Volkswagen golf je 29. marca praznoval 45. rojstni dan

Aleksander Praper Torek, 02 April 2019

V petek 29. marca je praznoval 45. rojstni dan najbolj uspešen avtomobil v Evropi – Volkswagen Golf. Nedvomna globalna uspešnica, ki se je v teh 45 letih prerojevala v sedmih generacijah, je nastala kot naslednica prve Volkswagnove velike uspešnice – hrošča. Od njegovega lansiranja dalje v povprečju vsakih 41 sekund nekdo naroči novega golfa in doslej se je to seštelo v povprečno 780.000 vozil na leto, oziroma skupno  kar 35 milijonov golfov, ki so razporejeni po skoraj celem svetu.

Pisal se je 29. marec leta 1974, ko je Volkswagnova tovarna v Wolfsburgu uradno zagnala proizvodnjo modela Golf. S tekočega traku zapeljali prvi avtomobili poimenovani po elegantnem športu, ki cilja na bistveno bolj bogate kot je bil namen “ljudskega” volkswagna. V prodajnih salonih Volkswagnovih prodajalcev so bili golfi na voljo od 8. julija 1974, manj kot mesec dni za tem, 8. avgusta 1974, pa so prve že dobavili kupcem. A preden je do tega sploh prišlo, je imel golf za sabo ključno preizkušnjo – kako razviti naslednika velike uspešnice?

Razvoj naslednika uspešnega hrošča je bil torej za znamko zelo velikega pomena, saj so “morali” ustvariti novo uspešnico, ki bi naj pritegnila milijone kupcev po celem svetu. Naslednik legendarnega ljudskega hrošča je bil bistveno bolj avtorski Volkswagnov izdelek kot njegov izjemno uspešni predhodnik, pri katerem je Ferdinand Porsche kopiral idejo tatre 97. Da bi ne ponovili avtorske napake, ki pa je Volkswagnu prinesla slavo, so za oblikovanje raje najeli priznanega italijanskega oblikovalca Giorghetta Giugiara. Ta se je moral lotiti popolnoma drugačne zasnove kot je bila hroščeva – namesto pogona in motorja zadaj je novi model oboje pomaknil v prednji del.

Oblika, ki so jo začrtali Italijani je bila povsem drugačna od hroščeve. Ostre, geometrične horizontalne linije so se strnile na manj kot štirih metrih dolžine, ponudile prostor petim potnikom in 300 litrom prtljage. Golfa so ponudili v 3- in 5-vratni izvedbi, izvedbe opreme so bile poleg osnovne še L, S in LS. Golf prve generacije je imel vgrajen 1,1- ali 1,5-litrski bencinski štirivaljni motor. Prvi je razvil 37 kW (50 KM) in dosegel 140 km/h, drugi pa je bil z 51 kW (70 KM) za 20 km/h hitrejši. Navor se je na prednji kolesi prenašal preko 4-stopenjskega ročnega menjalnika ali opcijskega 3-stopenjskega avtomatika.

Poleg golfa danes v Wolfsburgu proizvajajo tudi hibridnega golfa GTE in električnega e-golfa ter golfa sportsvan.

Aleksander Praper