zlahka tudi s klobuki na glavi. Tisti, ki so malo manj obdarjeni v širino se bodo prav dobro počutili tudi v drugi vrsti, vključno s klobuki. Če bosta le dva, si lahko sredinski sedež spremenita v mizico ali uporabita dve zložljivi mizici na hrbtiščih prednjih sedežev. Pohvalen je tudi vzdolžen pomik vsakega izmed treh sedežev. Za prezračevanje sredinskega dela scenica poskrbijo reže za ventilacijo v B-stebričkih, vsi zadaj sedeči pa so praviloma veseli steklene strehe in občutka zračnosti, ki ga le ta prinese. Tretja vrsta je po zdravi logiki namenjena najmanjšim (najmlajšim), najbolj gibčnim in najbolj kratkonogim. Težava je predvsem dostop do nje, ki zahteva malo telovadbe, pri sedenju pa je potrebno sprejeti višje dno in s tem visok položaj nog. A otrokom zna biti to celo simpatično. Počutje v scenicu je prav prijetno, čeprav ime Bose, ki ga oznanja oprema, pomeni dober in ne vrhunski avdio sistem.


Lepo obdelanem in dovršeno praktičnem potniškem prostoru se leta še najbolj poznajo pri videzu armaturne plošče


Prtljažnik in odlagališča

Ko dovolj visoko nad glave odprete prtljažna vrata opazite prijazno nizek nakladalni rob. Če je zadnja vrsta sedežev postavljena, je dobra rešitev možnost shranjevanja prtljažnega roloja v poseben predal. Zadnja sedeža je možno s potegom zanke zelo enostavno zložiti in prostornino iz minimalnih 206 litrov povečati na uporabnih 564 litrov (ob povsem nazaj pomaknjenih sedežih druge vrste). Naslednja možnost je pregib naslonov sedežev v drugi vrsti ali njihovo zlaganje ob prednja sedeža. Za doseganje maksimalne prostornine 2083 litrov pa jih je potrebno odstraniti (poglejte v galerijo). V grand scenicu je možno prevažati tudi dolge tovore, saj se po potrebi naprej podre tudi naslon sovoznikovega sedeža in tovor lahko sega vse do armaturne plošče. Po potniškem prostoru je razporejenih res veliko odlagališč spredaj in zadaj – bodisi v obliki žepkov, odprtih predalov ali zaprtih predalov. Največji je skrit v zanimivo vzdolžno pomičnem sredinskem naslonu za roke. Hiba se mi zdi v današnjih časih le to, da nikjer ni možno stabilno in priročno odložiti tipično plastenke za vodo, saj so vdolbine prilagojene drugim embalažam pijače.


Ergonomija

Ergonomska ureditev v scenicu je v splošnem dobra in uporabnikom prijazna. Sedežni položaj voznika je visok in pokončen ter lepo nastavljiv. Volanski obroč je prijetno debel in navpično postavljen, prestavna ročica pa dovolj kratka in pri roki. 7-palčni osrednji ekran sistema R-link postreže s številnimi možnostmi in dovolj enostavnim rokovanjem, po svoji želji pa lahko tudi konfigurirate različne izpise merilnikov. Med pripomočki za bolj udobno/varno vožnjo velja omeniti samodejni preklop dolgi-kratki žarometi. Sistem deluje dobro, ob srečanji z avtomobili praktično brezhibno, ob vožnji za njimi pa je nekajkrat samovoljno vklopil dolgi snop. A še vseeno v veliki večini primerov vozniku olajša delo. Podobno velja za opozorilnik pred neželeno prekoračitvijo voznega pasu – zanesljivost je odvisna od cestnih oznak, ki pa so v precejšnjem delu Slovenije milo rečeno zanemarjene. Samodejna parkirna zavora in keyless sistem sta priročna dela opreme. Pri parkiranju je v pomoč še prikaz vzvratne kamere, ki pa se ob slabem vremenu hitro umaže.


Eden izmed adutov testnega grand scenica bose edition je bil varčen in kultiviran turbodizelski motor 1,6 dCi


Pogonski sklop in poraba

Ob zadnji prenovi je scenic pridobil nov 1,6-litrski turbodizelski motor, ki mu težko kaj očitamo. S 96 kW (131 KM) in največjim navorom 320 Nm (pri 1750 vrtljajih) je brez težav kos tudi takšnemu družinskemu enoprostorcu. Predvsem razveseli z lepo kultiviranim delovanjem in dobro prožnostjo, malo šibek deluje le v povsem spodnjem območju vrtljajev. Prestavna ročica ima prijetno mehke gibe in zdi se, da je menjalnik preračunan precej na dolgo, v prid nizkim vrtljajem in varčni vožnji, zato se včasih kar pozabi na zadnjo prestavo. Kljub temu pa nikogar ne bo rabilo biti sram niti pospeška od 0 do 100 km/h (11,1 s) niti najvišje hitrosti (195 km/h), ki sta celo malenkost boljša kot pri nekdanjem motorju 1,9 dCi. Že v prostem teku je motor 1,6 dCi miren in tudi kasneje dobro zadušen ter brez nadležnih vibracij. Njegova najboljša stran pa je ugodna poraba goriva. Lagodna vožnja pomeni povprečje med 5,5 in 6 litri, ob nežni vožnji pa smo na standardni relaciji izmerili minimalno povprečje 4,8 l/100 km, kar je za takšno vrsto avtomobila ugodno in tudi za liter manj od predhodnega enako močnega motorja. Celo maksimalno povprečje na drugem delu testnega kroga je bilo eno izmed nižjih in sicer 8,6. Skupno povprečje testa se je ustavilo na 6,8, kar je pol litra manj kot pri predhodnem motorju.


Vožnja

Renault grand scenic je udoben potovalni enoprostorec, ki lepo zaplava preko daljših cestnih neravnin, a ostrih robov in lukenj vseeno ne prebavi popolnoma brez nemira. Pri tem podvozje ne oddaja ropota ali čričkov, tudi kotalni upor deluje dobro izoliran. Čeprav namen grand scenica ni drvenje po serpentinah, se izkaže za stabilnega in vozniku na volanskem obroču daje dovolj dober občutek sledenja koles. Kot takšen dovoljuje tudi hitrejšo vožnjo, seveda pa mu višina in udobje prineseta povečano nagibanje v ovinkih in tudi sedeži so oblikovani prvenstveno za udobje.


Zaključek

Renault grand scenic je tipičen avto za malo večje družine, a posebna barva in bogata oprema sta ga v testnem primeru naredili bolj stilskega od povprečne konkurence. V njegov prid vsekakor govori najdaljša tradicija v tem segmentu in s tem povezana dodelana uporabnost ter zgledna prilagodljivost prostora. Kot odlična izbira se izkaže kultiviran in varčen 1,6-litrski dizelski motor, z opremo Bose pa pridobite več vizualne privlačnosti in opreme ter nekaj boljše ozvočenje, ki pa vseeno ni glavni adut scenica. 7-sedežni renault grand scenic bose edition dCi 130 je naprodaj za 27.650 €, testni model pa je imel še nekaj doplačil (stekleno streho (920 €), kovinsko barvo (500 €), zasilno rezervno kolo (95 €), Paket Ksenon (900 €), asistenco za ohranjanje voznega pasu + samodejni vklop-izklop dolgih luči (400 €)), kar ga je podražilo na 30.465 €. Trenutno pa velja na to ceno upoštevati še 4500 € popusta.
 

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper

Galerija


 

Renault grand scénic bose edition dCi 130Enoprostorec, 5 vrat, 7 sedežev
Dimenzije in mase: 
Zunanje dimenzije4573 x 1845 x 1645 mm
Medosna razdalja2770 mm
Dimenzija pnevmatik205/55 R 17
Prostornina prtljažnega prostora206 - 564 - 2083 l
Masa praznega vozila1614 kg
Dovoljena masa vozila2277 kg
Pogonski sklop: 
Motor4-valjni, turbobdizelski, Euro 5
Prostornina motorja1598 ccm
Največja moč96 kW (131 KM) pri 4000/min
Največji navor220 Nm 1750/min
Menjalnik6-stopenjski ročni
Pogonprednji
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/kolutne
Najvišja hitrost195 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h11,1 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje5,0/4,0/4,4 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje8,6/4,8/6,8 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo60 l
Izpust CO2114 g/km
Varnost:5 zvezdic euro NCAP
Serijska varnostna oprema testnega modelaESP, ASR, ABS, EBD, BA, 6x zračne blazine, Isofix,
Cena: 
Renault grand scenic expression TCe 115 Energy (osnovni model)20.500 € (cena brez popustov)
Renault grand scénic bose edition dCi 130 (testni model)27.650 € (cena brez popustov)
Testni model z dodatno opremo:30.465 € (cena brez popustov) 
Napake med testiranjem:brez napak