Električna mobilnost predstavljena na Inovacijah energetike '14

Sobota, 04 Oktober 2014

Na Brdu pri Kranju bo 8. oktobra potekalo že šesto strateško srečanje Inovacije energetike, Prave izbire. Na njem bo več kot 25 govorcev predstavilo novosti v energetiki. Novosti slovenskega znanja za učinkovite energetske rešitve Slovenije. Na letošnjem srečanju bo s celotnim makroekonomskim potencialom posebej poudarjena električna mobilnost.

Pomen električne mobilnosti za Slovenijo bo odkrivalo njeno slovensko razvojno jedro z demonstracijskim projektom, zasnovanim in vodenim pod okriljem Centra odličnosti brezogljične tehnologije. Demonstracijski projekt je združil celotno verigo, od pridobivanja novih znanj, z izobraževanjem in akademsko sfero, bazičnimi in industrijskimi raziskavami (CONOT in Kemijski inštitut), industrijskim razvojem in izdelavo komponent (Letrika), uporabo komponent in izdelavo končnih izdelkov (Revoz) ter dokončno vzpostavitvijo vzdržnega trga električnih vozil v Sloveniji (Renault Slovenija). Deležniki demonstracijskega projekta združujejo več kot milijardo evrov neposrednih tujih naložb od osamosvojitve Slovenije naprej in približno milijardo evrov prihodkov na letni ravni. Ob tem so samo letos ustvarili že skoraj 500 novih delovnih mest.

Na izzive električne mobilnosti bodo na energetski strani odgovarjali deležniki, kot je Elektro Gorenjska, s prvo polnilnico za električna vozila postavljeno že leta 2009. Številne družbe, od Etrela naprej, ki z rešitvami z elementi pametnih omrežij dajejo električni mobilnosti povsem novo razsežnost. Prek družbe ZM DAVA, ki bo na srečanju predstavila svoja, slovenska zložljiva električna kolesa Electrom, do Elektra Ljubljana, ki bo ob možnosti krmiljenja odjema predstavilo vpliv električne mobilnosti na distribucijsko omrežje s stališča storitev razvitih v okviru evropskih projektov ICT4EVEUE. Sistemski operater distribucijskega omrežja SODO bo prvič javno predstavil uvajanje hitrih e-polnilnic na avtocestnem križu v Sloveniji po pridobitvi evropskih sredstev zanje.

Neposreden stik z električno mobilnostjo bodo udeleženci srečanja Inovacija Energetike '14 doživeli v vožnji z električnimi avtomobili znamke Renault.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper